Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

SCHITE UMORISTICE (73) – PENDULA

Dorel SCHOR

- Am o mare problema, imi spune Menase.
Intr-adevar, pare oarecum ingrijorat, mai mult nehotarat, am impresia ca vrea sa imi ceara un sfat prietenesc. Iar eu, in astfel de cazuri, sunt trup si suflet, gata sa-mi ajut amicul.
- Il stii pe domnul Oiterman, fabricantul. Calatoreste mult, pleaca unde il cheama interesele intreprinderii, e un bun om de afaceri, interprinzator si subtil. Si uneori, cind il insoteste si nevasta-sa, imi incredinteaza mie cheile vilei, cu rugamintea sa stropesc florile o data la trei, patru zile. Pentru mine nu e o problema, mai ales ca Rozica e libera, o facem cu placere...
- Si?
- Si anul trecut, cand a fost in Africa neagra, la intoarcere ne-a facut un cadou special: o lingura din lemn sculptat, lucratura de mana, originala, specifica triburilor din Bango Bango. Chestia asta m-a incurcat grozav.
- Cu ce te-a incurat? Doar nu est obligat s-o folosesti la ciorba...
- Coada lingurii are vreo doi metri lungime si causul vreo patruzeci de centimetri. O lingura de alungat duhurile rele... Am spus mersi si am depozitat-o in debara.
- Bun... Si care e problema?
- Problema e ca Oiterman m-a vizitat intr-o zi, pe neanuntate, s-a uitat in salon, in camera de lucru, a deschis ca din greseala usa de la dormitor, s-a uitat si in bucatarie si a rostit suparat: "va sa zica nu ti-a placut". Si a plecat iremediabil suparat foc. Nu ma intreba ce tricuri am facut ca sa-l aduc la noi inca o data. Am dat jos pendula, am atarnat linguroiul chiar in mijocul salonului si numai asa l-am facut sa ma ierte.
- Atunci iar e bine...
- A fost bine pana ce am primit de la familia Ghezuntertoit un tablou. Un nud in ulei veritabil, o reproducere dupa tabloul lui Corot cu facerea lumii. Cred ca nu a stiut cum sa scape de el, subiectul e discutabil, plus ca cine a pictat copia se pricepe la pictura ca si mine. Ghezuntertoit chiar mi-a sugerat unde sa atarn tabloul, pe locul din salon unde sta pendula, care si asa nu e moderna... Asa ca am spus mersi si am depozitat opera in debara, cu fata la perete...  
- Inteleg ca ai rezolvat problema.
- Am rezolvat pe dracu'. Peste o saptamana e ziua lui Rozica, o cifra rotunda. Or sa vina toti, ma refer la Oitermani si la familia Ghezuntertoit in mod special. Intrebarea e ce sa atarn in salon, pendula, lingura sau tabloul??
 
Eu, cum am spus, in astfel de situatii, sunt trup si suflet, gata sa-mi ajut amicul. Asa ca daca cineva dintre dumneavoastra are vreo ideie buna, gen judecata lui Solomon, rog frumos sa mi-o comunice.
---------------------------------------
Dorel SCHOR
Tel Aviv, Israel
14 aprilie 2016


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page