Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

BASARABIA - DRUMURI DE LUMINA

Elisabeta IOSIF

Intr-un peisaj paradisiac, drumul dintre Orhei si Soroca, serpuind printre coline imprimavarate, anunta innoirea anotimpului. In acest timp al armoniei dintre pamant si cer in Basarabia se simtea,  prin purificari spirituale, profundele iluminari ale sufletului romanesc. M-am simtit acasa  ascultand in sfintele manastiri si biserici pictate de zugravii legendarilor voievozi clopotele si toacele, care ne desluseau muzica tainica a Universului. Era acea atmosfera in care se pregatesc sarbatorile pascale, cu lumina din candelele  stravechi din altarele ortodoxe voievodale, care sunt in rugaciune de veacuri. Bisericile Basarabiei, unele  pictate in exterior,  in aceasta perioada de sfintenie par oua incondeiate in timp, prin insemne istorice,  scrise cu stravechi simboluri crestine sau precrestine.

Am vazut Basarabia pana la Nistru – minunat pamant romanesc –   plin de podgorii, renumite inca de pe vremea lui Stefan cel Mare, un tinut prin care serpuiesc rauri  inconjurate de paduri, coline semanate cu grau – o mare de verde intens - alternand cu alte culturi, oranduite geometric pe suprafete imense de la Orhei la Soroca. Iazurile Orheiului – ochii cerului  plini de stelele dumnezeirii – daruiesc apa pentru irigarea pamantului fertil si roditor dar sunt si oaze de liniste si de pescuit. De-a lungul celor 12 localitati, pe valea Rautului,  un afluent de dreapta al Nistrului, se deruleaza dealurile de calcar, ce au adunat istorie. In arealul Orheiului  se afla primul Parc National al Republicii Moldova de 32000 de ha -  peisaj de codru. In apropiere de Orhei, la 18 km, localitatea Butuceni:   eco – resort, un sat declarat ecologic, unde orice masina nu are voie sa depaseasca viteza de 10 km/ora. Face parte din patrimoniul national istoric. O poarta taraneasca, asemanatoare portilor mari, maramuresene - fara ornamentele acestora – ne anunta, ca putem intra in pensiunea agroturistica Butuceni, de 3 stele, oferind ”gastronomia traditionala, terapie anti-stres  in mijlocul naturii”…si ofertele continua …Simt atmosfera de casa parinteasca…

Spuneam, ca satul face parte din patrimoniul national istoric, pastrand vestigii culturale cu 30 de mii de ani in urma, cu ruinele cetatii Geto-Dacice, cu manastirea rupestra,cu  rezervatia Trebujeni. ”Orheiul vechi se afla in sirul multiplelor tari medievale romanesti din imensul spatiu carpato-nistrean.”

M-am oprit la Complexul muzeistic Orheiul Vechi, un Centru de informare expozitional,  care a achizitionat , in urma sapaturilor arheologice din 1947, reluate in 1968, monede medievale, orientale si europene (secolele 14- 16), ceramica uzuala, strachini smaltuite din sec. al  IX-1 i.e.n., civilizatie traco-getica, oale din ceramica de tip oriental din orasul Sehr-Al-Jedid (1340-1368).

In timp ce ma documentam a intrat un grup de copii. M-am apropiat si am  auzit-o pe profesoara care ii insotea, vorbind ruseste. Il intreb pe un copil , de unde sunt. Pustiul, un blond simpatic, s-a uitat la mine mirat. Insist,    intrebandu-l  la ce scoala invata. Aceeasi fata nedumerita. Auzindu-ma, profesoara imi raspunde: suntem din Tiraspol. La scoala se preda numai in limba rusa. Si acasa, insist eu, nu vorbesc si romaneste? Vad ca dumneavoastra  va puteti adresa intr-o limba curata, romaneasca… Pe fata i s-a instalat tristetea…apoi  a dat din umeri, a neputinta…

Departe batea o toaca, pentru slujba de seara, vestind spre toaca altei biserici vremelnicia omului dar si vesnicia credintei. Se auzea un inedit concert de toaca – simfonie ireala, din care, intotdeauna se deslusesc sunetele lemnului sfant cu ritmicitati misterioase…In respiratia grabita a Timpului crestinismul transforma fiecare biserica sateasca in noaptea Invierii.
-----------------------
Elisabeta IOSIF
Basarabia
aprilie, 2016

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page