Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

ÎNTÂMPLARI NECUNOSCUTE DIN VIATA UNOR SAVANTI ROMÂNI

Heidi S. SIMON

Am primit un dar pretios de la autorul volumului „Pagini anecdotice din viata unor savanti romani” - domnul dr.ing. Andrei Ciontu, care ma onoreaza in ultimii 50 de ani cu prietenia sa. Deoarece distanta dintre Bucuresti si Tel-Aviv nu este destul de mare pentru a putea asterne colbul uitarii asupra unei prietenii inceputa inca in anii ’60 in frumosul oras Brasov ,unde autorul cartii de fata a fost primul meu sef de catedra, iar eu o tanara asistenta la inceput de drum in munca didactica. Cand drumurile noastre s-au despartit, eu am ramas in continuare cu activitatile didactice, iar seful meu, devenit intre timp un minunat prieten, s-a mutat impreuna cu familia la Bucuresti, unde cariera sa a gasit toate posibilitatile spre o cale ascendenta .

Deci, domnul inginer de radiocomunicatii a continuat sa lucreze in cercetarea stiintifica, sa obtina doctoratul in domeniul miniradarelor ,fiind apoi autor si coautor a 9 brevete de inventii, a 8 carti tiparite si a sute de articole publicate,etc... In prezent dl. dr.ing. Andrei Ciontu este membru al Comitetului Roman de Istoria si Filozofia Stiintei si Tehnicii de langa Academia Romaniei.

Am facut o scurta prezentare a autorului prezentului volum, pentru ca cititorii mei sa faca cunostinta cu scriitorul cartii despre care vorbim, sa fie incredintati de autenticitatea si veridicitatea celor povestite, dar mai ales sa considere ca au primit o ocazie unica sa afle despre intamplari din viata unor personalitati, despre gandurile, conceptiile, parerile lor intime, la ceea ce nu ar fi avut acces in alta parte intr-un mod atat de concentrat si ordonat. Cu atat mai mult, cu cat multi dintre savantii intalniti in paginile cartii au fost colegi de facultate ai autorului, cunostinte apropiate sau chiar prieteni.

Desigur, nu veti citi o recenzie a volumului, eu insami, ca si cititorii mei, nu suntem initiati in probleme tehnice, si nici nu cunoastem atat de multe nume de persoane importante pentru stiinta romaneasca. De aceea voi aminti pe scurt cateva intamplari si pareri ale unor oameni de stiinta despre care a auzit generatia mea, israelienii nascuti si scoliti in Romania, traind astazi pe alte meleaguri. De pilda, despre Henri Coanda si importanta sa in dezvoltarea aeronauticii am invatat inca in anii de liceu. Nu am stiut insa pana acuma ca savantul avea pareri bine precizate despre viata „extraterestra” eu crezand ca aceasta este o problema de stricta actualitate, care preocupa doar N.A.S.A. si oamenii de stiinta din zilele noastre. Prin urmare, vorbind despre „farfuriile zburatoare” H. Coanda a spus : „Da, ele sunt o realitate a tehnologiei... deschisa catre realitatea imuabila, eterna si omniprezenta, dincolo de tot ceea ce facem noi acum si de tot ceea ce am putea imagina noi. Ele depasesc viteza luminii, fiindca revin in axul omniprezent sau in realitatea paralela”. Coanda admitea existenta OZN-urilor „care se pot deplasa prin vid, prin apa,prin atmosfera si prin roca unui munte, si care sunt vehicole mai simple si mai ieftine decat avioanele(!?) Motivul invocat este acela ca „acestea pot folosi orice forma de energie, inclusiv nucleara sau cosmica, cea de a doua fiind prezenta peste tot,in jurul si in interiorul nostru”. Coanda admitea ca astfel de vehicule au fost cunoscute de catre vechile civilizatii de pe Terra, care au parasit planeta inaintea unui cataclism. Extraterestrii sunt ,probabil, fiintele care doresc, eventual, sa se intoarca pe Pamant... (mai dezvoltat,pe pag.48-49 )

Cine nu-si aduce aminte despre renumitul matematician Grigore Moisil (1906-1973), devenit om de stiinta de renume mondial! Era o puternica personalitate stiintifica, cu un deosebit simt al umorului. Au circulat o multime de anecdote despre Grigore Moisil, toate insa cu talc si cu bun simt. Nu le pot transcrie pe toate, le puteti citi personal in carte. Mie imi face placere sa extrag pentru cititori doar cateva din aforismele lui Moisil  „Despre stiinta”
·    „Stiinta se razbuna ca o femeie, nu cand o ataci,ci cand o neglijezi!
·    Spre deosebire de vin, stiinta nu trebuie lasata sa se invecheasca.
·    Unii concep stiinta ca o arhiva de politie, in care sunt indosariate toate cancanurile naturii...
·    Stiinta nu e buna azi, daca ieri nu s-a gandit la maine.
·    Gradul de tehnicitate impune gradul de civilizatie.
·    Una din reusitele televiziunii este de a face din savanti vedete si din vedete savanti!
·    E omeneste sa spui ca esti mare specialist,ca esti cel mai mare specialist,dar nu inteleg sa sustii ca esti singurul specialist...” (pag 57)

Aici este locul potrivit sa amintesc (doar atat, din pacate), pe cunoscutul fizician George C.Moisil, un om de o vasta cultura generala umanista, cu un simt al umorului cu nimic mai prejos decat a vestitului sau frate, Grigore Moisil.(pag.95)

Departe de mine convingerea de a fi epuizat un subiect atat de vast : Romania a fost si a ramas  o adevarata pepiniera de oameni de cultura si savanti in toate domeniile. Cu atat mai mare este meritul domnului dr.ing. Andrei Ciontu care scriind aceasta carte, ne-a inlesnit cunoasterea unor persoane de mare valoare .Asteptam si o urmare?!
--------------------
Heidi S. SIMON
2o aprilie 2016
Israel


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page