Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Degringolada Europei neunite

    Da, este lesne de vazut nu numai lipsa de unitate a conglomeratului numit Uniunea Europeana (UE) si in care se ruleaza cu doua viteze (una pentru Vest, alta pentru Est), ci si degringolada care-o scarmana de-i merg fulgii.
Sigur, toate tarile de pe batranul continent au problemele lor, unele (tarile sarace) din pricina tradarii si talhariei la care se preteaza propriii alesi, altii de prea multa opulenta ticaloasa si aroganta.
Si atunci cum sa fie scutita UE de probleme, cand se stie prea bine ca daca volumul unui hibrid creste in progresie aritmetica, problemele care-l asteapta cresc in progresie geometrica, ba chiar exponential? C-asa este in oricare sistem: La chestiunile de felul tensiunilor, contradictiilor si conflictelor specifice fiecarui element cooptat in sistem (in cazul de fata noile state absorbite de UE), se adauga multimea chestiunilor (imposibil de anticipat si preintampinat in faza de inceput) pe care le genereaza multiplele raporturi dintre elementele noului sistem.
Nu exista nicio lege sau formula matematica in acest sens, dar avem libertatea sa presupunem ca daca problemele unui sistem omogen sporesc in progresie geometrica, cele ale unui sistem neomogen urmeaza curba exponentiala.
Nota: Progresia aritmetica se prezinta astfel: Daca a este primul ei element si se noteaza cu r ratia progresiei, atunci urmatorul element, notat cu b, va fi b=a+r, iar cel de-al treilea element, notat cu c, va fi c=b+r = a+r+r = a+2r. Daca intr-o progresie geometrica primul element este a si ratia q, urmatorul element b=a*q, iar al treilea element c=b*q=(a*q)*q=a*q². Functia (curba exponentiala) are expresia y=e?, unde x=1,2,...n (numarul elementelor), iar e=2,71.
Cum UE este o constructie neunitara, adica un sistem neomogen, si cum problemele sale de limba/limbi, istorie, traditii, cultura, civilizatie, religie etc. nici vorba sa poata fi diminuate si aplanate, ci – dimpotriva – intr-o maniera sfidator-poruncitoare li se adauga ba multiculturalismul, ba discriminarea cu spatiul Schengen, ba cota impusa de fanatici musulmani, este clar ca in aceste conditii problemele se inmultesc exponential, iar nemultumirile zecilor de milioane de dezamagiti (bunaoara asa ca grosul romanilor) le-o iau inainte acestora prin functia sociala y=k*e?, unde k este un coeficient ce exprima cantitatea de suferinta (jaful tarii, somajul, stresul zilnic, incertitudinea zilei de maine, imbolnavirile etc.) care revine pe cap de locuitor din momentul intrarii Romaniei in NATO si respectiva uniune.
Cu ce s-au ales Romania si majoritatea romanilor dupa achitarea an de an a facturilor de miliarde catre cele doua organisme suprastatale? Cu drepturile pe hartie si strivitoarele obligatii ale unui executant docil: datorie externa de circa 100 de miliarde euro, baze militare americane care ne transforma in tinte sigure pentru rachetele rusesti, obligatia de-a cumpara pe bani grei armament uzat din punct de vedere moral, milioane de someri, alte milioane de romani plecati la hamalit in strainatate, precum si cu statutul de cobai (vezi Codex Alimentarius, atrocele experiment cu alimente intens chimizate, plus sarea iodata pe care tot romanul, direct ori inclusa in alimente preparate, este obligat sa o consume prin criminala vrere a guvernantilor snapani, dar nu de un an sau doi, ci taman de 14 ani!).
Oricum am invarti-o si am suci-o, in cadrul Uniunii Europene si cu toti eurosparlamentarii ei (alti bani dusi pe apa sambetei), Romania si-a adjudecat doar nedemnul statut de colonie, mai exact eurocolonie, fireste, sub intacta umbrela a aparentelor de democratie, parteneriat, independenta si autonomie.
Doua argumente in acest sens: recomandarile cu rol de directive venite de la centru, pe care carmuitorii romani se grabesc sa le aplice fara cracnire, si dispozitiile mai ceva ca actele normative interne, furnizate tot acusi-acusi fie de ambasada americana, fie de cea germana, austriaca, olandeza sau israeliana.
In pofida acestei stari de lucruri pentru Romania si alte tari est-europene, care – e adevarat – se confrunta cu neiertatoare dificultati de ordin material-financiar, eu spun ca situatia Apusului este mult mai grava, asta deoarece inca din 1920, anul aparitiei primului volum al cartii Declinul Occidentului, filosoful german Oswald Spengler decreta ruina lui moral-spirituala, implicit ruina culturii si civilizatiei sale.
Cu atat mai mult azi cand decrestinarea Apusului este o trista realitate, iar papa Francisc cauta solutii de modernizare si adaptare a crezului catolic la profundele schimbari moral-spirituale ale credinciosilor ce-au mai ramas.

Sighetu Marmatiei,                                                  
George PETROVAI
   21 aprilie 2016


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page