Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din Lumea... lui Stanley Kramer (1208)

“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus
"Guvernele lumii sunt reduse la paralizie sau imbecilitate-The government of the world are reduced to paralysis or imbecility"- Alvin Toffler

Un elementar test referitor la Istoria Statelor Unite ale Americii efectuat pe esantioane provenite din crema Colegiilor si Universitatilor Americane, ne ofera o alarmanta si ingrijoratoare stire: marea majoritate a participantilor cu major in business and political administration, nu cunosc data la care Legea Suprema a Tarii - Constitutia a intrat in efect !?! Despre numarul amendamentelor sau cine ocupa pozitia suprema in stat, testul apare ca s-ar fi desfasurat undeva in  mijlocul Saharei sau in perimetrul geografic al…Andromedei. Cu asemenea prezent, predictia viitorului nu lasa nici cel mai mic dubiu ca ceea ce a fost candva “The Last Beacon Of Democracy In The World”, este inevitabil pe cale de disparitie.
Referitor la Constitutie, din start, Benjamin Franklin, unul dintre parintii ei fondatori, ne-a avertizat de anumite imperfectiuni ale Constitutiei si de faptul ca va exista atat timp cat poporul o va sustine - “The constitution has its faults-flaws and only last as long as the people could sustain it.” Trista realitate ne arata ingrijoratorul fapt ca Legea Suprema a tarii este total ignorata si complet calcata in picioare chiar de cel care a jurat s-o aplice si s-o respecte, desi la inaugurarea care a avut loc in fatidica zi de Marti, Ianuarie, 21 2009, a jurat in plain English urmatoarele:” I….do solemnly swear that I faithfully execute the office of president of the United State and will to the best of my ability, preserve, protect, and defend the Constitution of United States - Eu…..jur solemn (sau afirm) ca voi indeplini in mod cinstit - cu credinta functia de presedinte al Statelor Unite si din toate aptitudinile mele-capacitatea mea voi pastra, proteja si apara Constitutia Statelor Unite ale Americii". Daca numarul 1 din stat a carui obligatie primordiala este respectarea Legii Supreme nu respecta acest elementar lucru, ce pretentie putem avea de la restul de 324 milioane de locuitori?
 Nefunctionalitatea SUA, la standardele la care a fost creata a fost anticipata de generalul Benedict Arnold, care deceptionat de modul de organizare al trupelor revolutionare americane, a trecut in tabara inamica - decizie impardonabila -, respectiv a trupelor engleze devenind un simbol al tradarii. Dupa Boston Massacre, care a avut loc la 5 Martie 1770, cand trupele engleze au ucis 5 americani si ranit alti 6, care protestau impotriva sistemului criminal de taxe, impus de Englezi, prin Townshend Acts, gen. Benedict Arnold a facut o remarca, perfect aplicabila si astazi Apr.28,2016 ( deci, dupa putin peste 246 ani ): ”Good God, are the Americans all asleep and tamely giving up their glorious liberties - Bunule Dumnezeu, sunt americanii asa de adormiti si blanzi-monotoni ca au renuntat la glorioasele lor libertati?"- Eu, fara a avea pretentia detinerii adevarului absolut si in baza Amendamentului I la Constitutia Americana - freedom of speech -, afirm ca , DA, deciziile majore privind aceasta fosta singura democratie a omenirii, nu se mai iau de mult timp la Washington ci in anumite cercuri inaccesibile modului actual la care este structurata partea superioara a organismului. Deci, "dragi tovarasi si pretini", va asigur ca nu stiti nimic, iar referintele dumneavoastra la “Marele Licurici” sunt nu numai absurde, dar totalmente rupte de realitate, cum la fel de rupte de realitate sunt declaratiile aberante ale unor indivizi care pretind apartenenta la diferite organizatii de Intelligence si care viziteaza orasele Bucuresti, Tg.Mures si… imprejurimi. Incaodata si pentru ultima data: Angajatii acelor organizatii se conduc dupa Lynley Rule, care presupune ca pana si propria identitate este complet necunoscuta, atat tie, familiei si colegilor de birou !!!!!!!!!!!!!!!!!
Inca din numarul 569 al publicatiei noastre, editat la data de Oct.2, 2002, la rubrica Contraverse din A…. Normalitatea Lumii, mi-am permis sa va atentionez ca realitatea este mult mai ciudata decat fictiunea, acesta fiind si motivul pentru care atunci cand ne confruntam cu realitati din domeniul absurdului la consideram fictiuni.
