Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

CENACLUL „ARTUR SILVESTRI” - LA CEAS SARBATORESC

Voichita PALACEAN-VERES

Joi, 31 martie, sedinta lunara a Cenaclului literar „Artur Silvestri? al LSR a fost una festiva, fiind consacrata decernarii Premiilor pentru Anul Editorial 2015. A deschis sedinta presedinta cenaclului, prof. Antonia Bodea, care a salutat oaspetii veniti din tara si a prezentat comitetul de conducere al Ligii Scriitorilor din Romania, format din: Al Florin Tene – presedinte, Gavril Moisa – vicepresedinte, Ion Constantinescu – prim-vicepresedinte, Iulian Patca, presedinte al Filialei Cluj a LSR, Antonia Bodea si Voichita Palacean-Veres – purtator de cuvant al LSR.

A luat apoi cuvantul Al.F. Tene, care i-a nominalizat pe apostolii Ligii din luna martie: T.C. Dartu, Mariana Cristescu, Doina Dragan, Doina Dragut, Mircea Dorin Istrate, Ion Nalbitoru, Mihai Calugaritoiu, Carmina Baintan si Nicolae Baciut. Cu acest prilej, au fost prezentate cele mai recente publicatii ale LSR: revistele „Carpatica? (Fil. Arges) si „Samanatorul? (Fil. Gorj) si volumul „Oameni ai Valcii la ceas aniversar – schite de portret (2014)?.

Vorbind despre inceputurile LSR, presedintele Tene a precizat ca acest organism s-a nascut din nevoia democratizarii miscarii literare din Romania si din nevoia de a se mari paleta de actiune a miscarii scriitoricesti. Liga Scriitorilor din Romania premiaza anual cele mai bune produse editoriale din anul precedent. Dintre cele 137 de carti jurizate, au fost premiate 13 si doua reviste literare.

Avand in vedere ca aceste carti au fost scrise in interiorul Literaturii Romane, premiile s-au acordat doar pe criteriul valorii, indiferent din ce organizatie profesionala fac parte autorii. Liga Scriitorilor din Romania, militand consecvent pentru promovarea spiritului democratic in lumea scriitorilor, a adoptat acest principiu inca de la infiintare, in urma cu zece ani, prin Statut.

Gala decernarii premiilor a fost deschisa cu premierea a patru prestigiosi membri ai Uniunii Scriitorilor. Pentru fiecare carte premiata, Iulian Patca, redactorul-sef al „Agorei literare?, a prezentat motivatia juriului.

Premiul National a fost conferit domnilor Teodor Tanco si Aurel Rau, pentru intreaga cariera. T. Tanco a precizat ca „prezenta LSR in paralel cu USR este un stimulent si ar putea fi o colaborare?. Ca omagiu lui Teohar Mihadas, care in urma cu 70 de ani i-a vegheat debutul literar, T.T. a citit din acel ziar din 1946 o sensibila creatie a poetul dus la cele vesnice. Lui Aurel Rau, absent de la festivitate, I. Patca i-a realizat o schita de portret, vorbind despre cariera sa de peste 63 de ani. Premiul pentru cartea de poezie a fost acordat Persidei Rugu, lui V.S. Popa (care scrie „poezia pierderilor ireparabile?), D. Dumitrica (poetul „profunzii sentimentelor universal-umane pe care le transforma metaforic?) si Ravecai Vlasin. Persida Rugu a apreciat ca „poezia nu e scrisa, se scrie singura?, pentru  ca „o vad ca o unitate treimica: tacere, cuvant, iubire?, in vreme ce Raveca Vlasin a fost de parere ca „poezia traduce sentimentele si trairile noastre?. Premiul pentru proza a fost acordat lui Horia Badescu, Voichitei Palacean-Veres si Veronicai Osorheian (care, „intrand in lumea copiilor, reuseste sa se copilareasca cu gratie?). Premiat pentru un roman cu „numeroase infuzii poetice?, Horia Badescu a precizat despre recenta sa carte ca „am scris-o si cu ura, si cu iubire, si cu speranta, si cu incredere?, avand in centru „o lume inchisa, in care am vietuit (…) si care poate fi a oamenilor de oriunde si oricand?.

