Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Vederi de pe prispa - PASARE MIGRATOARE

Haihui prin lume ! Azi, suntem mai toti, intr-un fel sau altul, dintr-un motiv sau altul, pasari migratoare. Vacante, concedii, ani de studii pe meleaguri straine, goana dupa mai bine sau fuga din zonele beligerante, lumea e in continua miscare. In cursul anilor, omenirea a creat legi si reguli dupa care inlesnesc pe de-o parte aceste miscari de populatie, zone de recreatie pentru relaxare dar si locuri unde zanganitul armelor sau saracia crunta pune pe fuga pe nativii nascuti pe acolo. Vazand aspectul migratiei de pe prispa suntem cu toti niste straini printre straini.
S-au creat legi, conventii si mai ales o carta a dreptului omului de a parasi tara, chiar propria tara. Cu atat mai mult daca acesta este umilit, chinuit si supus unui mod de viata ce poate sa-i ameninte chiar existenta. Avem de-aface in lumea globala cu turisti, omeni ce fug sub scutul azilului sau fug de un nivel de viata care nu le asigura existenta speciei de om pe aceasta planeta. Migratia actuala e un amalgam din toate aceste situatii la care omul de azi e nevoit sa paraseasca un loc de bastina cu sau fara bilet de intoarcere.
Daca legile omenirii ii dau acest drept de migratie, unde sunt acelea care-i spun cum sa se comporte in lume ? Daca legea azilului e reglata de conventia de la Geneva, ce lege guverneaza comportarea migrantilor pe locul unde au ajuns ? De ce ne ingrozim la gandul islamizarii Europei sau latinizarii Statelor Unite si de ce nu incercam sa explicam migrantului ca e si va ramane un strain printre straini, dar intr-un cerc de viata si cultura pe care si l-a ales ca fiind benific lui. Traditiile si particularitatile native ale locurilor prin lumea larga sunt diverse si un rezultat al sutelor, pe alocuri miilor de genaratii care au trait pe acolo si le-au pastrat ca pe o carte de identitate a lor. Cine ajunge, indiferent de forma sau motiv in asemenea zone traditionale trebuie sa le si respecte si sa se integreze modului de viata si cultura respectiv, altfel risca sa-si duca viata intr-un ghetou si sa creeze o societate paralela. Rasterul adaptarii si integrarii e foarte fin. Nu cer unui musulman sa renunte la religia sa de exemplu, dar am pretentia sa nu-mi puna moscheea in fata casei mele. Mai sensibila e situatia in tari ca Statele Unite sau Singapore, de exemplu,  formate din mai multe natii si natiuni ca urmare a emigrarii lor pe acele locuri . Cine adera la cetatenia lor va trebui sa aibe grije sa se supuna mai intai legilor statului si dupa aceea sa adopte un mod de viata convenabil lui dar si societatii care l-a primit.
Un algerian sau marocan in Franta sau Belgia, va avea avantajul ca vorbeste aceeasi limba dar dezavantajul imens al culturii, traditiilor si mai ales nivelului de civilizatie si de viata care poate crea si dezavantaje daca nu esti obisnuit cu el. Cine umbla prin lume trebuie deci sa tina ochii, mintea si sufletul deschis si sa respecte locurile prin care-l duc picioarele. Posibil ?
Sigur ca nu, in mod automat ! Prea mare e  de multe ori diferenta de cultura si nivel de viata intre cel care vine si cel localnic. Acest lucru nu trebuie sa insemne insa ca aceste deosebiri sa primeze sentimentelor umane. Cineva trebuie sa cedeze si dupa traditia bunei cresteri, trebuie sa cedeze acela care a venit nou intr-un loc sifintit de timpuri de oameni cu alte obiceiuri si mod de viata. La randul lor acestia trebuie sa aiba grije de noul venit. Islamizare sau latinizare in sus sau jos, nimic mai periculos sa-i lasam in plata lor pe acesti migranti deoarece mai devreme sau mai tarziu situatia se intoarce impotriva locului insusi. De aceea ne trebuie in primul rand o lege de emigrare/imigrare pusa la punct. Trebuie sa creem un  complex de legi si atribute pe care noul venit e obligat sa le respecte daca vrea sa devina un membru al societatii ca toti ceilalti. Trebue sa-i asiguram munca, hrana si mai ales minimul de viata demna, trebuie sa facem sa simta ca poate deveni membru al societatii, ca are aceleasi sanse ca noi toti. Daca nu vom proceda astfel o va lua pe calea rea a radicalizarii si e doar o chestiune de timp pana va fi contra noastra. Sigur, fortele de ordine si statul de drept isi va spune cuvantul, dar va fi prea tarziu. De asemenea, nu toti pot fi socializati, integrati sau adaptati, dar asta nu inseamna sa fim mereu mai inventivi in ce privesc caile si metodele de lucru cu migrantii. Daca privim migratia ca acel fenomen de acum o mie de ani am pornit cu stangul. Migratia de azi este un drept al omului si trebuie respectata ca atare, daca ne place sau nu. Altfel va trebui sa ridicam garduri, sa inchidem granitele si sa ne abrogam un drept castigat cu atata greutate in timp: dreptul de a fi oricand, oriunde dar in nici un caz oricum, o pasare migratoare.
Robert Pugler
Fürth / Germania
01.04.2016


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page