Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”


Motto: „Clasicistii creatori de statura lui Stefan Cucu dau sansa oricarei culturi moderne si ulterioare. Poate mai mult decat oriunde, culturii romane.”
  (Liviu Franga)Lectura unei carti incita la o diversitate de abordari tematice, determinate de impactul: autor – mesaj – cititor, din nevoia de a cunoaste, in mod special, individualitatea si personalitatea celui dintai.
Remarcabila in acest sens este lucrarea Olimpiei Varga „STEFAN CUCU, UNIVERSITARUL SI SCRIITORUL”, aparuta la Casa Cartii de Stiinta, Cluj-Napoca, 2015 (242 pagini), care integreaza in circuitul istorico-literar o personalitate distincta a culturii romane.
 La cei saptezeci de ani de existenta si la aproape cincizeci de ani de activitate profesionala: didactica, stiintifica si literara, conf. univ. dr. si scriitorul Stefan Cucu este un nume de referinta in lumea cartilor, recomandat de originalitatea interpretativa si creativa, de stilul concis si solemn, de o imensa bogatie intelectuala si afectiva, asemanatoare triumfului omului asupra tuturor vicisitudinilor vietii, a omului cu slabiciuni (care niciodata nu-l pierd) si  cu virtuti (care intotdeauna il mantuie), de eruditia care, convertita intr-un protocol imperios, lamureste probleme neelucidate sau controversate.
Aceasta carte este o (re)scriere a identitatii culturale, pe care doamna dr. Olimpia Varga o realizeaza sub semnul receptarilor deosebit de favorabile, constituite in articole consistente, ce aduc importante contributii in exegeza operei lui Stefan Cucu.
„Muzeul sufletului”- poemul care deschide cartea, scris in tehnica sonetului, invita cititorul la meditatie si (de ce nu?!) la cautarea si gasirea propriei identitati,  a sensului vietii in Cuvant: „De vrei sa-nnobilezi umila-mi viata,/ Cu inima semneaza o postfata!”
Domeniile pe care le abordeaza Stefan Cucu in volumele publicate, in articole, studii si eseuri sunt deosebit de variate: arheologia si istoria veche a Dobrogei, bibliologia, civilizatia greco-romana, dreptul roman, filologia clasica, istoria,  limba elina, limba latina, literatura comparata, literatura latina, literatura romana, paremiologia, teologia.
In domeniul creatiei literar-artistice a cultivat: poezia, portretul literar, romanul, teatrul in versuri, memorialistica, aforistica.
Dr. Olimpia Varga, Universitatea „Ovidius”din Constanta, in „Cuvant inainte”, marturiseste ca a incercat sa caute si sa adune in acest volum „cu sprijinul universitarului si scriitorului in discutie, aproape toate prezentarile, portretele, articolele, cronicile, recenziile, paragrafele din dictionare consacrate activitatii stiintifice, didactice si literare a Domniei Sale, dar, in mod deosebit, cartilor pe care le-a publicat de-a lungul anilor. A reprodus, cu unele exceptii, materialele «in extenso», intocmai cum au aparut in diferite carti si periodice. In foarte putine cazuri este vorba de scurte referiri, de simple mentionari ale numelui sau intr-o ierarhizare valorica si intr-un context mai larg. A cuprins in prezentul volum si cateva materiale inedite (prezentari critice, extrase din referate etc.), care vad acum pentru prima data lumina tiparului.”
Am tinut sa reproduc aici cu exactitate precizarea antologatoarei cu privire la cuprinsul volumului pentru ca lucrarea de care ne ocupam, in acest context, ceva mai mult, poate fi considerata drept fundamentala, impunand convingerea ca tot ce se va scrie de acum incolo va trebui sa tina seama si sa porneasca de la acest stadiu.
In prefata, intitulata Portretul unui clasicist, prof. univ. dr. Liviu Franga, Decanul Facultatii de Limbi si Literaturi Straine, Universitatea din Bucuresti, ofera cititorilor, dupa ce fixeaza „ramele”, „acele cateva tuse care contureaza portretul schitat al unui clasicist din zilele noastre si din acest – si nu altul!... – colt al Europei. Voi scrie, asadar, despre profesorul, cercetatorul-carturar si, nu in ultimul rand, din contra – poate surprinzator pentru stereotipul clasicistului, forjat in epoci revolute… – , despre scriitorul Stefan Cucu. Caz aparte in raport cu mersul traditiei si, totodata, exemplu ilustrativ, pentru exact aceasta epoca a noastra, de prezenta a specialistului in clasicitati intr-o lume care le priveste cel mult cu condescendenta.”
Prefata este si o initiere a celor interesati in cunoasterea si aprofundarea problematicii propuse, gandita de un specialist in domeniu si realizata din unghiul creatiei.
Pe coordonatele traditiei clasiciste romanesti, concentrate sintetic, se inscrie opera lui Stefan Cucu, nu numai in stiintele antichitatii, caci este doct in limba elina si in limba latina, ci si in ceea ce inseamna spatiul formativ cultural postantic, de la medievalitate pana la postmodernitate. Pe buna dreptate, Liviu Franga il defineste „emblematic filolog clasic roman de azi” si realizeaza o clasificare stiintifica a cartilor sale, „utile instrumente de acces direct si indirect la fundamentele Antichitatii”: Arheologia si istoria veche a Dobrogei. Bibliografie adnotata (1985, 338 p.), Manual de erotica. Texte din autori greci si latini antologate si comentate (1992, 90 p.), Dictionar explicativ de drept roman. Termeni, principii si expresii juridice latinesti (1996, 171 p.), Limba latina pentru juristi. Curs practic (2000, 91 p.), Dictionar roman-latin de citate biblice (2000, 177 p.), Cogito, ergo sum. Dictionar de cugetari latinesti si grecesti comentate (2002, 465 p.)
