Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

COMUNICAT DE PRESA - Dezbatere în Consiliul de Securitate al ONU pe tema « Combaterea terorismului »

Romania s-a alaturat altor 60 de state membre ale ONU si Secretarului General Ban Ki-moon care, in cadrul dezbaterii deschise a Consiliului de Securitate, organizata la 14 aprilie 2016, la initiativa Chinei, tara care detine presedintia lunara a Consiliului de Securitate, au condamnat proliferarea actelor si amenintarilor teroriste.

In interventia sa, Reprezentantul Permanent al Romaniei la ONU, ambasadorul Ion Jinga, a salutat oportunitatea organizarii acestei dezbateri la scurt timp dupa prezentarea Planului de actiune al Secretarului General privind combaterea extremismului violent si la doar cateva zile dupa Conferinta de la Geneva pe aceeasi tema, precum si in perspectiva revizuirii Strategiei globale anti-terorism a ONU, in luna iunie a acestui an.

Subliniind ca terorismul ameninta suveranitatea statelor, constituie o violare a Cartei ONU si a Declaratiei Universale a Drepturilor Omului si un obstacol in implementarea Agendei 2030 pentru dezvoltare durabila, a aratat ca Romania contribuie activ la eforturile comunitatii internationale de combatere a amenintarilor teroriste. Citandu-l pe Secretarul General Ban Ki-moon, care a declarat la Geneva ca trebuie sa ne concentram asupra cauzelor profunde ale terorismului, « deoarece atunci cand am ajuns in situatia de a combate terorismul, este deja prea tarziu, iar grupari radicale de genul Statului Islamic se raspandesc acum precum cancerul », diplomatul roman a aratat ca, la nivel mondial, este necesara o strategie integrata, care sa includa atat un raspuns ferm la fenomenul terorismului si extremismului violent, cat  si masuri de preventie :

« Terorismul constituie o amenintare permanenta si difuza la adresa umanitatii. Atentatele recente, care au ucis sute de oameni in Siria, Irak, Liban, Mali, Burkina Faso, Coasta de Fildes, Belgia, Turcia si Pakistan arata ca nici o tara nu este imuna la acest flagel. Statisticile arata ca circa 30.000 luptatori teroristi straini, provenind din peste 100 de tari, opereaza astazi in Siria, Irak si Libia. Ei reprezinta o amenintare serioasa si pentru securitatea tarilor din care provin, in momentul in care se vor intoarce acasa, iar efectul este multiplicat de o campanie media agresiva de recrutare si obtinere de sprijin logistic. »

A reliefat ca aplicarea cu fermitate a unor masuri anti-teroriste trebuie sa faca parte din raspunsul comunitatii internationale, dar ca terorismul nu va putea fi eradicat doar prin operatiuni de securitate sau militare :

« Pentru eradicarea terorismului avem nevoie, deopotriva, de o viziune pe termen lung si de un raspuns adecvat pe termen scurt. Dincolo de abordarile politice si economice nationale, care pot fi diferite de la o tara la alta, ne trebuie o abordare globala proactiva, care sa includa implicarea pozitiva a tinerilor, accesul la educatie, invatarea respectului fata de drepturile omului, diversitate si egalitate de gen, crearea de oportunitati pe piata muncii pentru a combate saracia si marginalizarea sociala. De o egala importanta este sa evitam asocierea terorismului si extremismului violent cu orice religie, nationalitate, civilizatie sau grup etnic.»

Ambasadorul Ion Jinga a evidentiat si o serie de masuri care ar putea fi avute in vedere pe termen scurt :

« Combaterea gruparii Statul Islamic trebuie sa includa si structurile asociate acesteia, aflate pe spatii mai largi decat cele controlate efectiv de catre Daesh, deoarece ele permit gruparii teroriste principale sa isi extinda aria de actiune. In acelasi timp, trebuie imbunatatite masurile de combatere a propagandei teroriste prin Internet, a traficului ilegal de arme si a surselor de finantare a terorismului.

Chestiunea definitiei terorismului continua sa ramana o preocupare majora, afectand cooperarea internationala in neutralizarea autorilor atentatelor teroriste si aducerea lor in fata justitiei. Inspirandu-ne de la Montesquieu, trebuie sa punem inainte de toate legea, pentru ca respectarea legii se afla la fundatia tuturor societatilor democratice. »

 Ambasadorul Romaniei la ONU a incheiat spunand ca:

“ONU este pozitionata unic in acest efort de constructie a unei coalitii universale impotriva terorismului, care sa asigure legitimitatea raspunsului pe termen lung si masuri eficiente pe termen scurt. Conventiile ONU in vigoare ofera cadrul legal pentru o serie de pasi ce trebuie facuti in eradicarea terorismului, iar revizuirea Strategiei globale anti-terorism a ONU, care va avea loc in luna iunie 2016, va fi un alt pas deosebit de important, inclusiv din perspectiva Planului de actiune impotriva extremismului violent. Romania sprijina cu fermitate acest proces .»

Dezbaterea din cadrul Consiliului de Securitate a constituit un nou prilej de reafirmare a prioritatilor si angajamentului Romaniei in lupta impotriva terorismului si extremismului violent.     

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page