Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

De BUNA VESTIRE am votat RE-U-NI-RE !

 In seara marii sarbatori, impreuna cu o delegatie a Bucurestiului de peste o suta de persoane, am luat lungul drum catre Chisinau. Spre locul unde s-a hotarat, cum 98 de ani unirea Basarabiei cu tara-mama, se indreptau zeci de delegatii din toate judetele si raioanele tarii de odinioara. ti cativa parlamentari, primari, presedinti de consilii judetene, care au venit in nume personal.
Vama a fost un moft de numai trei ore, dar ce mai conta ! Sufletul nostru era deja dincolo de sarma ghimpata ! Altadata am stat de patru ori pe-atat.
Am reusit in cele doua zile sa ma reintalnesc cu oameni pe care nu-i mai vazusem de ani buni, sa ma intalnesc live cu oameni pe care ii stiam doar din lumea virtuala. Cu Mihai de la Orhei, Dan de la Madrid, Silvia de la Roma, Alexandre de la Paris, Ion de la Tiraspol, Lucian de la Piatra, Mircea din Canada, Ioan de la Poienesti, Dan de la Roman ...
Marile manifestari de a doua zi au fost precedate de intalnirea anuala a reprezentantilor Diasporei romanesti. In comunicatul dat se precizeaza explicit: „Participantii la al doilea Congres al Diasporei Unioniste, organizat de Platforma Unionista Actiunea 2012 in perioada 25-26 martie la Chisinau, reprezentanti ai asociatiilor de romani originari de pe ambele maluri ale Prutului stabiliti in tarile Uniunii Europene, Ucraina, Statele Unite ale Americii, Canada, China, Elvetia si alte parti ale lumii, militeaza pentru eliminarea totala si imediata a consecintelor create de evenimentele nefaste in urma pactului Ribbentrop-Molotov din 23 august 1939.”
In teorie pactul este dezavuat de toate partile, in realitate lucrurile stau altfel. Asa cum este condamnat si comunismul in Romania. Doar lasitatea parlamentarilor din cele doua tari romanesti a facut ca reintregirea tarii sa intarzie atat de mult.

Centrul Chisinaului arata sinistru. In fata Guvernului sunt cateva corturi ale unionistilor,
in fata Parlamentului, o adevarata tabara organizata pe principii militare.
Noaptea centrul este intr-un intuneric desavarsit.


Numai Stefan cel Mare si Sfant vegheaza !
Am fost unul din zecile de mii de „criminali publici”, cum ne-a numit Dondon. Am participat la constituirea Sfatului tarii II si la Marsul Reunirii din 27 martie 2016 la Chisinau. Sa nu uitam ca actul Marii Uniri a romanilor din 1918 nu a fost niciodata abrogat. De nimeni ! R. Moldova este o creatie artificiala, facuta de sovietici si acaparata, dupa 1990, de sistemul mafiot moldovenesc.
Stiu ca Dondon si alti cativa decidenti vremelnici, care fac parte din sistem, nu imi vor da dreptate, dar asta e realitatea. Din monocolorul pe care Dondon il afiseaza mereu in spate, lipsesc doua culori fundamentale, care sa arate ca apartine poporului moldovean. Adica roman. Multi spun ca tradatorii de neam si tara roiesc prin preajma sa, el insusi dovedindu-se a fi un parvenit politic mancurt, care si-a tradat buneii ! Din pacate nu este singurul !

Atmosfera din sala in care s-a votat infiintarea Sfatului tarii II a fost incendiara. Cuvintele rostite la microfoane au fost cuvinte de bucurie si durere, ingrijorare si de mari sperante privind viitorul romanilor de la Nistru pana aproape de Tisa. Votarea de catre cei 1.725 de delegati veniti din toate localitatile R. Moldova a documentelor programatice s-a facut in unanimitate.
Au fost mai multi vorbitori, dar cel mai pragmatic in sustinerea argumentelor reintregirii neamului romanesc, mi s-a parut a fi academcianul Mihai Patras, care a punctat magistral, in cele cinci minute alocate, de ce reunirea este inerenta. Cu date istorice si date economice zdrobitoare.
Dupa cum a spus si reprezentantul etniei ruse de R. Moldova , la marea adunare, reunirea trebuie facuta si pentru faptul ca Romania este singura tara europeana cu cele mai inalte standarde privind convietuirea etnica. Toate etniile au reprezentant oficial in Parlamentul Romaniei. A mai spus un adevar, pe care nu stiu cati il vor intelege. In 1939, tezaurul Poloniei a fost adapostit in Romania impreuna cu zeci de mii de refugiati.
Dupa razboi, tezaurul a fost restituit Poloniei pana la ultimul zlot !


A urmat Marsul Reunirii, care nu poate fi descris in cuvinte.
Imaginile sunt relevante.

 
 


Mai multe pe
https://www.facebook.com/sergiu.gabureac.3/media_set?set=a.979524738802822.1073741850.100002359165866&type=3
si pe youtube de la minuntul 8,19 s.u.  https://www.youtube.com/watch?v=hCfRFmY412A&feature=share
 
De la Kilometrul 0 al Chisinaului va saluta cu respect,

Sergiu Gabureac
 VIZITATI – http://blogulluigabu.blogspot.ro/,
http://www.facebook.com/sergiu.gabureac.3,
gsm_as@yahoo.com,  Tel.0731 936.615
Informatia, o problema ? O rezolvam impreuna.

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page