Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Basarabia între criza, putere si mentalitate

Galina Martea

Atunci cand situatia sociala si economica a unei tari se agraveaza tot mai mult, in acel moment  si clasa de guvernare devine tot mai doritoare de a domina integral puterea statala, respectiv, dominand integral si bogatia nationala  in propriile interese. Un astfel de fenomen, specific fiintei umane, reprodus prin conceptul unui „materialism al puterii”, conduce mereu la situatii de criza ce afecteaza in mod direct sistemul economic si social al tarii, si procesul de existenta decenta a poporului. Astfel, criza declansata incepe a crea probleme serioase in dezvoltarea umana si sociala, iar procesul de degragare a societatii devine un factor normal al existentei. In acelasi timp, clasa dominanta devine tot mai nemiloasa si indiferenta fata de necesitatile poporului si procesele ce se produc in societate, iar explicatiile de rigoare ale acestora nu sunt altceva decat niste aberatii cu argumente constante centrate pe calamitati naturale, criza mondiala, instabilitatea politica, etc. Toate argumentele sunt puse doar pe cantarul necinstei si neomeniei, si, totodata, pe nerespectul fata de popor si tara, in asa mod fiind neglijate atributiile reale in procesele de administrare a unei societati. Cu regret, nu sunt luate in consideratie argumentele reale ce cauzeaza cu adevarat aceasta criza economica si sociala de proportii catastrofale. Motivul este ca nimeni nu este responsabil de nimic si nimeni nu poarta nicio vina pentru degradarea totala a societatii, iar guvernatorii sunt numai pentru a ocupa functia publica in stat si pentru a-si asigura doar necesitatile personale.
    Bineinteles, constientizam cu totii ca in procesele de dezvoltare a unei tari pot contribui diversi factori interni si externi, inclusiv calamitati naturale ce pot afecta economia tarii, astfel contribuind negativ la instabilitatea sociala, la nivelul de trai al populatiei, etc. Acesta este un lucru firesc ce se poate intampla in cadrul oricarei tari. Dar, pe langa toate acestea, este un lucru firesc ca si clasa de guvernare trebuie sa fie responsabila de actiunile sale si de modul cum relateaza tabloul real al dezvoltarii sociale si al piedicilor ce intervin atat de grav in distrugerea totala a economiei nationale si a bunastarii sociale. Aici ar urma sa fie puse in discutie, in mod public, actiunile concrete ce sunt intreprinse si realizate de clasa dominanta in solitionarea tuturor problemelor din societate; care sunt succesele si insuccesele proceselor economice si sociale; si, nu in ultimul rand, care sunt veniturile personale ale guvernantilor, care de la o zi la alta devin tot mai consistente , iar acestea devin tot mai bogati in timp ce poporul devine tot mai sarac in pas cu intreaga tara. In mod special, sa fie o claritate si transparenta totala la capitolul „venituri si cheltuieli” pentru clasa de guvernare. In caz contrar, absenta discutiilor publice si absenta explicatiilor de rigoare cu privire la capitalul existent al clasei dominante, realitatea denota faptul ca criza economica si sociala se intersecteaza in mod direct cu actiunile ilegale realizate de guvernatorii tarii. Deci, criza sociala si economica se aprofundeaza tot mai mult in cadrul tarii, aceasta nefiind simtita/traita doar de clasa dominanta. Oamenii puterii continua sa-si mentina existenta printr-un belsug exagerat, avand la baza si in proprietate bogatia statului, iar poporul continua sa existe tot mai deprimat, avand la baza o administrare incapabila si necivilizata. In aceasta situatie, cu certitudine, se contureaza nivelul de mentalitate a clasei de guvernare, care, prin actiunile realizate si modul de comportare, isi autodetermina de sine statator care le este identitatea personala si publica intr-o societate. Astfel, putem defini ca, fiind adepti ai materialismului, puterea statala din Basarabia/R.Moldova negligeaza la extrem conceptul idealismului corelat cu existenta unui popor. Pentru oamenii puterii nu exista idealuri nobile, valori nationale, interese de bunastare a poporului.  Deci, constiinta clasei dominante este destul de departe fata de totalitatea proceselor autentice ce au loc in lumea moderna.
