Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Eva Simon: si românii din Ungaria au talent...

In zilele noastre peste tot se organizeaza concursuri de talente: la cantat, la dansat, la acrobatii, la dresat caini, la intins aluat de pizza etc. Exista concursuri pentru toate varstele, dar sunt si speciale numai pentru cei mici, care sigur sunt foarte dragalasi dar nu-i sigur ca luminile reflectoarelor le fac asa mult bine.
Cunoastem „stele” care azi se nasc si maine sunt deja uitate, dar cei cu talente adevarate stiu sa-si gaseasca locul si in aceste lumi supra-evaluate. In urma numeroaselor concursuri de muzica usoara ajungem sa fim invadati de tot felul de cantareti ale caror nume nici macar nu mai suntem in stare sa le retinem, eventual ni-i reamintim cand ii vedem pe afisele festivalurilor de carnati sau palinca, dar si atunci numai daca in urma numelui figureaza si emisiunea care „l-a creat”. Ca o raza de speranta a aparut acum doi ani la televiziunea publica maghiara o emisiune-concurs in care s-au intrecut intre ei cei mai virtuosi tineri muzicieni, facand ca totodata sa ajunga in casele noastre si muzica clasica de buna calitate.
Drept dovada ca televizorul poate si sa ne educe, nu doar sa ne tampeasca, cum se intampla de cele mai multe ori.
Cu siguranta, aceste concursuri de talente i-au inspirat si pe organizatorii concursului „Vocea de Aur” de la scoala generala romaneasca „Lucian Magdu” din Batania, care in aprilie anul acesta cheama pentru a doua oara copiii din comunitatea noastra sa-si incerce talentul in domeniul muzicii, atat populara cat si cea usoara. O initiativa laudabila care in timp poate sa scoata la lumina elevi cu adevarat talentati la cantat.
Comunitatea noastra a fost „invadata”, sa zicem asa, in ultimii 10–15 ani de sute de copii povestitori, ceea ce a rezultat din acea mostenire autentica pe care o avem in volumele de povesti populare ale povestitorilor Vasile Gurzau din Micherechi, Teodor simonca din Chitighaz si Mihai Purdi din Otlaca-Pusta. Aceasta mostenire bogata intr-un fel ne si obliga: pentru tinerele generatii povestile inseamna o lume speciala, care nu doar ca este plina cu printi si printese, si tot timpul invinge cel bun, dar ii si educa si le formeaza gandirea asupra lumii. La capitolul povesti si dansuri populare comunitatea noastra nu sta rau, poate la cantece un pic mai slab, asa putini cum suntem din cand in cand rasar talente nebanuite, tineri care ne fac sa fim mandri de valorile culturale traditionale ale romanilor din Ungaria. In ultimii ani ne putem mandri si cu cativa tineri artisti, pictori si creatori, care nu doar in randul comunitatii noastre sunt foarte apreciati, dar si de societatea maghiara. Lucrarile lor, pe langa universalitatea artei, cuprind si elemente specific romanesti, identificandu-si astfel locul in lumea artistilor.
Pana de curand nu aveam muzicieni scoliti din randul comunitatii noastre. Cantatul la vreun instrument nu a ambitionat prea multi dintre noi pentru a face scoli inalte, in urma carora tinerii nostri sa devina muzicieni de profesie sau profesori de muzica. Mai ales in adunarile baptiste si penticostale, tinerii invata de mici sa cante la instrumente, dar pana acum cativa ani putini treceau de pragul scolii de muzica ajungand la conservator sau academie de muzica.
si iata ca la sfarsitul anului trecut, biserica baptista din Chitighaz a gazduit un concert de Craciun la care si-au dat concursul noua muzicieni tineri, cu totii fii ai acestei comunitati religioase, fosti sau actuali studenti la muzica.
Un alt eveniment inaltator si care ne-a facut mandri ca suntem romani din Ungaria a fost recentul concert de pian al fratilor, Gheorghe si Norbert Hodozso din Micherechi, la care cei doi tineri muzicieni au dat dovada de talent adevarat de care numai cei mai sarguinciosi si smeriti artisti sunt in stare. O doamna din Chitighaz a fost atat de fericita de succesul acestor tineri si de ropotele de aplauze de dupa concert, incat mi-a insuflat si titlul acestui articol: iata ca si romanii din Ungaria au talent! Acesti tineri merita toata atentia si tot sprijinul comunitatii noastre. Bravo lor!
Eva Simon, Foaia Romaneasca
Sursa: Romanian Global News

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page