Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

SFÂRSIT SAU ÎNCEPUT DE VEAC LA BUCURESTI?

Viorel ROMAN

  

La incrucisarea marilor puteri si credinte, romano-catolicism, greco-ortodoxie si islam, poporul roman, o enigma si un miracol (dupa Gheorghe I. Bratianu), sta in calea tuturor. Occidentalii ii sprijina pentru ca sunt latini si ii suspecteaza pentru ca sunt sub ascultarea greco-pravoslavnicilor si islamului, care tin cu dinti de aceasta subordonare.

 Moldo-valahii au fost cinci secole robii Califatului islamic de la Istanbul,  a carei stapanire orientala era la fel de stupida si ineficienta ca antioccidentalismul si mizeria lor materiala din zilele noastre. De aceea sa trecem in revista, dintr-o perspectiva crestina, coordonatele fundamentale ale lumii si apoi perspectivele de emancipare sociala si nationala a romanilor.

I. Toata lumea depinde de civilizatia occidentala, de IMPERIUL ROMAN, astazi UE, USA, FMI, NATO, OECD, de Lumea intaia, a tarilor crestine puternic industrializate, dezvoltate. Centrul, 20% din populatia globului, detine 85% din bogatia lumii.

II. Lumea a doua, preponderent ortodoxa, LIMES-ul, desparte Imperiul de Barbari si traieste din impulsurile teologice, culturale, economice, militare etc., care pleaca de la Centru.

III. Lumea a treia, subdezvoltata, sunt BARBARII, la care n-au ajuns inca Vechiul si Nou Testament, asa ca ei sunt inca sclavii pacatelor, asistati socio-economic, umanitar de la Centru. Saraci, 20% din populatia lumii, detin numai 1% din bagatia lumii.

 Pe scurt: Califul, sultanul turco-musulman supune Valahia in anul 1415, Moldova 1489. La Congresul de la Berlin 1878, Principatul Romania devine independent. Transilvania sta sub turci de la 1541 pana la asediul Vienei 1683, dupa care revine in Sfatului Imperiu Roman.

 Moldovenii iau contact primii cu occidentul prin calugarii iezuiti, catolicismul polonez de la Cracovia si s-au orietat cultural spre vest inca din eviul mediu. Iezuiti au raspandit cultura prin scoli, care s-au deschis in sec. XVI la Lemberg, Camenitza etc., unde fiii de boieri studiau. Iar in vremea lui Petre Schiopul iezuitii aveau scoli la Iasi si Cotnari pana in sec. al XVIII-lea, cand stafeta culturii apusene o preia Scoala Ardeleana, pentru toti romanii.

 Transilvanenii, banatenii din Sfantului Imperiu au suferit secole de a randul discriminarea rezervata ortodocsilor tolerati. Dar dupa ce s-au unit cu Roma in 1698, Scoala Ardeleana, calugarii greco-catolicii redescopera in occident originea lor latina si au articulat un program de emancipare nationala si sociala, de intrare in rand cu lumea.

Valahii iau ultimii contact cu occidentul la Paris, in capitala sec. al XIX-lea. Izolati de turci, greci, rusi si sarbi, legaturile lor cu vestul au loc numai pe filiera culturala, iluminista, laica, frantuzeasca. Teologia occidentala le este inaccesibila si Bucurestiul continua linia greco-fanariota si dupa Marea Unire, 1918. In loc ca Romania Mare sa devina o dioceza a Romei, noua patriarhie continua antioccidentalismul atavic, oriental. Paleativele laice, culturale blocheaza emanciparea social-politica si duc in final la dezmembrarea tarii, actuala si azi.

 Emanciparea e mereu sabotata pentru ca moldo-valahii sunt de un mileniu in lanturile grele ale duhovniciei si soborniciei moscovite si constantinopolitane. Asta s-a vazut atat in 1948, la lichidarea Bisericii unite si a intelectualitatii, cat si dupa 1989, cand activistii pregatiti de Moscova subminau reorientarea spre vest a tarii. Dar in ciuda tuturora vizita la Bucuresti a Fericitului Ioan Paul II in anul 1999 a deschis romanilor partile Europei/UE/NATO.

 Dupa cum vedem mileniul doi a fost defavorabila emanciparii ortodocsilor. Dar iata ca anul acesta, pentru prima data in istorie, papa Francisc si patriarhul Moscovei si al intregii Rusii, Kiril, s-au intalnit ca frati. Capul Bisericii ruse este Vladimir V. Putin, urmasul imparatilor Romei crestine, tarilor si protectorul tuturor ortodocsilor (de la Pacea de la Cuciuc Cainargi, 1774). In vara are loc Sfantul si Marele Sinod Panortodox (ultimul a avut loc in anul 787).

 Papa Francisc vine la Alba Iulia in anul centenarului Marii Uniri, 2018. Pentru prima data de la Marea Schisma 1054, toti romanii au toate conditiile de emancipare sociala si nationala prin refacerea unitatii cu Roma, nu ca in anul unirii ardelenilor 1698, ci intr-un cadru cu totul nou, incomparabil mai generos si valabil tuturor ortodocsilor. Aceste perspectivele erau inexistente in al doilea mileniu, cand sapte cruciadele romano-catolice pentru refacerea unitatii crestine esueaza, ca apoi cele opt cruciade ruso-ortodoxe pentru eliberarea robilor crestini din Califatului islamic sa fie constant sabotate de occidentali. Azi rusi si NATO sunt intr-o cruciada comuna pentru salvarea crestinismului din Orient, dar inca fara o coordonare fireasca ca intre fratii de aceiasi credinta. Intreaga civilizatia umana e la o mare rascruce de drumuri? Traim refacerea unitatii crestine? Sfarsit sau inceput de veac la Bucuresti?

 Prof. Dr. Viorel Roman

Consilier academic la Universitatea din Bremen

www.viorel-roman.ro

Timisoara

27 martie 2016

 

 

 

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page