Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

SCHITE UMORISTICE (74) – SUBIECT CANIN

Dorel SCHOR

Sarmanul Leopold Gurnist. E in depresie, asa cum i-au spus medicii de specialitate, sau dupa cum a inteles Matilda, sotia lui.  Sufera de o stare de melancolie reactiva trecatoare. Numai ca nu trece. Leopold se scoala dimineata mai obosit decat atunci cand s-a culcat, nu are rabdare nici macar sa citeasca ziarul, mananca fara pofta, uneori se plange de dureri de cap si cand i se pare ca ar putea, in sfarsit, sa atipeasca, imediat dupa pranz, incepe sa latre tanguitor, sa schiaune de ti se rupe inima, catelul lui Simon Seinerovici. Sper ca ati inteles, nu Gurnist schiauna, ci catelul lui Seinerovici!!!

Cu Simon Seinerovici e alta poveste. E un holtei imbatranit. Nu s-a insurat la timp si acum nu prea are de unde alege. Vecinii de bloc i-au propus mai multe partide, unele cu femei foarte tentante. Dar, stiti cum se intampla: cele care ii plac lui nu-l plac pe el si cele care il plac pe el, nu-i plac lui. Asa ca, la sfatul unui specialist care are emisiunea lui la radio in fiecare marti seara, Simon si-a procurat un caine, ca sa nu fie absolut singur. Catelul s-a atasat de el asa de mult ca sufera cand e lasat singur si dupa cateva ore de singuratate plange si suspina atat de profund ca ii plange de mila tot blocul.

Chestiunea a fost discutata de comitetul de bloc pentru ca noi avem grija si de sanatatea lui Leopold, dar si de singuratatea lui Simon si a catelului lui. Ce-i de facut? Pe de o parte latratul si scheunatul prelung deranjeaza oricum, dar in cazul lui Leopold are repercusiuni medicale. Pe de alta parte, nu i se poate cere lui Simon sa nu mearga la slujba, trebuie doar sa-si castige existenta... Si sa ia cainele cu el la servici nici nu se pune problema. Au fost analizate cauzele, s-au facut diverse propuneri si pana la urma, toti au fost de acord cu ideia dentistului Kleinergrois: sa facem rost de inca un caine.

Simon Seinerovici a fost anuntat, i s-a explicat cum devine cazul si, spre lauda lui, a fost de acord imediat. Daca el nu si-a gasit perechea, macar Buby, sau cum naiba il cheama pe saracul patruped, sa nu sufere. Chiar in saptamana in care s-a tinut sedinta, Simon a facut rost de inca un caine, spre multumirea intregului comitet de bloc. Leopold a fost, bineinteles, anuntat si toti sperau ca acum lucrurile se vor aranja, iar depresia lui Leopold va fi din ce in ce mai trecatoare...

Numai ca nu tocmai cum vrem noi s-au petrecut lucrurile. Probabil ca dentistii se pricep la masele, dar nu si la psihologia canina. Dumnezeu stie de ce, acum urla amandoi cainii, un fel de dialog la care unul se plange, celalalt ii tine isonul, apoi latra amandoi, pana ce toti cainii din cartier raspund in cor si in corpore.
   
---------------------------------------
Dorel SCHOR
Tel Aviv, Israel
21 aprilie 2016


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page