Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

REVISTA REVISTELOR: KOREA FOCUS

 

Fundatia Korea, echivalenta a Institutului Cultural Roman, este unul dintre cei mai activi promotori si ambasadori ai culturii, literaturii, artei, stiintei, dar si ai obiceiurilor si traditiilor nationale ale poporului coreean. Ea este implicata, in intreaga lume, in numeroase proiecte la realizarea carora sunt angajati importanti oameni din cultura, precum si din mediul academic si universitar local, care contribuie, in felul acesta, mai mult decat substantial la a face simtita aceasta tara in dialogul international sau regional.

Intre mijloacele pe care le are la dispozitie este si publicatia trimestriala Korea Focus, care, difuzata in engleza, franceza si alte limbi de circulatie internationala, ofera celor interesati din diverse zone ale lumii, texte si articole esentiale pentru a intelege cum se cuvine fenomenul cultural si spiritual coreean. Volumul 18, nr. 2, din vara acestui an are un sumar extrem de consistent, structurat pe mai multe capitole, respectiv: politica, economica, societate, cultura, dar si un asa-zis capitol Features, care ne propune un dialog cu tema 1910-2010: de la colonie la statutul de natiune de frunte, precum si articolul Puterea muzicii asupra baietilor din orfelinat. La acestea se adauga numeroase recenzii pe marginea unor lucrari aparute recent, un extrem de incitant interviu pe tema emigrantilor din Coreea de Nord si rolul lor in societatea sud-coreeana sau un grupaj de eseuri ce analizeaza politica, economia nord-coreeana si cooperarea ei crescanda cu China sau legea coreeana privind organismele de mentinere a pacii si rolul acestora. O incitanta cercetare cu privire la imprumuturile in interes personal si posibilul nivel critic atins de acestea in societatea sud-coreeana contemporana, este un studiu de istorie critica pe marginea experientei coloniale a coreenilor si preocuparilor acestora pentru modernizarea si dezvoltarea proprii lor tari.

Dupa cum se vede, si acest numar al prestigioasei publicatii sud-coreene ne retine atentia atat prin bogatie, cat si prin diversitatea unghiurilor de receptare a fenomenelor sociale, politice, economice, culturale sau stiintifice din aceasta tara, care reprezinta una dintre cele mai dinamice economii la scara planetara, extrem de competitiva si solida in zona sa geografica, dar si o tara cu o contributie majora la schimbarile internationale in diverse domenii de activitate socio-umana.

Kim Young-yoon isi exprima unele „preocupari privind influenta Chinei asupra economiei nord-coreene”, pornind de la afirmatia ca R. P. Chineza se foloseste, in realitate de Coreea de Nord, „spre a-si dezvolta trei dintre cele mai de nord-est provincii proprii”. Sunt diverse proiecte de colaborare bilaterala, care sporesc implicarea si influenta Chinei in luarea de decizii de catre regimul de la Phenian. Ha Young-sun, profesor de Relatii Internationale la Universitatea Nationala din Seul, analizeaza urmarile intalnirii dintre presedintele chinez Hu Jintao si liderul nord-coreean, Kim Jong-il. Autorul isi exprima, in finalul articolului citat, indoiala ca intalnirea intre cei doi lideri comunisti ar reduce incidentele si tensiunile din Peninsula Coreeana in materie de armament nuclear. Iar aceasta ar putea afecta viitoarea intalnire la varf pe probleme de securitate nucleara, prevazuta a avea loc in Coreea de Sud in anul 1912, cand – din ratiuni politice, strategice si diplomatice – Coreea de Nord ar putea fi lasata pe dinafara. Pe aceasta tema, Lee Soon-chun, cancelar al Institutului pentru probleme de afaceri externe si de securitate nationala, afiliat sub egida Ministerului de Externe si al Comertului Exterior, analizeaza perspectivele pacii, asa cum este ea conceputa de viitoarea intalnire la varf mentionata deja. Autorul considera ca cele doua intalniri de la Washington si Seul din anul 2012 vor trebui sa fie folosite ca oportunitati de a transmite un mesaj ferm si coerent al Comunitatii Internationale Coreei de Nord pentru a o determina sa renunte la dezvoltarea propriei sale dotari nucleare si sa respecte Tratatul de Neproliferare Nucleara.

In aceasta nota este situat si eseul intitulat Pretentiile nefondate ale Japonia cu privire la Dokdo, eseu prin care foarte cunoscutul profesor si istoric Shin Young-ha de la Ewha Womans University atrage atentia cu privire la lipsa de consistenta si justificare a pretentiilor guvernului japonez fata de teritoriul sud-coreean Dokdo. Autorul semnaleaza prezenta de materiale nocive pe aceasta tema incluse in manualele pentru scolile primare si secundare din Japonia. Autorul, un distins cercetator sud-coreean, recurge la date istorice incontestabile, care subliniaza un adevar fundamental: Dokdo a fost intotdeauna parte integranta a teritoriului coreean din punct de vedere istoric, geografic si al dreptului international.

