Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Vederi de pe prispa - P.O.BOX - Ghici ciuperca ce-i ?

Masina rula prin trafic linistit pe soseaua pitoreasca din sudul Bavariei, numita „Alpenstrasse“ cand mezinul incepu sa dea semne de neliniste datorate celor mai simple nevoi omenesti. Oprim la primul parcaj si plec cu el in tufis. La locul opririi vad cum o pereche coboara dintr-o masina si se apropie de masina noastra si incepe o convorbire cu sotia. Cand m-am intors cu Junior din balarii aud cu surpriza ca se purta o conversatie in limba romana in creierul muntilor bavarezi intre oameni veniti de pe meleaguri foarte diferite. Cartea de vizita primita la despartire indica sub numele purtatorului, firma, orasul si un P.O.Box. Ne-am despartit de grupul intalnit intamplator la cateva zile cu promisiunea sa antamez o incercare de afaceri. Sumara adresa de pe cartea de vizita m-a pus imediat pe ganduri. Am avut ca om de afaceri un principiu ferm insa : sa nu vand sau sa cumpar vreodata trei produse : A(arme)D(droguri)O(oameni). Exportam pe acea vreme produse tehnice din cauciuc asa ca nu avea ce sa fie grav, chiar daca simtul meu fin banuia sub POBOX-ul respectiv niscaiva lucruri „necurate“. Vizita la fata locului pe care-am efectuat-o mai tarziu a confirmat aceste presimtiri. Articolul  pe care-l vindeam era parte componenta a unui produs finit ce nu mirosea a pace. Relatia din parcajul in creierul muntilor bavarezi a fost foarte fructoasa dar nu a durat lung timp. In spatele POB-ului exploda praful de pusca in razboiul purtat in acea vreme intre Iran si Irak. Minusculele  mele garnituri din cauciuc la fel. Mea culpa ! De atunci, de cate ori primeam vreo carte de vizita dotata doar cu POB eram de zece ori mai suspicios, cunoscandu-mi principiul, de realizarea eficienta a unei eventuale tranzactii comerciale.
„PANAMA PAPERS“ sunt o picatura rece pe un asfalt fierbinte. Existenta unei cutii ascunse nu este de facto dovada unei faradelegi sau a unei fapte punibile. Dar cine ascunde are un motiv care de putine ori se dovedeste a fi nobil. Edmont Dantes a gasit pe insula Monte Cristo un cufar plin cu aur, argint, pietre pretioase. Averea sa a folosit-o ca mijloc de rasplata pentru cei care i-au stat alaturi dar si ca razbunare fata de cei care l-au bagat la inchisoare. La adapostul inchizatorii cufarului din Monte Cristo se derulau destinele vietii mai multor oameni rai si buni. La adapostul POB-ului de tip panamez sta azi presimtirea unui continut si a banuielii despre fapte necurate. Lumea de afaceri dar si multe persoane particulare isi ascund viata prin diverse P.O.BOX-uri, in oazele finaciare presarate pe mapamond. Din pacate azi nu e greu sa ajungi la continutul acestor cutii deoarece orice joc de-a fata ascunselea cu banii castigati sau cu averile de care dispunem se foloseste monoton si implacabil de o singura unelata : calculatorul. Si denumirea de P.C. nu inseamna ce credem noi cu totii : „Personal computer“ ci de fapt „Public computer“. Iar „vanzatorii de informatii“ despre averi si cutiile lor de adapost sunt destui, deoarece un calculator nu va fi niciodata personal ci mereu unul public.
In capul listei (neoficiale, dar cine sa fie acel oficial ?) a ascunzatorilor de averi e frumoasa dar rareori simpatica tarisoara Elvetia. Nu doar 007 are cont la banca acolo, dar si o sumedenie de alte firme, organizatii si persoane particulare, care dintr-un motiv sau altul cred ca Emmentaler-ul ar avea un gust mai bun decat cascavalul din tara lor. Dar POBOX-ul a cucerit intre timp din ce in ce mai mult teren. E dreptul fiecaruia sa aibe unul si sa tina ce vrea in el. Dar daca-l foloseste la sustragerea de taxe legale sau pentru afaceri necurate trebuie sa traiasca cu teama ca PC-ul il va da candva de gol. Dupa mine, valoarea scopului unei astfel de cutii, deci calitatea serviciului de a ascunde si feri, e minima, azi, cand calculatorul stie si spune totul, de vrei sau nu. Orice construct financiar oferit de banci, organizatii, firme sau cancelarii juridice din toate lumea sufera de aceeasi maladie : e candva public indiferent de cine fuge sau se ascunde initiatorul sau. Culmea ridicolului : acest lucru datoram insa tot calculatorului ce ne-a inlesnit internetul, numarul PIN, LOG IN-ul, parola, codificarea in sus sau jos si – last, not least – pe HAECKERI –  adica pe acei care sunt capabili sa afle totul si ori ce. POBOX-ul e deci o varianta financiara transparenta.La fel ca orice alta care se foloseste de calculator. Are cineva o alternativa ?
Robert Pugler
FÜRTH / GERMANIA
06.04.2016  


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page