Actiunile clasei dominante din Basarabia sunt complet contradictorii lumii civilizate si, astfel,  compromit imaginea tarii si a poporului atat in interior, cat si in exterior. Omul societatii/poporul este elementul cel mai neinsemnat si neprotejat, iar necesitatile si nevoile acestuia pentru clasa de guvernare exista ca factor derivat al existentei sociale. Intreaga societate se confrunta cu supravie?uirea, cu nedreptatea sociala, cu criza economica doar din motivul ca poporul este guvernat de indivizi mediocri/incapabili/nesimtiti, care nu stiu si nu au sesizat inca ce inseamna inteligenta, civilizatie, evolutie, dezvoltare umana si sociala. Mediocritatea, fara morala, s-a infiltrat in maduva puterii din stat, astfel, coordonand in mod arbitrar/dezechilibrat toate procesele sociale, economice si politice, totodata, instaurand anarhia in stat la toate treptele de existenta. Iar poporul, fiind intr-o agonie totala, incearca sa mai creada si sa mai emane speranta intr-o realitate plina de saracie si umilinta. Puterea, plina de functionari cinici, conduce o tara, la figurat,  doar pentru a fi stapana in propriile necesitati si interese ce sunt axate doar pe un materialism absurd al existentei. Clasa dominanta, atribut al puterii, utilizeaza statul ca un instrument in  propriile interese,  astfel dezvoltand/instaurand faradelegea, coruptia, criminalitatea, nedreptatea sociala. Pentru ei nu exista nici intr-un mod nevoile si problemele poporului.
    Criza economica, politica si sociala din Basarabia, cu caracter extrem de dezastruos, instaurata la toate treptele de existenta, este derivatul mentalitatii a persoanelor ce conduc tara.  Oamenii puterii, prin comportamentul inuman al conducerii, au distrus propriul stat, propriul popor, care este doar un produs al existentei si nu un produs  al bunastarii. Poporul continua sa existe doar pentru a mentine si suporta greul crizei economice, politice si sociale. Pe cand clasa politica si de guvernare se imbogateste la nesfarsit de pe spatele acestei crize economice, care a atins apogeul. In structurile de guvernare ale statului tinde tot mai mult mediocritatea care doreste sa-si rezolve numai interesele personale. Tot ei, in timp,  insusesc foarte bine fenomenul de a obtine averi si venituri banesti de proportii exagerate prin metode ilegale, iar prin pozitia pe care o ocupa in structurile de conducere reusesc sa se infiltreze mai usor in sfera de influienta a tarii. Guvernand tara prin metode necivilizate, acestea se adapteaza usor la „teoria scurgerii”, sau mai bine zis la sustragerea tuturor bunurilor din buzunarul public al statului, ulterior devenind averea personala. Puterea destul de evidenta in Basarabia este un factor al mentalitatii care se rasfrange destul de negativ in reglarea tuturor proceselor economice, politice si sociale din cadrul tarii. Criza economica si sociala este rezultatul conducerii prin forme primitive, avand la baza faradelegea si coruptia, care este o abatere totala de la moralitate. Astfel, intreaga societate este supusa unui proces de intimidare, care, la randul lui, filtreaza intr-un mod foarte sigur poporul si anume: in a produce efectul pozitiv in spalare de creiere. Astfel, poporul devine subjugat pana la maduva in mizerie si nedreptate, in asa mod, neconstientizand corect procesele reale ce au loc in societate.
