Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din Lumea... lui Stanley Kramer (952)

* Pentru marea majoritate dintre americani si pentru foarte multi dintre cei pentru care cititul presei de limba romana nu constituie o insuportabila povara, numele de James Hagerty nu le spune nimic sau aproape nimic. Oricum, cu permisiunea dumneavoastra, am sa va familiarizez cu acest nume.

James Hagerty a fost secretar de presa al Casei Albe, in timpul administratiei numarul 34, administratie condusa magistral de Dwight D. Eisenhower.

In memoriile sale James ne povesteste ca intr-o zi, aflat in pragul disperarii si fara a intrezari o iesire din situatia existenta, presedintele Eisenhower s-a apropiat de el si i-a recomandat : consoleaza-te, lucrurile pot deveni si mai rele! (Cheer up, things could get worse). Sa fi anticipat administratia numarul 34, ceea ce se va intampla cu 50 ani mai tarziu, in timpul administratiei numarul 44 ?

Oricum, astazi am primit un mesaj de la Ben Quale, membru al Partidului Republican si candidat, din partea Statului Arizona, pentru Senatul Statelor Unite, Districtul Congresional numarul 3. Ben afirma textual ca Barack Hussein Obama este "the worst president in US history", iar generatia lui si cele urmatoare vor mosteni o tara epuizata din toate punctele de vedere, carteluri de droguri in Mexico si carteluri de taxe in Washington. Ben, si-a concluzionat scrisoare cu afirmatia ca Pontifus Maximus va distruge America, afirmatie frecventa in aceasta rubrica.

In urma cu 29 ani, fara a avea pretentia de a fi studiat la Harvard School of Law, fara a fi absolvent al Yale University, fara a fi profesor de Drept Constitutional la Chicago, fara a-si aroga virtuti inexistente, fara a-si imparti timpul intre partide de golf, concedii si serate dansante, presedintele Ronald Reagan a semnat Legea de reducere a taxelor si modificarea Legii Fiscale, masuri care au creat fundatia unei dezvoltari economice fara precedent, timp de aproape trei decenii America cunoscand o dezvoltare economica impresionanta.

Pentru cei nefamiliari, legea s-a intitulat Economic Recovery Tax Act of 1981.

Presedintele Reagan, om de o rarisima modestie, ghidat de o filosofie simpla dar eficienta, a mostenit de la predecesorul sau, Jimmy Carter, o situatie economica mult mai dezastroasa decat cea mostenita de Pontifus Maximus, dar s-a bazat pe perceptul ca platitorii de taxe stiu mai bine decat guvernul sa-si administreze finantele. Noua administratie considera ca guvernul trebuie sa controleze toate activitatile componentilor societatii.

Pentru cei proveniti din statele fostului bloc comunist, acest percept suna revoltator de familiar. Pentru informarea tuturor, inclusiv a celor din jurul paralelei 38, Legea elaborata de presedintele Reagan, prevedea o reducere de 25% a taxelor si nu o reducere de 25% a retributiilor personalului bugetar, sau impozitarea pensiilor.

Acest mare om de stat - ma refer la presedintele Reagan - spunea ca loialitatea guvernului trebuie sa fie dovedita fata de platitorii de taxe si nu fata de cei care le cheltuiesc banii.

Sub mesianica administratie, perceptul s-a schimbat diametral, American Recovery and Reinvestment Act, " emanatia cerebrala a noii administratii" a prevazut cheltuirea a 787 miliarde de dolari din banii platitorilor de taxe, pentru crearea unor locuri de munca temporare, in special in sfera administrativa.

Fara a avea doctorate la Harvard, School of Economics ori prin alte parti, bunul simt iti dicteaza ca atunci cand esti in prag de colaps economic, nu cheltui banul public pe programe fara nicio justificare.

Presedintele Reagan a redus taxele de la 70% la 28%, prezenta administratie urmarind ridicarea lor la 39% !!!

Regretabil este ca prezenta elita Washingtoniana, condusa de Pontifus Maximus, n-a invatat nimic din experinta administratiei Reagan. Ma gandesc ca poate in anul 2011, care marcheaza 30 ani de la semnarea acelei grandioase Legi si 100 ani de la nasterea lui Ronald Reagan, se va face un act de justitie. In ce ma priveste, nu intrezaresc nimic bun, actuala administratie fiind total insensitiva la problemele cu care se confrunta populatia Americana.

Tot pentru informarea celor doritori sa mai cunoasca, reducerile de taxe aprobate de administratia George H. Bush, in anul 2001 si 2003, vor expira la sfarsitul anului curent, ceea ce inseamna dublarea taxelor pentru anul 2011. Implicatiile vor fi devastatoare pentru familiile americane, dividendele vor fi taxate cu 39.6%, fata de 15 % in prezent, taxa pe capital-gains va depasi 20%, etc. etc…..

Toate aceste taxe vor influenta negativ asupra dezvoltarii economice si a productivitatii muncii, America devenind din ce in ce mai neatractiva, companiile, din cauza taxelor ridicate, vor lua drumul spre China, India, Irlanda etc.

Consider ca este in interesul natiuniii americane - desi acest termen este perimat - ca mesianicul presedinte sa prelungeasca valabilitatea reducerii taxelor, aprobata de administratia 43 si sa renunte la a blama situatia economica actuala pe reducerile de taxe.

Nu va jenati ! Invatati din efectul reducerilor de taxe, asupra economiei americane, din perioada administratiei Reagan. Indiferent ce se va intampla, traiul intr-o societate capitalista comporta anumite riscuri, parafrazand pe astronautul Frank Borman, "Capitalismul fara faliment este ca si Crestinismul fara iad."(Capitalism without bankruptcy is like Christianity without hell).

A. C. Ton

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page