Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

BIBLIA NU SE CONTRAZICE - NICI NU SE DEZICE

ZICERE: Exodul 31, 18: "Cand a ispravit Domnul de vorbit cu Moise pe muntele Sinai, i-a dat cele doua table ale marturiei, table de piatra SCRISE cu degetul lui Dumnezeu". Exodul 32, 16: "Tablele erau lucrarea lui Dumnezeu si SCRISUL era SCRISUL lui Dumnezeu, sapat pe ele".

ContraZICERE, Coloseni 2, 14: "A STERS zapisul cu poruncile lui, care statea impotriva noastra si ne era potrivnic si l-a nimicit pironindu-l pe cruce".

In fata acestor doua ZICERI, prima reactie este ca Biblia se contrazice si deci nu putem conta pe ea. A doua reactie, mult mai negativa, este ca nu e neaparat vorba de contrazicere, ci de o realitate ca Domnul Dumnezeu - Tatal, dupa prima ZICERE, a SCRIS candva de mult CELE ZECE PORUNCI, iar Domnul Dumnezeu - Fiul, le-a STERS la rastignirea Sa pe cruce. Daca este asa, inseamna ca omenirea traieste de doua mii de ani - fara de lege -. Existenta fara de lege este o absurditate. Personajul profetic de conotatie negativa despre care Biblia vorbeste intr-o aparitie sinistra pe ultimele clipe de istorie, nu este numit de catre ea Aantichrist" (vorbire conventionala), ci OMUL FARADELEGII, 2 Tesaloniceni 2,3. De ce sa mai apara OMUL FARADELEGII daca nu exista LEGE, daca ea a fost stearsa? El mai este numit OMUL PACATULUI. Al carui pacat daca LEGE nu mai este, iar PACATUL este CALCAREA LEGII - definitia biblica?

Se contrazic cele doua ZICERI biblice de mai sus? Apostolul Pavel foloseste in astfel de situatii un cuvant minunat. El zice "NICIDECUM". Imaginea ca Domnul SCRIE si apoi STERGE ce SCRIE este ceea ce diavolul incearca sa picteze in mintea oamenilor. O mazgaleala. Daca la legile facute de oameni poate fi vorba de ABROGARE, acest lucru nu se poate intampla cu legile facute de Dumnezeu. De la un punct, este chiar un sacrilegiu sa mai discutam astfel de lucruri. Cum adica, de la rastignirea Domnului se poate fura, minti, omori etc? "Doamne fereste", spune orice crestin de treaba, chiar fara vreo atingere teologica academica. Atunci cum? Atunci ce?

Orice lege, cu atat mai mult LEGEA MORALA cunoscuta de toti ca fiind ceea ce Biblia numeste CELE ZECE PORUNCI, are o parte NORMATIVA, de aparare a omului in cazul ca o respecta si o parte PENALA, de pedepsire in cazul ca omul o incalca. Citind inca odata ZICEREA biblica: "A sters zapisul cu poruncile lui care statea IMPOTRIVA noastra...", ne atrage atentia cuvantul "IMPOTRIVA" care nu se poate aplica la partea NORMATIVA a legii. Aceasta ordoneaza viata in convietuire si este eterna.

Cuvantul "IMPOTRIVA" se potriveste numai partii PENALE, si se refera la PEDEAPSA. Domnul pe cruce a purtat VINA noastra si ne-a ridicat PEDEAPSA, platind pretul scris acolo, in zapis. Trebuia sa platim cu viata. Ne-a redat-o.

Un exemplu lipsit de orice maretie, desigur.

Agentul de circulatie nu are dreptul sa te ierte de incalcarea legii circulatiei, dar sa presupunem ca o face. Nu-ti va spune el oare sa ai grija cu atat mai mult de respectarea ei? Si vei dispretui sfatul sau, sau intr-adevar vei fi mai atent in a respecta legile. Si mai inchipuiti-va o "circulatie" fara nici o lege a "circulatiei" pentru a intelege EXISTENTA fara nici o LEGE a EXISTENTEI.

Ne plangem adesea de Asocietate imorala". Adica IMORALA in raport la ce, daca o LEGE MORALA nu exista? La ce se face referinta?

In timp, ca intr-un proces de eroziune, negativ, omul nu mai este in contact cu intelegerea initiala a termenilor scrisi sau vorbiti. Biblia avertizeaza si asupra acestui lucru. "Ei numesc BINELE rau si RAUL, bine".

Ponderea de intelegere a cuvantului LEGE (porunca), a trecut aproape neobservat de pe aspectul ei NORMATIV al ordinei, pe cel PENAL al pedepsei. Cand spunem LEGE, nu ne mai gandim ca ea ne APARA, ci ne gandim ca ea ne CONDAMNA. Prin aceasta ea nu ne mai iese in cale cu APARAREA, ASIGURAREA, LINISTEA, ci cu FRICA, TEMEREA, NESIGURANTA. In final, ne place mai mult, in mod gresit, fara de ea. Fara de LEGE nu mai este nici JUDECATA, nici CONDAMNARE, dar vai, nici EXISTENTA, cu atat mai mult EXISTENTA VESNICA.

Daca existenta temporara determina societatea la stabilirea unei LEGISLATII pentru ca altfel s-ar instala dezordinea, haosul, cu atat mai mult invesnicirea este rezultatul ORDINEI DIVINE, restabilita prin CRUCE. Partea NORMATIVA a LEGII DIVINE este din veac pana in veac. Pentru cel caruia ii pare rau de NEASCULTAREA omului in general - caderea in pacat - si neascultarea lui personala si se pocaieste privind pretul platit de Domnul Isus prin Rastignire, este o reintrare in ORDINE.

Doua ZICERI. "Cand a ispravit Domnul de vorbit cu Moise pe muntele Sinai, i-a dat cele doua table ale marturiei, table de piatra SCRISE cu degetul lui Dumnezeu" si "A STERS zapisul cu poruncile lui, care statea impotriva noastra si ne era potrivnic si l-a nimicit pironindu-l pe cruce". Nici o contrazicere. Prima isi desfasoara maretia in cea de a doua, cea de a doua o onoreaza deplin pe prima.

BIBLIA NU SE CONTRAZICE - NICI NU SE DEZICE.

Benone Burtescu

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page