Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

La Târgu-Mures, lansare de carte, „Tradarea Securitatii în decembrie 1989”

Miercuri, 9 martie 2016, incepand cu ora 14,30, Cercul Militar Mures a gazduit conferinta cu tema „Adevaruri incomode - decembrie 1989”, ocazie cu care a fost lansata cartea „Tradarea Securitatii in decembrie 1989”, eveniment organizat de Institutul de Stiinte Socio-Umane „Gheorghe Sincai” al Academiei Romane - filiala Mures, Consiliul Judetean Mures, Biblioteca Judeteana Mures si Editura ”Elion” din Bucuresti.
O sala arhiplina - asa cum se poate observa si din imaginile alaturate - a asteptat lamuriri asupra unui punct de vedere controversat: a tradat sau nu Securitatea in decembrie 1989? Si daca a tradat, pe cine a tradat de fapt?

„Noi nu suntem procurori. Nu acuzam pe nimeni!”
Avand o tinuta grafica de exceptie si aparuta prin bunele oficii ale Editurii „Elion”din Bucuresti, cartea sintetizeaza intr-o viziune personala - un adevarat exercitiu de gandire - opiniile critice ale autorului fata de evenimentele din decembrie 1989 din Romania. Cartea se bazeaza pe o serie de informatii edite, dar si inedite procurate de autor din Arhivele CNSAS, (fond documentar) asa cum ni se indica in bibliografie, dar fara a ni se indica din pacate si cotele dosarelor studiate.
Prezenti la manifestarea moderata de profesorul si publicistul Nicolae Balint, au fost autorul cartii, prof.univ.dr. Corvin Lupu, editorul acesteia, prof.univ.dr. gl.bg. (r.) S.R.I. Cristian Troncota - ambii cadre didactice in organica Universitatii „Lucian Blaga” din Sibiu, precum si dr. Monica Avram, director al Bibliotecii Judetene Mures si prof.univ.dr. Cornel Sigmirean, presedintele Senatului Universitatii ”Petru Maior” din Targu-Mures.
In cuvenita introducere facuta de moderator, acesta a tinut sa precizeze inca de la inceput adresandu-se auditoriului, citez: ”Cartea va starni controverse asa cum a mai starnit deja. Noi, cei prezenti aici, la masa, nu suntem procurori si nu acuzam pe nimeni. Nici institutii si nici persoane. De aceea, va rog sa pastram un climat de decenta, unul cat se poate de civilizat. Dupa ce veti citi cartea veti putea sa contactati autorul, puteti sa-i adresati intrebari prin intermediul media... Dar inainte de toate, cititi cartea!”

Succes de librarie garantat

Asa cum remarcau dealtfel si dr.Monica Avram, precum si prof. univ.dr. Cornel Sigmirean, „In aceasta carte exista foarte multa informatii, dar corelate intr-o prezentare originala si tocmai de aceea atractiva pentru publicul cititor.
Printre alte remarci, cat se poate de intemeiate,  prof.univ.dr. Cornel Sigmirean a mai tinut sa arate faptul ca, citez: „Cu un PR corespunzator aceasta carte cu un titlu atat de incitant va fi un succes de librarie garantat, dar va trezi, desigur, multe reactii, controverse chiar, asa cum dealtfel s-a mai intamplat pe unde a fost lansata.”

Amenintari cu moartea...?
Inainte de a-si prezenta punctul devedere referitor la cartea lansata la Targu-Mures, prof. univ.dr. Cristian Troncota a facut o scurta prezentare a evenimentelor din decembrie 1989, oferind cu aceasta ocazie foarte multe detalii interesante. „L-am cunoscut la publicatia Magazin Istoric - a precizat Troncota -, pe unul dintre personajele foarte implicate in evenimentele din decembrie 1989, din Romania. Este vorba despre Cinghiz Abdulaev, cel care atunci conducea o grupa de vasautniki, maestri ai diversiunii si foarte buni lunetisti, militari sovietici care au actionat la Timisoara, Sibiu si la dv. aici, la Tg.Mures (....) Despre amestecul sovietic in evenimentele din decembrie s-a mai vorbit pana acum in istoriografia noastra, dar cartea domnului profesor Lupu aduce ceva nou....”  
Adresandu-se auditoriului, prof.univ.dr. Corvin Lupu a precizat: „Sunt convins ca ma adresez unui auditoriu format in cea mai mare parte din fosti lucratori ai sistemului de aparare, ordine publica si siguranta nationala si, desigur, iubitorilor de istorie. Problematica evenimentelor din decembrie 1989 m-a preocupat inca de la debutul acelor evenimente (...) M-am exprimat inca de atunci, public, ca nu sunt de acord cu varianta oficiala care se vehicula in spatiul public, drept pentru care am primit mai multe amenintari cu moartea (....) Cartea mea debuteaza cu o analiza a relatiilor internationale si continua cu o analiza de sistem (...) ajungand apoi sa analizez problemele foarte delicate referitoare la acele evenimente...”
    Asa cum era de asteptat, nu au lipsit intrebarile din partea unor fosti lucratori din fostul sistem de aparare, ordine publica si siguranta nationala. In acest sens, notabila este intrebarea colonelului (r.) S.R.I. Victor Emilian Moga, presedintele A.N.C.M.R.R din S.R.I., filiala Mures. Adresandu-i-se autorului cartii, acesta i-a pus cat se poate de transant intrebarea, citez: „Ati dat acest titlu cartii dv. dintr-o intentie de marketing sau chiar credeti ca Securitatea - ma refer la intregul aparat - a tradat in decembrie 1989?”   

AL. DOBRIAN

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page