Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din Lumea... lui Stanley Kramer (1204)

“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus
"Guvernele lumii sunt reduse la paralizie sau imbecilitate-The government of the world are reduced to paralysis or imbecility"- Alvin Toffler

Ne-a ramas de la Socrates-Socrate (470/469-399 B.C.), considerat alaturi de Plato-Platon si Aristotle-Aristotel cel mai mare filosof al lumii antice, parintele filosofiei vestice, ca adevarata stiinta consta in anamnesis-reamintirea lucrurilor petrecute intr-o etapa anterioara a existentei. Referitor la “Stiinta”, tot acest geniu cerebral, un adevarat monument intelectual, imposibil de regasit la gradul de infantilism cerebral la care a ajuns actualmente zguduita noastra Planeta Terra, a lasat posteritatii urmatorul aforism: ”adevarata stiinta exista in a sti ca tu nu stii nimic - true knowledge exists in knowing that you know nothing". Se pare ca celebrul aforism al lui Aristotel, ”stiu un singur lucru, acela ca nu stiu nimic”, a avut drept sursa de inspiratie filosofia lui Socrates !
 In ce ma priveste, parafrazand cele ramase de la Apostolul Pavel-Saul, considerat parintele Crestinismului, adresate celor din Cetatea Philippi-Filipi, prima cetate europeana in care a fost propavaduit Crestinismul, “mie nu-mi este greu sa va scriu mereu aceleasi lucruri, iar voua sa va fie de folos". Pentru cultura dumneavoastra generala, cetatea Philippi a fost construita in anul 42 B.C. si se presupune ca a fost vizitata de Apostolul Pavel in jurul anului 48 A.D., fiind considerata prima Cetate Europeana in care s-a propavaduit crestinismul, desi Crestinismul a fost admis - tolerat numai in anul 313 AD, prin Edictul de la Milano. Legat de acest subiect - reamintire, Andre Gide eseist francez, laureat in anul 1947 al Premiului Nobel pentru literatura, decedat in 1951, ne-a lasat urmatoarele: ” everything has been said before, but since nobody listens, we have to keep going back and saying it all over again - totul a fost spus inainte, dar intrucat nimeni nu asculta trebuie sa revenim si s-o spunem din nou".
In nobila intentie de a va fi folositoare, incerc sa va reamintesc niste lucruri, legate de acest domeniu infestat de mediocritate care este politica. Intr-un discurs tinut la 15 Martie1884, in fata Reichstag-ului (Parlamentul German) cancelarul Bismarck a lansat una din formulele pe care le-a indragit cel mai mult: “Politica nu este o stiinta exacta - Die Politik ist keine exakte wissenschaft.” Legat de acelasi subiect politologul francez, Claude Levi-Strauss declara ca stiintele umane nu sunt stiinte decat printr-o magulitoare impostura. Pe acest esichier au patruns, patrund si, din nefericire, vor patrunde legiuni de incapabili, profitori si neaveniti care nu urmaresc sensul nobil siAristotelic al cuvantului “politica”(organizarea cetatii, in greceste polis) ci in exclusivitate manevre politicianiste. Pentru toti acesti impostori se potriveste perfect maxima lui Charles Maurras, prezentata in”Cercetare asupra Monarhiei”: "Politica inainte de toate - Politique d’abord.” Politicianul Englez, Thomas Paine, persoana care a avut o influenta marcanta asupra Revolutiei Americane, autorul celebrului pamflet Common Sense - Bunul Simt, inca din 10 Ianuarie 1776, ne-a avertizat ca domeniul politic a fost monopolizat de cei mai mari ignoranti si cei mai mari sarlatani ai umanitatii ! A se retine aceasta adevarata remarca dateaza de 240 de ani si, cu regret, constant ca-si mentine valabilitatea pana in zilele noastre. Chiar daca sunteti deja familiari, consider oportun sa va refamiliarizez cu caracterizarea facuta de Henry L Mencken, jurnalist de prestigiu, supranumit the Sage of Baltimore -Inteleptul din Baltimore, autorul celei mai perfecte caracterizari a unui om politic : ”Un politician tipic de astazi este un om lipsit de principii - un contor simplu intr-un joc grotesc si ticalos-marsav. Daca se vor face presiuni asupra lui va trece bucuros in favoarea poligamiei, astrologiei si a canibalismului - The typical lawmaker of today is a man devoid of principle-a mere counter in a grotesque and knavish game. If the right pressure could be applied to him he would be cheerfully in favor of polygamy, astrology or cannibalism". Este suficient sa analizati infantilitatea comportamentala a candidatului Partidului Democrat la presidential USA, Hillary Rodham Clinton, cunoscuta si sub numele de Billa, sotia lui Bill, pentru cei familiari cu aceste eseuri, si a candidatului Partidului Republican Donald Trump pentru a va edifica asupra veridicitatii caracterizarii facute de H.L. Mencken. Daca asemenea persoane vor fi la pupitrul de comanda al destinelor lumii, nu ne ramane decat sa luam prima cursa disponibila spre … Marte, sau sa ne retragem aidoma lui Scipio Africanul in tranchilitatea localitatii …… Liternum. Cat despre Marte, trebuie sa va grabiti, deja sunt liste de asteptare; pentru Liternum sunt putini amatori.
In editia urmatoare, numarul 1205, am sa va familiarizez cu “faptele de arme” ale Billei. Despre Bill, nimic legat de armata, reusind sa se sustraga serviciului militar in Vietnam - draft dodger, fiind plecat ba in Canada, ba in Anglia, ba in ……… Uniunea Sovietica !!!
In final, o remarcabila caracterizare a omului politic - politicianului, facuta de John Mayor, fost prim-ministru al Marii Britanii si Irlandei de Nord: ”Prima cerinta in politica nu este intelectul sau vigoarea - rezistenta, ci rabdarea. Politica este o cursa lunga de alergare in care o broasca testoasa castiga de regula in fata unui iepure - The first requirement of politics is not intellect or stamina but patience. Politics is a very long run game and the tortoise will usually beat the hare."
Scriitorul American Ambrose Bierce autorul lui The Devil’s Dictionary ne spune ca “in civilizatia noastra si sub forma noastra de guvernamant, inteligenta este asa de inalt onorata, incat este exclusa din grija oficialitatilor - In our civilization, and under our form of government, intelligence is so highly honored that it is rewarded by exemption from the cares of office". Ben Stein a fost si mai transant, in filmul, ”Expelled, No Intelligence Allowed - Expulzat, inteligenta nu este admisa", referindu-se la modul cum se ocupa anumite joburi guvernamentale.
Pe lunea viitoare, cu faptele Billei.
A.C.TON    

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page