Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Lucian Gruia - Cronica la „Exista un Tu” - Poeme de Victorita Dutu

Victorita Dutu - Exista un Tu (Ed. Betta, 2016)
 
Victorita Dutu a absolvit Facultatile de: Matematica (1995) si Filosofie (1999) din cadrul Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi. Este profesoara de matematica pasionata de spatiile infinit dimensionale si pictorita cu numeroase expozitii nationale si internationale. Tablorile sale si romanul Gabriel (Ed. 2015), trateaza teme religioase. Nici volumul de versuri Exista un Tu (Ed. Betta, 2016), pe care-l comentez in continuare nu face exceptie, intregind trinitatea creatiei Victoritei Dutu.
Paul Valéry afirma ca poezia e matematica si metrica il confirma. Victorita Dutu ca profesoara de matematica se apropie de oamenii de stiinta credinciosi. Si sunt numerosi. E suficient sa-l amintim pe Albert Eistein. Credinta lor apare in fata problemelor teoretice insurmontabile. La Victorita Dutu, banuiesc ca religiozitatea se iveste din pasiunea pentru spatiile infinite.
Infinitul devine principala caracteristica a lui Dumnezeu,  atributele sale fiind nesfarsite. Demiurgul reprezinta metaforic osia lumii si este apelat aparent familiar cu Tu, pornind de la sintagma “Tie Doamne!”:  „exista un Tu/ in jurul caruia/ lumea se roteste”.
Dumnezeu a creat lumea din logosul divin (cuvant, gand, fapta). Logosul este un fruct semanat peste lumina, ce se hraneste din sine insusi. “Cuvantul infinit/ Zideste lumea”.
Lumea este si ea in prefacere infinita. Mintea noastra constituie cerul sufletului iar deasupra noastra Demirgul construieste ceruri infinite suprapuse (ca spatiile infinite din matematica).
Si omul are o latura infinita, sufletul nemuritor: “Omul ce/ Creste in Tine/ Cu sufletul/ Infinit/ In infinitul/ Tau”.
Dumnezeu e mirele iar lumea mireasa. Biserica e  si ea mireasa asa ca lumea si biserica devin sinonime. Biserica devine lume daca ne amintim de ideea lui Blaga conform careia, peretii exteriori, pictati ca si cei din interior, sacralizeaza ambientul.
Tema principala a cartii este desigur morala. Omul este un gol care se umple de cuvantul lui Dumnezeu si de lumina. Dumnezeu ii insufla bunatate, iubirea aproapelui si toate virtutile. Ii cere respectarea celor zece porunci.
Omul isi implineste fiinta personala in cuvantul Lui: “Cuvintele Tale/ Semanate in lume/ Au facut sa creasca/ Mandre gradini/ Prin care oamenii/ Tai ce se hranesc/ Din cuvintele Tale/ Sa se bucure in/ Frumusetea lor/ Ca Tu esti cu ei/ Si ei isi duc viata/ In Tine.”
Autorea are incredere ca Dumnezeu va reintoarce oamenii la dreapta credinta si lumea va fi mai buna: “Tot ce e gand curat/ Este al Tau/ Tu curatesti lumea/ Prin cuvintele Tale/ Si tot ce-i pur/ La Tine se intoarce/ Neintinat in/ Lume mergand/ Cu Tine de mana/ Ca la Tine sa/ Revina mai pur/ Si mai mare-i taria/ De a fi in lume.”
Viata este un sir de initieri in drumul spre Dumnezeu. Treptele vietii reprezinta tot atatea incercari spre dreapta credinta.
Poeta se imagineaza calatorind cu pasarea gandului spre lumina. Zborul spre transcendent da sensul vietii. Sufletul e partea noastra de infinit: „Sufletul e la granita/ Dintre lumea finita/ De-aici si lumea/ Infinita ce-l asteapta”
Credinta zideste o casa care devine intreaga lume. Locuirea autentica este religioasa. Lumea este minune divina. Cine are credinta nu trebuie sa se teama.
Omul este : ”lumina/ imbracata/ in cuvant” din moment ce are spirit. Cuvant e si pasul lui Dumnezeu prin lume.
Volumul de versuri Exista un Tu reprezinta un imn dedicat Creatorului, demarcatiile cu trei puncte constituie momente de respiro in recitarea/citirea poemului fluviu.
Stilul este direct, extatic, elocvent.
Poeta constituie un caz aparte in peisajul liric contemporan. Credinta in puterile infinite ale dumnezeirii o individualizeaza. Poeta afirma ca locuirea omului pe pamant are sens daca este intru Dumnezeu care reprezinta singura cale spre mantuire. Victorita Dutu, prin volumul de versuri Exista un Tu, isi exprima credinta ca starea de normalitate, bazata pe dreapta credinta, va reveni in viitor.

                         
                                                           Lucian Gruia
                                                            Martie 2016


Va invitam sa vizitati  Expozitia online de arta
VICTORIA DUTU
https://victoritadutupicturidevanzare.wordpress.com/4-rugaciune/
victoritadutu@yahoo.com

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page