    Criza economica, la cel mai inalt nivel, este prezenta in R.Moldova in toate domeniile de existenta sociala si de subzistenta umana. Aceasta are loc in conditiile cand tara timp de 25 ani a fost mereu finantata de creditori externi si asigurata cu mijloace banesti enorme din partea organismelor internationale (FMI, Banca Mondiala si UE, Banca Europeana de Investitii, Banca Europeana pentru reconstructie si dezvoltare, etc.).  Imprumuturi banesti, cu dobanda si fara dobanda, granturi, ajutoare materiale destul de impunatoare pana la ziua de mai ieri. Mijloace banesti destul de reprezentative pentru o tara atat de mica, credem, ar fi solutionat intr-un mod oarecare problemele societatii pentru a nu se ajunge la falimentul economic total si la un nivel inspaimantator de saracie sociala/umana (ultimul loc in clasamentul european si printre ultimele locuri in clasamentul mondial). Este de necrezut faptul ca cifra de 6,495 miliarde dolari S.U.A., datoria externa a R.Moldova in 2014 (datele Bancii Nationale a Moldovei), nu a servit nici intr-un fel la prosperarea sau mentinerea cat de cat decenta a societatii, avand in subordine o populatie doar de 3.555.159 persoane (exclusiv teritoriul transnistrean ?i municipiul Tighina), conform estimarilor Biroului National de Statistica. Potrivit estimarilor FMI, la inceputul anului 2015, pentru prima data in istorie, datoria externa totala a R.Moldova a atins aproape cota egala cu valoarea PIB-ului. Conform rapoartelor prezentate de BNM, datoria externa a tarii intre anii 2001-2005 a avut o stabilitate cat de cat relativa, insa incepand cu anul 2006  datoria externa a tarii a fost mereu intr-o crestere galopanta. Acest lucru denota faptul ca in cadrul tarii au intrat mijloace banesti impunatoare, dar, necatand la toate acestea, societatea a devenit tot mai saraca si ruinata complet economic. Aici poate servi exemplul cu disparitia unui miliard de dolari din trei institutii bancare a Moldovei, care au constituit 15% din Produsul Intern Brut (PIB) al tarii (relateaza Agentia de Stiri AFP). Luand in consideratie datoria externa a tarii si nivelul de trai al poporului, atunci putem confirma ca puterea statala nu este absolut deloc capabila sa  administreze o societate. Cu atat mai mult, clasa dominanta a acestui stat este o eroare grava a administrarii care nu stie sa promoveze nici int-un fel valorile identitare nationale, procesele economice si sociale, relatiile umane dintre individ si putere. Respectiv, banii impumutati de la creditori externi (inclusiv, ajutoare materiale/financiare acordate tarii in toti acesti ani, dupa 1991) daca ar fi fost utilizati in modul cel mai  transparent si echitabil in folosul poporului si al intregii societati, atunci, cu certitudine, nu s-ar fi ajuns la o asemenea situatie catastrofala. Cu atat mai mult, decalajul intre nivelul de trai al guvernantilor si al poporului este o realitate certa ce demonstreaza in mod evident care este forma de echitate sociala in acest stat si cum sunt distribuite bunurile materiale si financiare fiecarui cetatean. Astfel, mediul social in care fierbe si exista societatea si omul societatii poate fi comparat cu o catastrofa umanitara, nimic altceva de spus.
Deci, criza economica si sociala prezenta in societatea basarabeana va exista atat timp, pana cand nu va fi remodelata mentalitatea clasei politice si a celor persoane ce guverneaza tara. Nici un miracol nu va putea salva situatia critica a acestui stat si popor pana cand la putere vor exista oameni si functionari publici cu o mentalitate corupta, necinstita si incompetenta. Astfel, este necesar, in regim de urgenta, remodelarea  mentalitatii, ca necesitate absoluta a existentei, care, credem, poate va realiza schimbarea pozitiva in viata politica, sociala si economica a tarii. Prin urmare, eliminarea si reducerea totala a cadrelor necalificate si necinstite din puterea statului este o conditie de neamanat, aceasta fiind completata, in regim de urgenta, cu cadre competente si oneste, avand ca suport o mentalitate deschisa/civilizata.

Galina Martea, dr.,
academician de onoare  
din R.Moldova, scriitoare   
                                                                                          


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page