Dintre contributiile istorico-literare, doua carti reprezentative consemneaza Liviu Franga: Cursul de istoria literaturii latine Vol. I. De la origini pana la Caius Valerius Catullus (1994, 124 p.) si Literatura latina crestina de la Tertullian la Fericitul Augustin (2003, 200 p.)
De la inceputul carierei sale filologice, subliniaza prefatatorul cartii, si pana in prezent, Stefan Cucu, in fiecare an, a sustinut cel putin o comunicare sau a publicat un articol in amintirea lui Ovidiu, pentru care manifesta un adevarat cult. I-a dedicat si o carte poetului latin, Publius Ovidius Naso si literatura romana (1997, 263 p.)
In stiinta literelor clasice de la noi, Stefan Cucu marcheaza un moment reprezentativ prin contemporaneizarea Antichitatii. Elocvente in acest sens sunt volumele: Actualitatea anticilor. Ecouri ale antichitatii greco-latine in cultura romana si universala (1994, 137 p.) si Ecouri ale literaturii latine in spatiul cultural european (2007, 306 p.)
O alta directie fundamentala in opera lui Stefan Cucu o reprezinta hermeneutica intertextuala, ilustrata  prin doua tipuri de carti rar intalnite in „bibliografia unui erudit clasicist”: Literatura in Dobrogea. Dictionar biobibliografic. Vol. I – II (1997 – 1999, in coautorat) si Portrete literare. Scriitori si publicisti contemporani din spatiul pontic (2002, 227 p.)
„Imaginarul fictiunii” este o alta forma originala prin care Stefan Cucu exprima „trairea Antichitatii” si aici se inscriu cartile in care cultiva poezia, romanul, teatrul in versuri, portretul literar, memorialistica: Templul cuvintelor, versuri, Constanta, Editura Muntenia, 1993, 45 p.,  Muzeul sufletului, versuri, Craiova, Editura Reprograph, 2001, 199 p., Ultima zi a unui filosof, roman, Constanta, Editura Ex Ponto, 2007, 194 p., Iubire tarzie, roman, Constanta, Editura Ex Ponto, 2013, 160 p.
Portretul clasicistului Stefan Cucu, realizat prin activitatea stiintifica si literara, este pus fata in fata cu portretul reflectat in oglinzile receptorilor: Constantin Cioroiu, Gratiela Gheorghe, Alina Capelariu, Enache Puiu, Traian Diaconescu, Radu Barbulescu, Arthur Porumboiu, Vasile Sarbu, Gheorghe I. Tohaneanu,  Emil Dumitrascu, George Sorescu, Marin Mincu, Mihai Dutescu, Valentin Ciorbea, Eugen Vintila, Marian Barbu, Livia Buzoianu, Nicolae Rotund, Nechita Runcan, Constantin Daba, Florentina Nicolae, Alina Spanu, Aurelia Lapusan, Ovidiu Ghidirmic, I. Vieru, Ovidiu Dunareanu, Constanta Calinescu, Constantin Miu, Ion Rosioru, Dan Negrescu, Marina Cusa, Cristian Stancu, Laura Cojocaru, Alina Ciufu, Magdalena Vladila.
Cele trei anexe cuprind: (1) reproduceri dupa diplome, distinctii, medalii, premii literare si culturale, (2) schite de portret si caricaturi, (3) manuscrise in facsimil.
Aceasta antologie isi dezvaluie utilitatea ca instrument de lucru necesar pentru cei interesati de receptarea culturii clasice, dar si pentru a readuce in actualitate forta modelului antic, incununand o indelungata preocupare si o evidenta pasiune a eruditului Stefan Cucu fata de problema abordata, relevandu-ne, in acelasi timp, evidenta sa vocatie stiintifica, pedagogica, literar-artistica.
O remarca pe care o facem in calitate de lectori pasionati este aceea ca intelectualul Stefan Cucu traieste cu intensitate in paginile cartii, fiind el insusi in ipostaza de personaj, desavarsit conturat, ale carui intamplari de viata impresioneaza puternic. Aceasta trasatura distinctiva capteaza interesul cititorului, mentinandu-i treaza in permanenta curiozitatea cunoasterii clasicistului integrat in  zona filologica a scolii romanesti.
Ne alaturam si noi celor care-i recunosc meritoriile contributii sub raportul  importantei cunoasterii stiintifice, a relatiei dintre realitate si fictiune, dintre experienta directa si procesul creatiei, dintre sursele nemijlocite ale oricarei scrieri si mijloacele de potentare a imaginatiei.
Prin intregul ei, cartea prezentata devine un argument, dintre cele mai convingatoare, care atesta necesitatea si importanta lucrarilor monografice (si consideram ca acest volum este primul pas catre o asemenea lucrare), a cunoasterii totale a omului de stiinta, arta si cultura.
Sentimentul responsabilitatii scrisului in fata istoriei culturale si fermitatea cu care si-a asumat aceasta hotarare   l-au calauzit mereu si n-au permis ratiunilor incidentale sa-i sugrume credinta ferma in invincibilitatea adevarului.
Un portret stiintific dinamic, dublat de spiritul literar-artistic in actiune fac din opera lui Stefan Cucu revelatia cuvantului scris, a carui insemnatate poate fi si mai bine inteleasa prin raportare la predecesori.
Aparitia acestei carti constituie un mare castig, atat pentru cititorii de specialitate, cat si pentru ceilalti, fiind nu numai o lucrare de referinta, dar si un document de epoca.

Prof. dr. Nicoleta MILEA

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page