Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Eva Simon, în Vinerea mare: În loc de editorial

 Mantuitorul a asumat moartea din iubire. A primit-o din iubire pentru noi, in iertarea osanditorilor si rastignitorilor, pe Cruce. Sau in cuvintele „Dumnezeul meu, Dumnezeul meu, pentru ce m-ai parasit?", in care Mantuitorul striga cu strigatul psalmistului din Psalmul 21.

Parasirea – moartea inseamna parasire... Parasirea nu a lui Dumnezu, ca Dumnezeu nu ne paraseste niciodata, ci parasirea omului. Acesta se simte parasit. si aici e un cuvant din Ezra: „Nu pe Mine M-ati parasit, ci pe voi insiva".

Cand Il parasesti pe Dumnezeu, practic te parasesti pe tine, iti parasesti menirea ta, parasesti lumina! Iar tot „tu" strigi: „Dumnezeul meu, pentru ce m-ai parasit?"! Mantuitorul a strigat atunci asa doar ca sa fie impreuna cu noi. A ramas nedespartit de Tatal, dar S-a unit cu noi in starea despartirii noastre. Blaise Pascal a zis: „Mori singur, zici? Cand esti cu Hristos, nu mori singur!". si a fi cu El inseamna a fi cu viata si izvorul vietii. E singurul cuvant din cele sapte spuse de Mantuitorul pe Cruce care nu e al Lui, ci al nostru... al parasirii noastre. si atunci, tocmai din iubire pentru noi a primit sa traiasca aceasta taina. Parca e cea mai adanca taina ca deodata sa zica: „Dumnezeul meu, pentru ce m-ai parasit?". Tocmai Cel Care e nedespartit de Tatal Lui?! Nu se poate, niciodata, ca nici Tatal, nici El sa se paraseasca unul pe altul. Pentru ca El din voia Tatalui si-a pus trupul pentru noi. Observati? Dar, pe de alta parte, El e cu noi tocmai ca sa fie in drama ultima a mortii, cu noi, in despartirea noastra de Dumnezeu. Traieste antinomic: pe de-o parte, traieste despartirea noastra; pe de alta parte, e nedespartit de Tatal. Intai, prin taina dumnezeirii si prin taina iubirii.

Pentru ca El in iubire traieste, iar in iubire nu e despartire. In iubire e Dumnezeu, in iubire este nemurire, este vesnicie, este nedespartire. In misterul iubirii... Moartea nu-i traita ca iubire, iubirea-i eterna, ea nu cunoaste, propriu-zis, despartirea, sub nici un chip.

Iubirea pentru om, pentru suferinta, dar si pentru moartea omului o restaureaza Hristos. El retransforma starea de despartire... Daca Adam a transformat jertfa in moarte, Hristos transforma moartea in jertfa, in iubire. Aici se descopera iubirea, care e viata. Aici a inteles Eminescu atat de adanc cand a spus despre Mantuitorul, cerand iertare de la Tatal pentru rastignitori, dezvaluind iubirea din El: „A te jertfi din iubire pentru altii a ramas de atunci cea mai inalta forma a existentei umane. Acel sambure de adevar in stare sa dizolve intreaga dizarmonie dintre oameni si asprimea luptei pentru existenta ce bantuie natura intreaga! Misterul iubirii..." Repet, Iisus a trait altfel moartea. Moartea din iubire, pentru viata – caci in iubire sta misterul vietii. Atunci intelegem cuvintele atat de adanci ale Bisericii: „Cu moartea pre moarte calcand". Moartea ca jertfa, ca iubire, omoara moartea! si omorand-o, traim taina pascala: „Ziua Invierii, sa ne luminam popoare, Pastile Domnului, Pastile! Ca din moarte la viata, de pe pamant la Cer, Hristos Dumnezeu ne-a trecut pe noi"; sau celalalt cuvant: „Praznuim omorarea mortii, sfaramarea iadului, inceputul unei alte vieti, vesnice..."

Transcris dupa inregistrarea audio, acest scurt cuvant la Inviere al vrednicului de pomenire teolog si duhovnic Constantin Galeriu (stramutat la cele vesnice in vara lui 2003) ne pune fata in fata cu taina cea mai adanca a Crucii si a Invierii, cu actualitatea eterna a adevarului crestin si cu prezenta mereu vie a marilor lui propovaduitori, printre care s-a numarat si Parintele Galeriu insusi, Gura de Aur a Ortodoxiei romanesti contemporane.
Sursa: Romanian Global News

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page