Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

33 de organizatii civice ale românilor din Harghita, Covasna si Mures se solidarizeaza cu directorul general al IEH si scriu Presedintelui, Premierului si Ministrului de Externe

 Dupa campania mincinoasa impotriva directorului general al IEH, care vizeaza decapitarea institutiei si oprirea proiectelor adresate comunitatilor istorice romanesti, noi organizatii civice se solidarizeaza cu Eugen Tiberiu Popescu si cu IEH, transmite Romanian Global News.

 
Cele 33 de organizatii civice care formeaza Forumul Civic al Romanilor din Covasna, Harghita si Mures (FCRCHM) au transmis o scrisoare deschisa in care isi exprima indignarea fata de atacurile orchestrate impotriva lui Popescu.

"Il cunoastem de peste doua decenii, fiind printre putinii intelectuali romani care in toata aceasta perioada a ramas permanent alaturi de romanii numeric minoritari din Covasna, Harghita si partial Mures, atat in timpul cat a indeplinit functii ministeriale, cat si ca membru al societatii civile si reprezentant obiectiv al mass-media. In toti acesti ani a sprijinit pragmatic si eficient Episcopia Ortodoxa a Covasnei si Harghitei, infiintata in anul 1994, pe Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Ioan Selejan, in solutionarea multiplelor si grelelor probleme ale inceputului acestei institutii atat de importante pentru dainuirea romanilor din aceasta parte de tara, se arta in scrisoarea transmisa Presedintelui, Primului Ministru si Ministrului de externe.

Excelentei Sale Domnului Dacian Ciolos, Prim-Ministru al Romaniei, Excelentei Sale Domnului Klaus Johannis, Presedinte al Romaniei, Excelentei Sale Domnului Lazar Comanescu, Ministrul Afacerilor Externe

SCRISOARE DESCHISA

Stimate Domnule Prim-Ministru,
Stimate Domnule Presedinte al Romaniei, Stimate Domnule Ministru,

Comunitatea romanilor din judetele Covasna, Harghita si Mures a aflat cu surprindere si indignare de pe internet despre atacurile denigratorii la adresa directorului general al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi" pentru Romanii de Pretutindeni din cadrul Ministerului de Externe, atacuri aparute dupa preluarea acestei importante functii de catre domnul Eugen Popescu. Mai mult chiar, este pusa sub semnul oprobriului si al denigrarii si importanta – pentru noi si pentru romani in general – institutie a „Universitatii de Vara de la Izvorul Muresului" din judetul Harghita, creata din initiativa si cu sprijinul IPS Ioan Selejan, fost arhiepiscop al Covasnei si Harghitei, in prezent, Mitropolit al Banatului si al domnului Eugen Popescu, scoala de vara in cadrul careia se dezbat anual probleme deosebit de importante si actuale ale romanilor de pretutindeni, inclusiv cele privind soarta noastra, a romanilor numeric minoritari in cele doua judete, Covasna si Harghita si a romano- catolicilor din Moldova, supusi permanent si nedrept atacurilor sovine maghiare, presiunii purificarii etnice si miscarilor autonomiste si separatiste pe criterii etnice.

Fiind convinsi de netemeinicia acestor atacuri asupra domnului Eugen Popescu, orchestrate cu scopul de a-i afecta imaginea publica, in numele societatii civile romanesti din judetele sus- mentionate, va adresam prezenta scrisoare prin care depunem marturie despre profesionalismul si integritatea morala a actualului domn director general al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi" pentru Romanii de Pretutindeni din cadrul Ministerului de Externe. Il cunoastem de peste doua decenii, fiind printre putinii intelectuali romani care in toata aceasta perioada a ramas permanent alaturi de romanii numeric minoritari din Covasna, Harghita si partial Mures, atat in timpul cat a indeplinit functii ministeriale, cat si ca membru al societatii civile si reprezentant obiectiv al mass-media. In toti acesti ani a sprijinit pragmatic si eficient Episcopia Ortodoxa a Covasnei si Harghitei, infiintata in anul 1994, pe Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Ioan Selejan, in solutionarea multiplelor si grelelor probleme ale inceputului acestei institutii atat de importante pentru dainuirea romanilor din aceasta parte de tara.

Cu expertiza si calitatile sale manageriale recunoscute a sprijinit infiintarea si functionarea unor importante institutii culturale romanesti in zona, precum Muzeul National al Carpatilor Rasariteni, Centrul Cultural Toplita, Teatrul „Andrei Muresanu" din Sfantu Gheorghe, Centrul Eclesiastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan", Centrul European de Studii Covasna- Harghita din Sfantu Gheorghe, scolile cu predare in limba romana s.a.

Domnia sa a intervenit pentru promovarea si finantarea proiectelor asociatiilor culturale romanesti si pentru cofinantarea ziarelor romanesti din judetele Covasna si Harghita. A fost – asa cum am aratat mai sus – initiatorul si organizatorul principal al Universitatii de Vara Izvoru Muresului. La cele 13 editii ale Universitatii au participat sute de tineri romani de peste granite, dar si din Tara, din zonele multietnice si pluriconfesionale.

Dovedind o preocupare constanta pentru sprijinirea comunitatilor romanesti de peste hotare si din judetele unde romanii sunt numeric minoritari, domnul Eugen Popescu a initiat proiecte de acte normative, structuri institutionale, proiecte de parteneriat etc. care sa asigure pastrarea si afirmarea identitatii nationale romanesti.

A mijlocit legaturile romanilor de peste granita cu cei din Tara, prin organizarea de intalniri, dezbateri, colocvii, infratiri intre localitati, tabere, excursii documentare, prin editarea unor lucrari fundamentale de istorie, cultura si civilizatie romaneasca, menite sa asigure intarirea constiintei nationale si apartenenta la cultura si spiritualitatea romaneasca a romanilor din Tara si de peste hotare.

In toti acesti ani a dovedit cinste, corectitudine, initiativa, consecventa, o mare putere de munca si o daruire exemplara fata de interesele majore ale natiunii romane.

Va asiguram, Domnule Prim-Ministru al Romaniei, Va asiguram, Domnule Presedinte al Romaniei,
Va asiguram, Domnule Ministru al Afacerilor Externe,

Ca prezenta domnului Eugen Popescu in conducerea IEH este o garantie ca toate proiectele incepute vor continua si se vor extinde si asupra romanilor numeric minoritari din judetele Covasna, Harghita si Mures, concomitent cu atentia deosebita pentru fratii nostri din afara granitelor Romaniei, actiuni pe care le consideram vitale pentru pastrarea si afirmarea identitatii romanesti, in conditiile globalizarii si secularizarii societatii actuale.

In numele a celor 33 de asociat?ii, fundat?ii s?i ligi membre ale Forumului Civic al Romanilor din Covasna, Harghita si Mures, semneaza Prof. univ.dr. Ioan Sabau Pop, Presedintele FCRCHM.
Sursa: Romanian Global News

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page