Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Remanierea? "O fardare a cadavrului!"

La ora "H", la sunetul goarnei cu panglica portocalie, parlamentarii PD-L au fost chemati si pusi sa aleaga: intregul Guvern Boc IV sa-si puna mandatul sau sa se recurga la o remaniere? "Remaniere!" - au strigat, aproape toti, in cor. Deci, n-a existat unanimitate: sase au fost impotriva, iar 12 s-au abtinut.

Asadar, doar remaniere! Ceea ce era si de asteptat. Depunerea mandatului, demisia asteptata de toti romanii au fost doar un simplu joc de imagine. Asteptarile romanilor au fost, din nou, amanate de sforariile de culise ale politicienilor portocalii. Romanul, mereu apasat, mereu umilit si desconsiderat, stie, si inca prea bine, ca totul (chiar si ultimatumul dat, de presedintele Traian Basescu, pentru 1 septembrie, Guvernului Boc!) este doar un fel de "miscare de imagine", pentru unii, un alt prilej de reglare a unor conturi si de impartire a puterii din interiorul PD-L, pentru altii, si nu de primatul interesului national. Romanul, dezamagit total de aceasta guvernare care a dus tara la sapa de lemn, ar fi dorit sa afle cine sunt remaniabilii presupusi ministri: Radu Berceanu, Adriean Videanu, Mihail Seitan, Gabriel Sandu, Sebastian Vladescu, Daniel Funeriu, Mihail Dumitru, nume vehiculate in ultima vreme. Tacere! Mare secretomanie!

"Persoanele nu au fost discutate!" - declara Adriean Videanu. Atunci, de ce s-au mai adunat? Doar de ochii lumii? Pe ce criterii si care-i logica, oare, conform caror principii se face remanierea? Totul a fost amanat, hotararile urmand a fi luate la intalnirea Comitetului Director al PD-L (din 2 septembrie a.c.). Numai ca si aici se ridica o serie de intrebari. Hotararea de remaniere a fost luata doar de parlamentarii PD-L, fara UDMR si UNPR, tovarasi de guvernare. Daca, cumva, ei ar cere mai multe posturi? "Remaniere? Da!"- zice Markó Béla. "Dar fara UDMR!" Atunci, ce remaniere mai e?! Ciudat lucru, UDMR cu un procentaj de 6-7% in urma alegerilor parlamentare are un vicepremier (Markó Béla) si trei ministri (Kelemen Hunor, Borbely László si Cseke Attila). Calculati numai cat revine UDMR din componenta Guvernului Romaniei! Asa ceva numai pe la noi e posibil!

Asadar, o alta cacealma, pentru a justifica o noua pacaleala, similara cu o palma data romanului: "Nu s-au facut analize pentru fiecare in parte!", asa se afirma. Asta-i schimbarea promisa de Emil Boc, ceruta de presedintele Traian Basescu? Presedinte care trage sforile din culise, dorind-o prim-ministru pe Elena Udrea, visand la "o noua constructie politica", la o noua pozitionare intr-un alt partid (probabil pe mana lui Dan Diaconescu, in Partidul Poporului!), vazand ca, in urma prabusirii in sondaje, la 9-13%, PD-L nu mai este un vehicul sigur. Din moment ce nu mai prezinta incredere PD-L, el doreste altceva. Normala era demisia intregului cabinet, ca evident esec al guvernarii. A fost, miercuri-seara, o alta amanare, urmand ca Traian Basescu sa hotarasca pana la urma. Doar remaniere? Ce denota aceasta decizie similara cu o frectie pe un picior de lemn sau, cum spune Adrian Nastase, cu "o fardare a cadavrului"? Acest fiasco guvernamental este o dovada ca reforma promisa nici macar in fasa nu a fost! Ideile "portocalii" au inghetat in bloc-starturi. Apoi, se stie, parlamentarii, care nu-si sacrifica interesele de grup si privilegiile personale, stiu bine ca, niciodata, cainii nu pleaca, de buna voie, din fata macelariei. Asa ca "Foaie verde, Constantine, cum a fost asa ramane!".

Asta nu mai e schimbare! Vocea strazii nu ajunge la urechile lor! Ce asteapta ei? Motiunea de cenzura, prin care Guvernul Boc va fi dat jos? Sunt convinsi ca, oricum, vin alegerile anticipate? Nu cumva merg si mai departe, asteptand sa-i mature nemultumirea romanilor dezamagiti?

LAZAR LADARIU

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page