Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Lumina, daruire si bucurii marunte ! PASTE FERICIT !

“ PASTE FERICIT !”


Lumina, daruire si bucurii marunte!

Londra- Saptamana Mare, Aprilie 2016


Traim intr-o lume a vitezei, o lume in care mereu nu avem timp, traim ca roboti alergand si executand sarcini urgente. Urc in fuga scarile rulante de metrou in Green Park si aud vocea unui cantaret si linia melodia a “ Better Man”. Ma opresc din fuga si ma pun pe randul din dreapta uitandu-ma in jurul meu la sutele de oameni care urca si coboara in fuga, fara sa se uite in jur. Asa facem cu totii in aceasta lume a vitezei in care ca robotii ne stim drumul, stim naveta zilnica si in timp ce mergem citim, ascultam muzica, scriem pe telefonul mobil si nu vedem nimic in jurul nostru.

Traim? Unii mai bine, altii mai rau, traim departe de locul in care ne-am nascut, Romania. Unii dintre noi se simt acasa in UK, altii dintre noi sunt aici pribegi pe drumul strainatatii Marea Britanie fiind ultima tara unde s-au stabilit, iar pentru altii dintre noi, acasa ramane inca Romania. Spun “inca” pentru ca niciodata drumul de migrant nu este asa cum ni-l imaginam si rareori cei care isi propun intoarcerea in Romania se si intorc atunci cand si-au planificat.  “Inca” deoarece pe multi dintre noi Romania ne-a dezamagit si am ales sa ne stabilim in Marea Britanie pentru o viata mai buna.

Oriunde am fi, oricare ar fi imprejurarile in care ne aflam, in preajma sfintelor sarbatori de Pasti simtim mai mult decat in restul anului nevoia de a apartine unei comunitati, de a ne simti mai aproape de ce spune sufletul ca este “acasa”. Simtim nevoia de a regasi traditii romanesti, de a lua lumina sfanta si binecuvantare odata cu ea.

In urma cu multi multi ani, pe Fleet Street la Londra la biserica ortodoxa de acolo, lumina lumanarilor a creat o alee si sute de romani au venit in noaptea invierii sa ia lumina sfanta. Acum, dupa toti acesti ani, la fel ca acolo in noaptea de inviere se intampla in zecile de biserici romanesti din Marea Britanie, din Aberdeen in nordul Scotiei pana la Plymouth pe coasta de sud a Angliei. In jurul acestor biserici comunitati de zeci sau sute de romani traiesc la fel ca si noi ceilalti intr-o lume a vitezei, dar spre deosebire de multi dintre noi, ei au acel loc unde timpul se opreste in loc pentru a aduce binecuvantare si lumina, unde simti ca apartii si te simti un om mai bun. Este adevarat ca multi sunt cei care cauta parohiile ortodoxe in noaptea de inviere si apoi uita de aceste lacasuri in care preotul de multe ori este si si doctor de suflete si consilier de cariera- adica gaseste rezolvari pentru probleme diverse pe care migrantul le are in pelegrinajul lui in strainatate. Dar nu scriu aceste randuri pentru a judeca pentru ca fiecare dintre noi stie doar cum este viata sa pe meleaguri britanice.

Cautam lumina in noaptea de Inviere si o gasim alaturi de alti romani care ca si noi simt nevoia sa fie aproape de ceea ce in esenta ne leaga din copilarie- traditiile si sarbatorile. Sunt momentele din an cand freamatul cotidian parca isi pierde din intensitate si cugetam mai profund, uitam ca nu avem timp si ne facem timp pentru a aduce acolo unde suntem spiritul sarbatorilor de Pasti.

Suntem o comunitate numeroasa si acolo unde sunt multi apar si probleme multe si diverse. Cu intelepciune, perseverenta, vointa si apartinand unui grup care face parte din comunitate, multe se pot rezolva.

Nu ne obliga nimeni sa facem ceva in comunitatea romaneasca, dar avem fiecare dintre noi, puterea de a face un bine. Putem usor sa ajutam, sa oferim, sa ne implicam. Putem sa ne alaturam unei parohii, unui ONG, unei comunitati online. Putem sa gasim un roman necajit si sa ii descretim fruntea cu un sfat sau cu o masa calda, cu o recomandare pentru un loc de munca. Putem sa gasim o mama singura isi creste copii cu demnitate in tacere si cu multa zdroaba fara a stii ca poate sa beneficieze de sprijin si ajutor. Putem sa gasim un roman exploatat care traieste in conditii mizere in regim de sclavie si nu vede nici o scapare si sa ii aratam ca exista solutii. Sau putem sa gasim un roman care vrea mai mult de la viata si are nevoie de un model care sa il impulsioneze pentru a incepe o mica afacere pe care sa il mentoram. Lista continua si exemple sunt multe. Cand ne punem o dorinta, imediat ne vin in minte mai multe dorinte. Asa este si cand esti dispus sa daruiesti. Vei gasi usor cui sa daruiesti.

Indemnul meu de Pasti ramane anul acesta la fel ca si cel din anii trecuti. indemnul meu este acela de a cauta sa fim mai aproape de cei ca noi. Haideti sa daruim din ceea ce avem, din ceea ce cunoastem celor din jurul nostru care au mai putin! Haideti sa ne ajutam unul pe altul si sa gasim o comunitate de romani aproape de noi, in care sa ne asumam un rol. Asa putem, integrati fiind in societatea britanica sa ne pastram identitatea de romani. Asa putem sa ne imbogatim spiritual, sa ne bucuram de ceea ce avem si sa ii bucuram pe altii care au mai putin ca noi.

Fie ca Lumina Invierii sa va aduca speranta si caldura in suflete si sa va calauzeasca pasii pe drumul vostru de romani in UK.

Cristina Irimie


Fie ca sfintele sarbatori de Pasti sa va bucure, noaptea Invierii sa va aduca lumina sfanta si binecuvantare. Bucurati-va de lucrurile marunte alaturi de cei dragi, luati lumina Invierii cu voi iar atunci cand drumul de roman in UK va compleseste amintiti-va ca  "Impreuna ne este mai usor!". De aceea, de peste 16 ani va suntem alaturi.
Echipa editoriala www.romani.co.uk si www.romaninuk.netCateva linkuri utile de Paste in UK :

- Bisericile romanesti din UK

- Restaurante romanesti in UK

- Cluburi romanesti in UK (program special de Pasti)

- Evenimentele romanesti din UK din aceasta perioada

- Anunturi gratuite pentru romani in UK

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page