Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Inflatia creste, preturile explodeaza!

Ca urmare a majorarii TVA-ului cu 5%, in prima luna preturile multor produse au crescut cu 2,58%. Efectul? Inflatia a depasit 7%, iar previziunile pentru finalul lui 2010 trec de 8%, fapt care nu este agreat de FMI si de Banca Mondiala. La un astfel de nivel al inflatiei, dobanzile anuale acordate de banci la economiile populatiei si ale firmelor vestile sunt cat se poate de proaste, in sensul ca bonificatiile (procentul dobanzilor) sunt deja sub nivelul inflatiei. Deci, se inregistreaza pierderi, in loc de castig, pentru banii din banca, bani care sunt investiti sau imprumutati Ministerului Finantelor, incat castiga numai bancile care obtin venituri net superioare pentru sumele din depozitele populatiei si ale firmelor. Dijmuirea sumelor obtinute din dobanzi se face, din 1 iulie, si de catre Guvern, prin impozitarea cu 16% a acestor sume care, de fapt, au mai fost impozitate, tot cu 16%, atat pentru salariati, cat si pe profitul obtinut de firme si dividendele incasate de actionari si asociatii societatilor comerciale. "O singura banca acorda dobanzi mai mari de 8% pe an, in conditiile in care cele mai multe institutii financiare ofera bonificatii mai mici de 7%. In piata exista si dobanzi anuale de sub 6% sau chiar sub 5%, pentru depunerile la termen, clientii bancilor respective putand obtine la lichidarea depozitelor castiguri care nu reusesc sa acopere nici inflatia" (ne informeaza revista "Capital"), care este mai mare cu peste doua procente (e vorba de inflatia declarata oficial, nu de cea reala ce depaseste 15%).

De efectele cresterii rapide a inflatiei, pe langa faptul ca se descurajeaza depozitele bancare, deoarece din dobanzile acordate nu se obtine niciun castig sau unul nesemnificativ, profita doar bancile si Ministerul Finantelor. Lucrurile sunt si mai dramatice in privinta majorarii preturilor produselor si serviciilor, ca urmare a majorarii, de la 1 iulie a.c., a TVA-ului, de la 19 la 24%. Astfel, "inflatia lunara s-a situat la 2,58%, iar cea anuala a ajuns la 7,14%, de la 4,38% in luna precedenta", in timp ce pentru 2010 Guvernul si BNR au stabilit o tinta a inflatiei de 3,5%. De altfel, Banca Nationala a Romaniei a revenit asupra prognozei initiale prevazute, la finele anului, de la 3,7% la 7,8%, motivand aceasta revizuire pe seama cresterii TVA cu 5%. Si mai ingrijorator e faptul ca, pentru 2011, BNR anunta o prognoza si mai pesimista in ceea ce priveste inflatia. Ca urmare, nu ne putem astepta la o revenire economica, la cresterea salariilor si a pensiilor, decat doar a preturilor si a saraciei, astfel incat nivelul de trai va scadea si mai mult.

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, ne-a dat vestea ca, in prima etapa, care se va incheia in timp de trei luni, sa ne asteptam la o crestere a preturilor cu 3%, iar majorarile ce vor avea loc in continuare vor fi sub acest procent.

Incepand cu luna iulie, cea mai mare scumpire s-a produs la tigari si tutun - 9,4%, incat, in primul semestru din 2010, majorarea sa fie de peste 25%, la fructe proaspete cresterea este de 7,10%, la apa-canal de 5,33%, la telefon de 4,75%, la biletele de CFR de 5,54%, la energie electrica si gaze naturale de peste 4% etc., saptamana trecuta s-a scumpit si painea, urmeaza laptele si carnea. La produsele industriale, din cauza scaderii cererii, cum sunt articolele de incaltaminte si imbracaminte, unele tipuri de aparate electrocasnice, electronice, majorarea preturilor este nesemnificativa sau nu a avut loc, facandu-se chiar reduceri mai mici sau mai mari.

In continuare, inflatia ramane tot mai amenintatoare, cu tendinte de crestere cu peste 8%, la finalul anului 2010 si in anul viitor. Probleme destul de mari ne-au creat ploile si inundatiile masive, caldurile excesive din luna iulie, pe zone intinse ale tarii, care au compromis anul agricol, in special recolta de grau, de paioase, in general, de legume si fructe. Ca urmare se anunta tot mai insistent cresterea preturilor in special la cereale si paine, la toate produsele agroalimentare.

In concluzie, ne asteapta o iarna grea, mai ales daca vor fi majorate, asa cum se anunta, si tarifele la gaze naturale, energia electrica, gigacaloria, in general la toate serviciile casnice.

IOAN HUSAR

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page