Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Vederi de pe prispa - VITELUL DE LA POARTA NOUA

Unii sau altii toti ne inchinam sau suntem obligati sa ne-nchinam la el. Ori ce miscare faci, ori unde mergi, ori ce cumperi sau vinzi, trebue sa te-nchini lui. Sport, cultura, religie, politica, toate popoarele lumii, tot ce cuprinde mintea si sufletului omului de azi se inchina banilor. Vitelul sta frumos in grajdul sau, la banca, si cand vrea sa se ingrase  si sa creasca vaca mare, se duce la bursa unde ciobanii-brookeri ii mai dau cateva kilograme in plus ori il pun pe dieta  numita titluri si actiuni pe care prostul le accepta pana pierde din greutate ca o belerina ce sufera de bulemie. Cand moare, e vandut ca os de ciorba, nimic nu se pierde totul se transforma sau transfera prin Cayman sau Puerto Rico, Jersey sau prin alte oaze financiare ca Monaco si Elvetia, unde viteii grasi stau oricum bine la adapost de cand e lumea.
Daca toti si totul in lume se inchina vitelului de aur – banii –  ce mai conteaza omul, sufletul sau morala si etica sociala daca si ele pot fi cumparate.
Dar cine e acest vitel de aur – banul ? Nu poti vorbi de el fara sa nu pomenesti de tatal sau, dolarul, si de mama sa,  USA.

Aici a devenit de aur, valuta forte si a ametit prin puterea sa de penetratie a vietii, toata lumea. Dar de fapt e o hartie tiparita pe care un preot mai viril s-a gandit s-o foloseasca ca rasplata pentru anumite servicii. Preotii prin Palestina cica ar fi fost primii care au dat Shakel-ul ca recompensa pentru serviciile unor dame, deorece n-aveau alte bunuri. Contra unui shakel puteai sa primesti un polonic de grane. Asta a fost la inceput si n-am de gand sa va spun povestea toata pentru ca nu cred ca intereseaza toti cititorii.
Saltul de la mijloc de schimb la sistem financiar mondial s-a petrecut dupa cel de-al doilea razboi mondial. In prealabil, dl. presedinte Wilson a avut nefericita idee sa dea FED-ul pe mana a sase bancheri smecheri, adica sa-l privatizeze. Acestia au inceput imediat al doilea razboi mondial ca sa-ngrase vitelul primit de la dl. Wilson. Dupa aceea au creat ONU si s-au intrunit la Bretton Woods – SUA – ca sa puna vitelul cap de turma financiara mondiala  cu evaluare si rascumparare in aur. Mai vorbeste cineva de asta azi ?
Alt presedinte american -  J.F.K. – a vrut sa nationalizeze acest vitel de aur si sa-l dea poporului inapoi. Consecinta o stie toate lumea !
Om bogat – om sarac ?! Ori cat te-ai inchina la el, astepti totusi candva sa faca minuni. O suta de dolari nu impresioneaza chiar asa de mult. Dar un milion ? Cam asa arata ! Dar putin il fac, altii muncesc toata viata si nu-l castiga nici macar pe jumatate.

Primul milion se face cel mai greu, miliardul vine aproape de la sine. Si arata asa :

Parca arata ceva mai bine, nu ? Oricum zece palete, cat un om de inalte si pline ochi ! Daca vrei sa usurezi o banca de suma asta trebue sa aduci cu tine un camion, altfel n-ai cum sa le cari.
La un moment s-a imbolnavit vitelul si cu el toata turma. De la Bretton Woods incoace FED-ul tipareste bani cu nemiluita, vitelul a devenit un dinozaur, dar lumea se-nchina in continuare la el ori ca e bun sau fals, dolar sau euro, banul si-a pierdut valoarea materiala. Inaltat si aurit pe piedestal de catre sistemul care l-a creiat. Datoria de stat a statelor creste si creste mereu ca si pe langa vitelul de aur, gras, gata sa plesneasca, mai exista unul ce da sa moara. Datoria de stat in USA a ajuns la sfarsitul anului trecut aproape 19 Bilioane de dolari, peste 100% din puterea industriala americana. Vreti sa vedeti cum arata in bani pesini suma aceasta ?(fotografia e mai veche si arata doar 15 bilioane de dolari)
Se zice insa ca mama vaca a tiparit de la mijlocul anilor 40 pana in prezent nu mai mult si nici mai putin de 114 bilioane de dolari. Astea arata cam asa :

Sursa foto : Internet
https://lupuldacicblogg.wordpress.com/2016/02/03/marea-majoritate-a-oamenilor-habar-nu-au-cum-functioneaza-sistemul-financiar-bancar-atat-la-nivel-planetar-cat-si-la-nivel-local-national/

Statistici :
http://diepresse.com/home/wirtschaft/international/4917445/19-Billionen_USSchulden-erreichen-neuen-Rekord?from=simarchiv
Datoria de stat americana a atins cifra de un bilion de dolari la 22.10.81, la 30.09.2008, 10 bilioane si se prevede ca pana in 2020 sa atinga cifra astronomica de 22,6 bilioane iar 2026,  29,3 bilioane de dolari. Sub administratia presedintelui Obama ea a crescut intr-un ritm accelerat de peste 80% datorita reformelor sociale ce s-au realizat pe „ bani aerieni“.
Nici  dl.Trump si nici dna. Clinton nu scot o vorba in campania lor electorala despre datoriile statale. Si el si ea nu vad decat oficiul oval in fata nasului si scaunul prezidential, uitand ca si acestea sint girate de acelas vitel de aur si mai ales de catre aceia care din nestiinta si necredinta se inchina la el.
 Datoria americana se arunca sub forma titlurilor de stat pe la bursele mondiale ( China, detine 1,2 Bilioane; Japonia la fel, toate statele lumii detin ca. sase bilioane de dolari titluri de stat americane) spre a fi spalate sau restaurate material prin munca si averea altor popoare si natiuni. Nu vad insa nicio iesire din impas, deoarece sistemul vitelului de aur persista in continuare si doar daca—l atingi un pic sau te dai mai aproape langa el, risti sa vezi mai repede gradina raiului. Doar daca printr-o reforma monetara substantiala,  vitelul isi va pierde statusul de cap de turma capatat la Bretton Woods. Dar pana atunci USA si UE  tiparesc in continuare bani, ingrase vitelul de aur prin acrobatiile si zvonurile burselor mondiale. Reforma monetara va face din Miliardari milionari, pe milionari oameni bogati iar pe omul de rand sarac. Pana cand cineva cu pretentii de premiul Nobel in Economie isi va da seama ca banul jucat la bursa sau cel tiparit de FED si Banca Europeana poate continua la nesfarsit. Atunci vom putea merge la banca sa cerem simplu un milion. Dar ce sens ar mai avea ? Vitelul si-a pierdut deja din stralucire de cand a disparut dobanda, Banul pesin e limitat ca mijloc de plata si pe cale de diaparitie. Si cu el si datoriile de stat ? Cam cum vitelul de aur ar fi ajuns la poarta noua. Iar noi deasemenea cu el.
Robert Pugler
Fürth / Germania                                                     
10.03.2016


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page