Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Singura biserica din Romania unde sfintii sunt cu aura neagra

Alexandru Stanciulescu

Misterul bisericii din Romania unde sfintii sunt cu aura neagra. Singurul loc din lume unde pot fi gasiti astfel de sfinti

Singurul loc din lume unde pot fi gasiti sfinti cu aureole negre este Ipotestiul. In biserica ridicata dupa moartea poetului Mihai Eminescu, chiar langa casa copilariei sale, pana si mucenicii desenati pe zidaria naosului tin doliu. Specialistii explica de ce canonul bisericesc a fost schimbat la Ipotesti.
In satul Ipotesti, localitate situata la 10 kilometri de municipiul Botosani, a copilarit poetul Mihai Eminescu. Pe ulitele prafuite si prin codrii ce inconjoara lacul cu nuferi se mai simte aroma eminescianului. Sursele de inspiratie sunt vizibile si astazi, iar casuta in care se juca cu fratele Ilie este pastrata asa cum a lasat-o acum 126 de ani.    In aceeasi curte au aparut un centru de studii, care-i analizeaza poeziile, viata si temele de inspiratie, exista si o arhiva, un fond inestimabil de carte, un anfiteatru si tot ceea ce inseamna astazi Memorialul Ipotesti, o institutie intreaga dedicata lui Eminescu si creatiei sale.    Printre teii si mormintele alor sai, in aceeasi ograda cu centrul de studii si casuta copilariei, se ridica o biserica din piatra, cu caramizi frumos colorate. Odata trecut pragul intunecatului lacas de cult, privitorul este frapat de o imagine unicat. Pe zidaria interioara a bisericii, asa cum nicaieri in lume nu se gaseste, sunt sfinti tristi cu aureole negre. Toata biserica este dominata de acesti ingeri si mucenici negri. ”Este o pictura unicat in lume. Nicaieri sfintii nu au aureolele negre”, precizeaza specialistul Danut Hutu, directorul Directiei de Cultura si Patrimoniu din Botosani.
Singura biserica din lume unde sfintii tin doliu
De ce sfintii au aureole negre? De ce au vesminte cernite si nu imbracate in aur, ca pretutideni unde avem de-a face cu pictura bisericeasca ortodoxa? Raspunsul vine tot de la specialisti. ”Sfintii poarta doliu pentru Eminescu. Asa au fost conceputi. Aici, la Ipotesti, dupa moartea poetului, pana si mucenicii si tot cosmosul intruchipat aici poarta doliu, pentru destinul tragic al lui Eminescu”, spune eminescologul Valentin Cosereanu, cercetator la Memorialul Ipotesti.    Printre sfintii cerniti, pe un perete lateral, privind la altar, se afla imaginea unui tanar de 20 de ani imbracat si el in negru. Este chiar poetul Mihai Eminescu.
”Este singura biserica ortodoxa din lume, din ceea ce stiu, care comemoreaza un poet, prin intermediul acestei picturi”, spune Danut Hutu.
Biserica lui Iorga pentru Eminescu
Biserica are hramul ”Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil” si constructia ei a inceput in 1928. Cel care a dorit sa faca o biserica inchinata lui Eminescu la Ipotesti, la 50 de ani de la moartea acestuia, a fost Nicolae Iorga. Istoricul a fost ajutat de Cezar Petrescu, care a initiat o subscriptie publica, pentru construirea edificiului. Din lipsa de fonduri, biserica a fost terminata abia in 1939, cand a si fost inaugurata. Iorga a fost prezent la acel eveniment.    Pictura, inclusiv celebrele aureole negre, au fost realizate de Petre Remus Troteanu, fiul unui preot din satul Ipotesti. Sfintii, dupa cum spun si specialistii, sunt atipici. Figurile lor nu sunt realizate strict dupa canoanele bisericesti, ci sfintii sunt mai umani. Pe langa Eminescu, pe un perete al bisericii este reprezentat si regele Carol al II-lea.
„Sfintii negrii”, luati la tinta de rusi


Mausoleul ortodox inchinat lui Eminescu a patimit, insa, in timpul razboiului. ”Sfintii indoliati” au atras atentia armatelor de ocupatie. ”Cand au trecut soldatii rusi in 1944, prin Ipotesti, au tras cu mitralierele in biserica”, spune Valentin Cosereanu. Unii dintre acestia au fost furiosi ca sfintii aveau aureole negre, si nu aurii, asa cum erau obisnuiti. L-au ciuruit cu mitralierele si pe Carol-II lea.
Chipul lui Eminescu a scapat, fiindca nu a fost recunoscut de soldatii rusi.     Scapata si de rusi, mai apoi de comunisti, biserica starneste in prezent fascinatia turistilor. ”Sunt foarte multi turisti, mai ales straini, atrasi de pictura din biserica. Sunt calatori care vin special ca sa o vada”, spune si Miluta Jijie, directorul de la Ipotesti. Satenii sunt cei care vin duminica de duminica aici, la slujba. Intra evlaviosi si isi fac cruce chiar si in fata lui Eminescu. ”A fost un sfant pentru poporul nostru”, isi explica gestul un batrin din Ipotesti, venit sa aprinda o lumanare.


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page