Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Puscariasi prea multi avem si-n puscarii deficitari suntem

    Rauvoitorii sustin ca romanii postdecembristi n-ar mai produce nimic. Inexact. Produc si exporta probleme pana hat departe la capatul pamantului. Iar specializarea lor in aceasta sui-generis economie negativa o reprezinta omul, mai exact neomul trecut prin ciur si prin darmon, adica acel individ uns cu toate alifiile, care izbuteste sa se descurce atat de bine (a nu se confunda forma reflexiva cu cea activa, caci a se descurca n-are nimic in comun cu descurcatul sau descalcitul propriu-zis!), incat lesne-l vezi pe respectivul nu doar scapat din ghearele justitiei, ci chiar asezat in capul mesei cu bucate a natiunii, ca un vrednic (sic!) model de neurmat pe drumul deja batatorit spre mititica de inaintasii si confratii lui intr-ale potlogariilor.
    Iar productia fiind mult peste posibilitatile autohtone de neutralizare a celui mai inventiv si mai vanjos rau din aceasta parte a lumii – incurabilul rau de-a fura tot ce misca si nu mai misca in tara asta vlaguita (ca, de, pe aceste meleaguri escrocii cu staif sunt deasupra legii!), la care se adauga numarul mult mai redus in raport cu cererea la locurile de cazare dupa gratii, nu-i de mirare ca in aceste conditii multi dintre ei o sterg in strainatate, fie mai inainte de-a fi inhatati de mana lunga si nu intotdeauna ferma a justitiei, potrivit celebrei ziceri basesciene ca legile sunt facute de hoti pentru hoti, fie mai tarziu, adica dupa intemnitare, cand – din pricina banilor si relelor deprinderi – cei mai putrezi dintre nelegiuti sunt eliberati pe baza unor certificate medicale mincinoase, iar mai apoi alti oameni de bine (a se citi bine mituiti) le inlesnesc fuga peste granita...
    Stiti cat aloca anual statul roman din anemicul lui buget pentru puscarii si puscariasi? Taman un miliard de lei! Dar cifrele impreuna cu cheltuielile aferente, nu sunt batute in cuie. Si iata de ce. Comparativ cu anul 2008, ne instiinteaza publicatia Viata libera, la sfarsitul anului 2013 se aflau in puscarii, centre de educare si spitale-penitenciar cu 27% mai multi detinuti, adica un total de 33.400 indivizi. Si cum sa nu sporeasca an de an numarul acestora, cand mediul nesanatos din punct de vedere moral si economic ii indeamna la asa ceva, cand legile mult prea blande cu infractorii ii incurajeaza si cand puscariile romanesti postdecembriste au fost transformate de cirmuitori in veritabile sanatorii pentru plevusca raufacatorilor, respectiv in asezaminte doar oleaca privative de libertate pentru nelegiuitii putrezi de bogati!
    Concret, alocatia lunara de 2500 lei pe cap de detinut, vasazica mai consistenta decat leafa unui dascal sau medic stagiar, se compune din urmatoarele cheltuieli: 457 lei reprezinta costurile cu intretinerea, 140 lei cu hrana si 83 lei cu sanatatea. Cea mai mare parte din alocatie (1800 lei), acopera costurile cu personalul si...investitiile. Da, ati citit bine: In economia romaneasca postdecembrista nu se mai fac investitii, pana si actualul Guvern tehnoneghiob papand bugetul cu cheltuielile in crestere semnificativa (la Sparlament si Presedintie cu circa 30%), dar in penitenciare iata ca se fac investitii! Cica puscariile sunt vechi, ca atare necesita cheltuieli nu gluma cu intretinerea, repararea si modernizarea...
    In pofida acestor laudabile (!) eforturi, inchisorile din Romania tot necorespunzatoare raman. Potrivit normelor in vigoare, ele prezinta un deficit de peste 4000 locuri la cazare/intemnitare, iar potrivit standardelor CEDO unul de peste 14.000 locuri.
    N.B.Consider ca actuala stare nesatisfacatoare din sistemul penitenciar romanesc se poate indrepta prin urmatoarele mijloace: munca obligatorie pentru toti detinutii sanatosi (nu doar pentru acoperirea cheltuielilor cu intretinerea, ci si pentru recuperarea integrala a prejudiciului cauzat), confiscarea tuturor averilor dobandite pe cai nelegiuite si, de ce nu, pana la schimbarea Codului Penal si confiscarea furtisagurilor, donatii din partea megatalharilor ce-si asteapta randul la mititica.

    Sighetu Marmatiei,                                                                
 George PETROVAI
       15 aprilie 2016

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page