Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Eva Simon: si totusi, etnobiznisul n-a murit…


Rromii din Budapesta s-au suparat foc pe primarul general al Capitalei pentru ca acesta l-a facut consilier personal pe probleme ale minoritatii rrome pe vicepresedintele Autoguvernarii Rrome pe Capitala. si de ce supararea? Pentru ca persoana respectiva, cu numele de Nagy Sándor, nu este de origine rroma!!! Adica, este un ungur. Asa zic rromii, care de mai mult timp i-au cerut retragerea lui Nagy. Dar se pare ca acestuia nici prin minte nu-i trece sa renunte.

Intre timp, despre Nagy s-a aflat ca timp de 28 de ani a lucrat in cadrul Politiei si la Oficiul de Securitate Nationala. Colegii din autoguvernare i-au cerut de mai multe ori demisia, dar el nu si nu, tine mortis la functii si chiar la tot mai multe. Tiganii din autoguvernarile de cartiere i-au cerut primarului general Tarlós István sa-l retraga pe Nagy din aceasta functie, in caz contrar vor demonstra in fata Primariei Capitalei.

Si acum urmeaza raspunsul cinic, tipic politicienilor unguri, cinism cu care ne-am intalnit, din pacate, de multe ori in ultimii 10 ani, si noi, romanii din Ungaria. Primarul general Tarlós a reactionat intr-un comunicat scurt in urmatorul fel: 1. Consilierul pe problemele rromilor este consilierul lui personal si nu al Consiliului Local si a fost numit la propunerea comunitatii rrome. 2. Daca persoana respectiva este vicepresedintele Autoguvernarii Rrome pe Capitala eu de unde ar trebui sa stiu ca nu este de origine rroma? Cum as putea eu controla? Dumneavoastra l-ati ales de vicepresedinte. 3. Eu nu am avut nici habar ca respectivul a lucrat la securitate. Iata raspunsurile scurte pe care le-a dat primul om al Capitalei pentru rromii suparati!

Raspunsuri extrem de cinice si arogante. Adica, vina le apartine celor ce l-au ales pe Nagy si nicidecum celor care au creat acele legi (a nationalitatilor si cea electorala) care permit abuzurile in numele unei nationalitati. Odata cu aceste raspunsuri insa sa nu credeti ca a urmat si demiterea automata a acelui ungur care se da tigan. Politicienii nostri se spala pe maini si dau vina pe altii. si asta o fac de aproape 20 de ani!

Romanii din Ungaria s-au intalnit cu acest fenomen inca din anul 1998, cand din cauza a numerosi tigani si unguri (se intelege: unguri din Ungaria si unguri veniti din Romania), care in Budapesta au infiintat autoguvernari „romanesti" a fost blocata infiintarea Autoguvernarii Romanesti pe tara. Politicienii maghiari de atunci au facut atata schimbare de lege (prin reducerea procentajului de participanti la constituire) cat sa ne putem infiinta Autoguvernarea pe tara, dar nu si sa scapam de acesti intrusi incomozi si care se folosesc de drepturile (si banii) comunitatii romanesti. De atunci exista si mai multe autoguvernari romanesti false, si nu doar in Budapesta, dar si in alte parti ale tarii. si nimeni nu le are baiul, nimeni nu-i trage la raspundere. Iar atunci cand se arata statisticile unguresti catre partenerii politici romani si apar pe hartie sume enorme cu care sunt finantati romanii din Ungaria sa nu uitam niciodata ca o parte din acei bani ajung in aceste autoguvernari romanesti false, infiintate de ne-romani.

In afara de tigani, unde in aceste zile se cauta (si nu prea se gaseste) justificarea a peste un miliard de forinti cheltuiti in numele acestei minoritati, momentan la celelalte nationalitati e liniste. Budapesta rezolva acest lucru cu foarte multi bani dati pentru sistemul de autoguvernari.

De sus se vede ca totul este in cea mai mare ordine. Situatia e sub control. Etnobiznisul a fost desfiintat. Nimeni nu mai are curajul nici sa rosteasca acest cuvant. Si mai mult ca sigur domnul Nagy chiar nu este un oarecare etnobisnitar.

Poate chiar lucreaza voluntar. De ce sa aiba el nevoie de banii tiganilor, cand probabil are o pensie bunicica ca fost politist si securist. Sau inca nu s-a pensionat? Cam prea multe intamplari intamplatoare...

Eva Simon
Sursa: Romanian Global News       

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page