Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Registrul Electoral s-a deschis pentru românii din Diaspora

Incepand de astazi, romanii cu domiciliul sau resedinta in strainatate care doresc sa voteze la alegerile parlamentare se pot inscrie in Registrul Electoral. Astfel, acestia vor putea vota fie la sectiile organizate in apropiere de domiciliul lor, fie prin corespondenta.

Pentru a se inscrie in Registrul Electoral, romanii din Diaspora trebuie sa transmita prin posta ori sa depuna la misiunea diplomatica sau oficiul consular o cerere care sa cuprinda numele, prenumele, codul numeric personal insotita de o copie a actului de identitate sau a pasaportului, precum si o copie a documentului care dovedeste resedinta, eliberat de autoritatile straine. Documentele vor fi transmise Autoritatii Electorale Permanente de catre misiunile diplomatice sau oficiile consulare, dupa caz, in termen de 24 de ore de la primire. Termenul limita de depunere a documentelor este pana la data expirarii a 48 de ore de la data inceperii perioadei electorale. Asadar, exista un interval generos de timp in care concetatenii din strainatate se pot asigura ca isi vor exercita dreptul constitutional la vot in conditii normale.

De asemenea, pentru a se evita aglomeratia si cozile in ziua votului, Autoritatea Electorala Permanenta va cere oficial Guvernului sa deschida o sectie de vot in localitatile de unde va primi cel putin 100 de cereri de inscriere in Registrul Electoral.

"Partidul National Liberal nu a uitat evenimentele petrecute in toamna lui 2014, umilinta provocata votantilor din Diaspora de catre guvernul de atunci si nici rolul jucat de catre romanii din strainatate in alegerea primului presedinte liberal al Romaniei. De aceea ne-am facut din Legea votului prin corespondenta un proiect de suflet", a declarat co-presedintele PNL Diaspora, Victor Ionescu.

In egala masura, PNL Diaspora considera ca masurile gandite de catre autoritati pentru organizarea procedurii de votare din strainatate nu sunt suficiente fara o popularizare corespunzatoare in randul cetatenilor. „Vom face apel catre toate autoritatile competente: guvern, misiuni diplomatice, lideri politici si cei ai societatii civile, sa popularizeze cat mai mult noile proceduri in randul romanilor din Diaspora. Comunicarea online este esentiala, deoarece informatiile pot fi propagate instant si ating un numar mare de oameni", a conchis Victor Ionescu.

 
Biroul de presa al PNL Diaspora

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page