Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

CU BUZUNARELE MURDARE !

Am fost cateva zile in doua resedinte de judet din Moldova . Piatra-Neamt si Vaslui. O ultima misiune biblioteconomica, dupa cei 40 de ani de cand am pasit, ca angajat, intr-o biblioteca publica. Destinul a facut sa tin cursurile la Biblioteca Publica Judeteana - G.T. Kirileanu - Neamt, unde am debutat ca bibliotecar public si am muncit pana in anul 2000 si, apoi, pe plaiurile natale din tinutul Vasluiului, la Biblioteca Publica Judeteana - Nicolae Milescu Spatarul - Vaslui.
Stiati ca vestitul spatar a fost primul care a tradus Vechiul Testament / programul proiectului Homo sapiens (3) /, in limba romana ?
Au fost patru decenii care mi-au adus multe satisfactii si in plan profesional. De la redeschiderea bibliotecilor publice comunale desfiintate de Ceausescu in mai 1974, apoi, din 2000, la realizarea amplului program de modernizare a filialelor Bibliotecii Metropolitane Bucuresti si pana la activitatea didactica biblioteconomica de pregatire si perfectionare a personalului de specialitate. Insa nu despre viata mea vreau sa vorbesc, ci despre doua localitati moldovene, de care ma leaga multe amintiri.
Ambele judete, ca majoritatea judetelor Moldovei, se afla in zona celor care nu-si pot asigura singure cheltuielile comunitare, beneficiiind de sustinerea bugetului de stat. Un adevar trist, care m-a facut sa privesc mereu, cu multa atentie, evolutia lucrurile in aceste parti ale Moldovei. Daca resedintele de judet se mai descurca cat de cat, multe comune se afla in pragul falimentului. Nimeni din factorii decizionali, presedintele consiliului judetean si, mai ales, consilierii judeteni, nu-si asuma responsabilitatea pentru esecul generalizat, justificarile lor acuzandu-i, de fapt, si mai mult.
Municipiile, resedinta de judet, arata mai mult decat satisfacator. Se vede o preocupare edilitara fata de aspectul stradal. Si panselute. La Vaslui am vazut piste pentru biciclete realizate ca la Bruxelles. Fara costuri suplimentare, folosind pentru marcaj doar pavele de o alta culoare. Biciclisti nu prea am vazut, dar asta e o realitate pentru toata Romania. Urbana . De fapt, ambele localitati sunt micute. Nici de biciclete nu ar fi nevoie. Cum sa vezi, insa primarul si alte autoritati locale deplasandu-se la serviciu cu bicicleta ? Sau pe jos ! Cum fac ministrii din prin tarile nordice ! Obiceiurile de prim secretar antedecembrist au ramas !
Recent la Piatra s-a spart conducta principala de alimentare cu apa de la Vaduri, locuitorii municipiului traind zile de un disconfort maxim. Credeti ca primarii si echipele lor de consilieri locali, din toate orasele tarii, care s-au tot perindat, s-au gandit, de-a lungul celor 26 de ani, la inlocuirea conductelor de apa si canalizare expirate, a tevilor de gaz metan erodate, a lifturilor depasite, a gasirii de solutii eficiente pentru incalzirea blocurilor pe timpul iernii ? Nu. Ei s-au gandit cum sa sparga banii publici pe proiecte ineficiente. Ca spagile aferente sa intre in buzunarele lor murdare.
O telegondola isi plimba alene gondolele goale pe deasupra orasului nemtean. O partie de schi moderna e obiect de muzeu.
Am intrat pe site-ul Primariei pietrene sa vad datoriile publice. Guvernul tehnocrat a impus publicarea lor pe site. Nu se sufla un cuvant despre ele. Datorita presei locale, am aflat de uriasele datorii ale orasului. Cainii de paza ai democratiei vorbesc de peste o suta de milioane de euro !
http://www.ziarpiatraneamt/datoriile-municipiului-piatra-neamt-de-la-adevar-la-tema-de-campanie
Ei, bine, ce credeti ca face un parlamentar nemtean !? Nu se jeneaza de aceste datorii si mai cere de la guvern alte sume pentru repararea conductei. Va dati seama cat de saraca este Primaria, daca nici pentru o avarie banala nu are suma necesara ?
Aflu ca parlamentarul era agaman. Tocmai la APASERV ! Adica isi ia tainul si de aici, cunoscand situatia de ani de zile ! Acum vrea un mandat nou ! De primar !... Cu mari proiecte: Cardul Cetateanului, Gradinita Bunicilor, Garda Civica ...
Sa nu credeti ca e un caz singular. Deloc. El se multiplica la nivel de tara. Mai sunt cateva zile si vom vedea mii de cetateni, primari si consilieri locali cu buzunarele murdare, inghesuindu-se pe listele de candidati !

Politicienii cu buzunarele slinoase nu inteleg ca aparitia guvernului Ciolos nu a fost instalat pentru rezolvarea problemelor de treneaza de 26 de ani. Nici nu are cum. El a aparut din necesitatea acordarii unui ragaz pentru reformarea partidelor si lansarea unor oameni cu buzunarele curate !
Ca ei sa faca pasul decent si sa dispara din viata politica a tarii.
Nu intamplator, la Piatra-Neamt, nenea Iancu s-a inspirat masiv pentru celebra O scrisoare pierduta !
„Sunt ..., candidatul ... pentru primaria Piatra Neamt si, cu voia si sprijinul vostru, viitor primar dupa alegerile care se apropie.
Sunt pietrean nascut si crescut aici, in Piatra Neamt, unde m-am intors dupa multi ani de educatie, cariera in domeniul privat si administratie ca sa deschid usa tuturor celor care sunt dispusi, la fel ca mine, sa se intoarca acasa si sa puna umarul ca orasul lor natal sa iasa cat mai repede din conul de umbra in care se afla in prezent, spre stralucirea de altadata pe care o merita din plin ! ... Scopul meu Piatra Neamt, un oras verrde, un oras inteligent !”
Nu, nu e discursul lui Catavencu, ci al unui ... catindat, din 2016. La primarie.
Traiasca !

 Toate bune,
 Sergiu Gabureac
VIZITATI – http://blogulluigabu.blogspot.ro/,
http://www.facebook.com/sergiu.gabureac.3,
gsm_as@yahoo.com,  Tel.0731 936.615
Bucuresti - 39
Informatia, o problema ? O rezolvam impreuna.
Trimite mai departe ! Sa se vada ! Ne-am eliberat de frica !

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page