Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

MATILDA ULMU - SINCERITATEA COMUNICARII

Dorel SCHOR


Matilda Esther Ulmu a fost sotia scriitorului Ieronim Serbu, nascut la Botosani la inceputul secolului trecut cu numele Aron Hertz Erich. Dar ea si-a castigat singura o bine meritata notorietate ca pictorita si graficiana, figurand cu cinste printre merituosii artisti inregistrati in Romanian Jewish Heritage. Din pacate ea, ca si alti creatori de arta din generatia ei, a intrat, in ultima vreme, intr-un con de umbra, facand loc altora, mai tineri sau mai la moda.

Privitorul, va descoperi in lucrarile ei o bogata fantezie interpretativa a realului si o discreta conceptie intelectuala a subiectelor. Tratarea acestora evidentiaza o excelenta observatoare a naturii, pe care o ilustreaza subiectiv, dar in nici un caz pur decorativ. Matilda Ulmu se exprima pe spatii cu mari adancimi de perspectiva, surprinzand secvente ale realitatii cotidiene.
 
Uneori tusa si linia din panzele ei au calitati sculpturale, evidentiind spontaneitate si eleganta. O alta calitate a pictoritei este sinceritatea comunicarii. Acuratetea transpunerii plastice, adaugata la rafinamentul si subtilitatea cromatica demonstreaza inteligenta si gust.

Matilda Ulmu a trait in Romania intre 1917 si 2007. Tematica abordata in lucrarile ei este comuna cu a altor pictori contemporani cu ea: peisaje, portrete, flori, natura statica. Dar in toate creatiile ei se vede o atitudine personala, o independenta spirituala, o sensibilitate proprie si stradania continua de a servi ideea.

Dincolo de aparenta subiectului, artista isi pastreaza viziunea intima, reusind reconstructii minutioase, desi mentale, ale unor locuri mai deosebite, a unor peisaje singuratice. Sa fie aceasta consecinta unei relative izolari autoimpuse, in contextul perioadelor de limitare a libertatii de creatie si a dictatului (si) in arta?

Dr. Dorel SCHOR
Tel Aviv, Israel
4 aprilie 2016


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page