Autorul vorbeste despre o Japonie imperialista cu ambitii hegemonice, care reia o politica anexionista, declansata in 1910, cand intreaga Coree a fost ocupata de trupele imperiale japoneze, instaurand un regim de teroare si exploatare sangeroasa a intregului popor coreean. Autorul atrage, totodata, atentia Comunitatii Internationale prin aceste denunturi la adresa actiunilor guvernului japonez, care ar incerca sa reinvie politica agresiva a Japoniei imperiale de la inceput de secol XX.

Ne-a retinut atentia, in mod deosebit, si articolul semnat de Lee Man-woo, profesor de Administrare a Afacerilor la Universitatea Coreea, care subliniaza un principiu de care ar trebui sa tina cont si autoritatile romane in aceasta perioada critica, de profunda criza economica si financiara in care ne aflam: viitorul natiunii depinde de crearea locurilor de munca. Criza economica internationala se resimte, desigur, si in Coreea de Sud. Ca si in Romania, aici au scazut substantial locurile de munca si siguranta acestora, aspect aflat in atentia jurnalistului Kim Joung-soo. La fel de interesant este si textul care abordeaza tema exportului sud-coreean de trenuri de mare viteza, aratand ca, la scara planetara, exista o mare cerere in aceasta privinta si ca specialistii si constructorii sud-coreeni se pot impune pe piata mondiala.

Park Myung-lim, profesor de stiinte Politice la Universitatea Yonsei, marcheaza implinirea a 50 de ani de la Revolutia din aprilie, considerata de autor Prima Revolutie Democratica, precum si Prima Revolutie a Cetatenilor din Intreaga Asia de Est, dupa al II-lea razboi mondial, care a dat un exemplu global pentru instaurarea unui Guvern dictatorial printr-o miscare democratica ale maselor in primii ani de la declansarea razboiului rece.

Desigur, ar fi multe alte articole care ar merita o prezentare minimala, avand in vedere modul profesionist in care sunt redactate ca si bogatia informatiilor pe care le trateaza si ofera cititorilor interesati din intreaga lume. Ne vom opri la masa rotunda, cu tema 1910-2010: de la colonie la statutul de natiune de frunte. O serie de eminenti profesori universitari sud-coreeni abordeaza acest subiect, insistand asupra principalelor etape pe care le-a parcurs tara de la momentul anexarii si ocuparii ei de catre Japonia imperiala si pana in prezent, cand tara se remarca prin contributia pe care si-o aduce pe plan international in domenii cheie economice, tehnice, tehnologice, dar si stiintifice, culturale si diplomatice. Intre concluziile acestei incitante dezbateri este de subliniat ideea rolului unei forte externe prezente in Coreea, care a impus o serie de schimbari si a contribuit astfel in mod efectiv la modernizarea tarii.

De asemenea, sunt evidentiate rolurile importante pe care le-a avut democratizarea in spirit liberal, promovat de regimul presedintelui Syngman Rhee, precum si procesul de industrializare promovat de Park Chung-lee, personalitate politica, care – cu toate pacatele avute – ramane un moment luminos in istoria sud coreeana a ultimei jumatati de secol.

In incheierea acestei succinte prezentari a revistei, am vrut sa ne referim la o autentica si impresionanta performanta - in opinia noastra - pe linie academica si universitara. Recent, s-a incheiat tiparirea celor 60 de volume (fiecare volum contine in medie intre 300-350 pagini), intitulate Istoria miscarii pentru independenta Coreei, lucrare stiintifica exceptionala, coordonata de prof. Lee Man-woo si realizata de un numeros colectiv academic, de la cele mai importante institute de cercetare si de invatamant superior din Coreea de Sud. Aceasta lucrare exceptionala cuprinde contributiile a 83 de istorici si acopera aproape exhaustiv tot ceea ce este legat de ideologii, strategii si lupta miscarii coreene pentru independenta. Sunt realizate volume extrem de bogate in documente oficiale, care folosesc in mod critic numeroase surse de documentare din arhivele oficiale si private din Coreea si vor constitui una din cele mai credibile izvoare de documentare pentru viitoare studii pe aceasta tema. Este, astfel, redata maretia si tragismul acestei lupte a poporului coreea in integralitatea lui indreptata impotriva fortelor imperiale japoneze, care au adus umilinta si suferinta pentru milioane de coreeni in timpul dominatiei straine odioase si inumane.

Credem ca, prin diversitateatemelor abordate, cutezantasi ineditul interpretarilor oferite, acest numar al prestigioasei publicatii Korea Focus este o sursa de lectura si invatatura de mare utilitate atat pentru cititorii de rand cat si pentru specialisti.

 

Dr. Dan BRUDASCU

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page