Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Românii, a doua cea mai numeroasa comunitate de imigranti în Marea Britanie dupa polonezi

Numarul imigrantilor romani inregistrati oficial in Marea Britanie a ajuns anul trecut la circa 223.000, o crestere substantiala fata de anul 2011, cand erau inregistrati numai 87.000, releva un studiu intocmit de Observatorul pentru Migratie al Universitatii Oxford.

Conform datelor publicate miercuri, romanii au devenit astfel a doua comunitate de imigranti comunitari in Marea Britanie, prima fiind cea a polonezilor, care a ajuns in anul 2015 la circa 818.000 de membri, fata de 615.000 in 2011. Numerosi imigranti comunitari stabiliti in Marea Britanie mai provin din Italia (176.000), Portugalia (140.000), Spania (137.000) si Ungaria (96.000).

In total, in Marea Britanie erau inregistrati anul trecut peste opt milioane de imigranti, dintre care peste trei milioane sunt proveniti din statele Uniunii Europene, numarul imigrantilor comunitari fiind astfel de peste doua ori mai mare fata de cel din anul 2004. Aceasta progresie se explica mai ales prin oportunitatile oferite de piata britanica a muncii, in contrast cu cele din tarile de origine ale imigrantilor.

Raportul remarca la acest capitol faptul ca, in medie, salariile din Marea Britanie sunt de 4,2 ori mai mari fata de cele din Romania si de 1,8 mai mari fata de cele din Polonia. Este mentionata de asemenea situatia dificila a pietei muncii din statele aflate in sud si unde se inregistreaza rate ridicate ale somajului, cum ar fi Italia, Spania si Portugalia, situatie care actioneaza ca un stimulent pentru imigratie.

Un alt factor important de atractie este limba engleza, prima limba de circulatie internationala si mult mai accesibila comparativ cu altele din statele dezvoltate din vestul Europei, scrie www.deschide.md.

Sursa: Romanian Global News

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page