Premiul pentru cartea de satira si umor a fost obtinut de Ion Constantinescu, ce a declarat ca face parte din categoria „scriitorilor care au ceva de spus si cred in puterea de inraurire a cuvantului scris?. Premiul pentru cartea de critica, eseu si istorie literara a fost acordat lui V. Bradin si bistritenilor Dorel Cosma si Elena M. Cimpan, care a apreciat faptul ca „aceasta intalnire de suflet la care ne bucuram sa luam parte? are loc tocmai de ziua lui Nichita Stanescu. Premiul pentru cartea de teatru i-a fost decernat lui Sorin Oros, care a recitat un poem din Ion Pribeagu, destinzand atmosfera. Pentru cartea de memorialistica si spiritualitate a fost premiat nonagenarul Constantin Zavati, iar Premiul pentru cartea monografica si de cultivare a valorilor traditionale i-a fost decernat lui Ionut Tene, pentru „continutul patriotic dens in idei?, cartea sa venind ca o replica la istoriile false ce se scriu in zilele noastre, „desi dupa ’89 am crezut ca se va putea spune adevarul istoriografic?.

Teodora Stanciu din Italia a fost rasplatita cu Premiul pentru cartea de antologie si de promovare a valorilor literare, iar pitesteanul Adrian Mitroi a primit Premiul pentru cartea de debut. Prezentandu-l, I. Partca a subliniat ca „manifestarea reala a unui debut nu tine de varsta?, iar poetul premiat a replicat cu o autoepigrama vorbind despre debutul sau tardiv. Editorialista de la „Cuvantul liber? din Targu Mures, Mariana Cristescu, a fost premiata pentru publicistica literara, datorita faptului ca „scrisul sau este ancorat in realitatea imediata?. Al.F. Tene a prezentat-o ca pe o „luptatoare in spiritul pastrarii sufletului romanesc?. Premiul „Artur Silvestri?, acordat de Asociatia Romana pentru Patrimoniu, i-a revenit acad. Stefania Kory Calomfirescu, pentru „preocuparea aproape singulara de a restitui personalitati ale lumii medicale si culturale?. Multumind juriului, Domnia Sa a afirmat ca si-a facut o profesiune de credinta din „a pune in valoare adevaratele stele ale scolii medicale clujene?. Premiul „Laudatio? al revistei „Agora literara? i-a fost conferit lui Teofil Mandrutiu pentru cele doua carti de versuri din 2015.

Premiul pentru publicatii literare a fost obtinut de „Moldova literara? de la Iasi si „Memoria slovelor? de la Ramnicu-Valcea (red.-sef. Mihai Stirbu, respectiv Ion Nalbitoru).

Momentul urmator a fost consacrat Premiilor Editurii Napoca Nova pentru anul editorial 2015 si lansarii Antologiei NN Nr. 10 „Ne cheama cucul in zavoi. Au fost premiate cartile semnate de Elena Valeria Ciura, Corina Dindelegan, Sofia Pavel, Sinefta Vasile, Ioan Ghioltean, Mircea Gordan, Onufrie Vinteler, Ioan Hentea, Ion Vasile Mircea, Stancu Ilin, Paolo Mele/ Teodora Stanciu si tinerele debutante Andra-Mihaela Campeanu, Madalina Dragan si Ruxandra Pop-Kun. Au fost premiati si scriitorii: Floarea Ples, Mircea Darosi, Eugen Albu, Cristu Giorgi, Al.F. Tene, Dorian Marcoci si Milian Oros, iar lui Iulian Patca a fost premiat pentru promovarea literaturii romane prin „Agora literara si LSR.

In final, au recitat epigrame Eugen Cota si Vasile B. Gadalin, iar Elena Lucia Locusteanu a prezentat un omagiu lui Nichita. M.D. Istrate i-a premiat din partea Filialei Mures a LSR pe Al.F. Tene si Voichita Palacean-Veres, iar vibrantul discurs patriotic al targmureseanului Lazar Ladariu a incheiat intalnirea culturala.

In mod exceptional, sedinta urmatoare de cenaclu va avea loc in 21 aprilie, nu in ultima joi din luna, cum se intampla de obicei. Sarbatori pascale fericite!
-----------------------------------
Voichita PALACEAN-VERES
Cluj-Napoca
aprilie 2106


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page