Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

FESTIVALUL INTERNATIONAL „ACASA LA CARAGIALE”

Dorel SCHOR    

In Romania a avut loc un eveniment cultural-artistic de o factura deosebita. Este vorba de a 15-a editie a Festivalului International de umor „Acasa la Caragiale". Debutat in anul 2002, la initiativa unor oameni de spirit, caricaturisti de clasa si epigramisti, festivalul a urmarit promovarea artistilor din Romania, dar si din intreaga lume, dintre acestia nelipsind desenatori foarte buni din Israel, parte dintre ei nascuti si formati in tara lui Caragiale.

In opinia organizatorilor, acest proiect cultural optimist s-a desfasurat cu zambetul pe buze, din moment ce participantii s-au intrecut intr-o atmosfera propice umorului stenic, cu replicile date fie prin desenul inteligent si subtil, fie prin catrenele incarcate de haz.

De-a lungul celor cincisprezece ani scursi de la prima editie a festivalului, au participat, prin lucrarile lor, nu mai putin de 1500 de artisti reprezentativi,  din 142 de tari. Impresionant, umor din toate colturile lumii, de pe acest glob care a ajuns un sat mare, dar si-a pastrat totusi specificul local. Pentru ca, probabil, altfel se amuza un japonez sau un sud american si altfel un grec, un african sau un suedez. In contextul in care caricatura are un rol principal.

Interesant este faptul ca, in timp, festivalul s-a „largit", devenind cu adevarat international, prin numeroasele expozitii desfasurate in Romania, dar mai ales in diferite capitale straine, printre care Madrid, Ankara, Praga, Sofia, Kiev si altele.

Umoristii se mandresc cu cele opt albume de caricaturi scoase in acest rastimp, dar dominanta lor in aceste zile este editarea unui album deosebit  peste doi ani cand in Romania se va serba implinirea unui veac de la marea Unire. In intentia organizatorilor, albumul se va numi „Un omagiu planetar", va cuprinde lucrari ale celor mai buni desenatori din intraga lume si va fi dedicat Romaniei.

Vom incheia cu satisfactia de a mentiona succesul prietenului nostru , caricaturistul Eduard Mattes din Haifa, ale carui lucrari au fost mult apreciate, alese dintre atatea altele si incununate cu unul din cele trei premii principale ale festivalului international.
----------------------------
Dr. Dorel SCHOR
Tell Aviv
aprilie 2016
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page