Indiferent cine va deveni ocupantul Biroului Oval, Billa sau Donald, realitatea respectiva va avea iz de fictiune, orice minte rationala, chiar cu un IQ gravitand in jurul cifrei 40, nu va putea admite ca alesul reprezinta Vox Populi ci mai degraba, Vox Derbedeis ! La Billa, comportamental nu am nicio pretentie si i-am reliefat o parte din faptele ei penale, intr-un numar anterior al publicatiei. La Donald, fiind de extractie Teutonica, m-am asteptat la mai multa ordine, disciplina si lipsa de adjectivari nepermise la adresa persoanelor cu deficiente fizice sau locomotorii, cat si la adresa celor veniti de la Sud de Rio Grande si care au avut, au si vor avea o contributie majora in domeniul economic.  In plus, am crezut ca Donald, pretins republican, este familiar cu cele ramase de la Eleanor Roosevelt, fosta “prima doamna” a Americii timp de 12 ani, in perioada 1933-1945, printre multe altele, sotia presedintelui numarul 32, Franklin Delano Roosevelt, cat si membra activa a unui partid American de extrema stanga: ” oamenii educati discuta idei; oamenii mai putin educati discuta despre evenimente; oamenii needucati discuta despre persoane - Great minds discuss ideas; average minds discuss events; small minds discuss people .” Cu tot regretul, Donald in Campania electorala n-ai facut nimic altceva decat sa vitriolizezi si sa improsti cu neadevaruri toate persoanele care nu ti-au convenit, etaland ca si Billa, o atitudine de precupet si nimic, dar absolut nimic, prezidential. Bine ar fi, valabil la nivel planetar, sa punem mana pe carte, pe studiu, sa devenim familiari cu invataturile lui Sun Tsu, Lao Tsu, Zhunge Liang etc. si sa nu aratam animozitati celor care nu ni le-au aratat. Si cel mai important, sa castigam un razboi, fara “carpet bombing” ci inainte de a-l incepe, prin tratative.
In privinta mult trambitatului Zid, pe care-l doresti sa-l contruiesti intre Statele Unite ale Americii si Statele Unite Mexicane, doresc sa-ti relatez niste evenimente istorice, in speranta - sper ca nu desarta, ca-ti va prinde bine tie si multor alti inexistenti, macar pentru cultura ta generala: In anul 460 B.C.in Grecia Antica, o superputere a timpului, Atena a decis construirea unui Zid de protectie, care sa lege orasul-cetate Atena de portul Pireu, impotriva unui eventual atac din partea arhirivalului Sparta. Acest act, considerat ostil de Spartani, a dus la o imprevizibila alianta intre Persia si Sparta, lucru de neconceput anterior si, in final, in anul 404 B.C. zidul a cazut si odata cu el si hegemonia Atenei in Mediterana. Peste 200 de ani de la acest fiasco, cea mai monumentala constructie in domeniu, Marele zid Chinezesc a fost terminat. Aceasta monumentala constructie lunga de peste 4000 mile, a avut drept scop oprirea hoardelor Mongole. Din nefericire, Zidul nu a constituit un obstacol impenetrabil pentru “hoarde”, fiind penetrate de multe ori de cei peste 300.000 ostasi mongoli. In final, dupa pierderi masive s-a recurs la Solutia aducerii inamicului in propria familie, capeteniile Hsiung Nu , casatorindu-se cu printese chineze. Probabil de atunci dateaza expresia: tine-ti prietenii aproape, iar inamicii si mai aproape - Keep your friends close and your inamies closer. Franta, dupa ce a pierdut peste 1.5 milioane de persoane in primul razboi mondial, a decis construirea unei formidabile si costisitoare linii de fortificatii -Linia Maginot- care a cuprins intreg aliniamentul granitei cu Germania. Considerata invulnerabila, impenetrabila, la 14 Iunie 1940, linia a fost strapunsa cu usurinta de Deutsche Panzer Division. Ce incerc sa explic din lectiile Istoriei, atat lui Donald, cat si prietenului Viktor Orban, guvernelor Austriei, Italiei, Danemarcei etc. pornite pe “Ziduri”, ca masurile de aparare, oricat de inovative si costisitoare, sunt percepute de inamici drept ostile si o amenintare la adresa lor, generand in final dezastre incalculabile.
Indiferent ce masuri se vor lua, reflectati la cuvintele gen Douglas MacArthur, comandantul trupelor aliate din Pacific: ”In viata nu exista securitate, ci numai oportunitate -There is no security in the world, only opportunity” sau la aforismul caruia, fara falsa modestie, imi asum paternitatea: “Trust no one, except GOD, Dwight, Vera and whatever you carry for your own protection.”
A.C.TON

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page