Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Desfiintarea firmelor si organizatiilor neguvernamentale din România

·    Sfaturile practicianului  in insolventa

Interviu cu dl. avocat  Daniel Barbu

Avocat si asociat coordonator in cadrul Barbu si Asociatii SPARL
Practician in insolventa si asociat coordonator in cadrul Business Recovery BD&A SPRL


Nu  uitati de firmele si fundatiile inregistrate, consecintele pot fi catastrofale

Lipsa de activitate nu  echivaleaza cu lipsa de obligatii
                    
“Dura lex, sed lex”
- Domnule avocat Daniel Barbu, Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare a clasat Romania  pe  primul loc in topul profesiei  practicienilor in insolventa. Cum a reusit corpul profesionistilor in insolventa din Romania sa se evidentieze in plan extern?  


- Evidentierea in plan extern a practicienilor in insolventa din Romania s-a realizat, in principal, prin participarea reprezentantilor si/sau conducerii Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania la diferite conferinte regionale, nationale, respectiv internationale in cadrul carora s-au reunit reputati specialisti in insolventa din intreaga lume, de exemplu, din cadrul Comisiei Europene, a Parlamentului European, a Bancii Mondiale. De asemenea, magistrati straini colaboreaza cu reprezentanti ai sistemului judiciar roman, unii dintre ei participand si la elaborarea Noului Cod al Insolventei intrat in vigoare in anul 2014. Avem insa si o legislatie si o organizare a profesiei foarte bine structurate, pe modelul profesiei de avocat, adaptat evident profesiei. Exista inclusiv un institut (INPPI) care are ca principala preocupare pregatirea profesionala continua si organizarea de seminarii si cursuri pentru practicieni, al carui membru in Comitetul director am onoarea sa fiu.

- Dumneavoastra va numarati printre practicienii in insolventa foarte apreciati pentru profesionalism si respectul pe care il manifestati fata de  persoanele care apeleaza la serviciile societatii dumneavoastra.  Care este secretul succesului in aceasta profesie?

- Din activitatea de practician in insolventa, dar si din cea de avocat, nu trebuie sa lipseasca seriozitatea, organizarea, rigurozitatea, etica, constiinciozitatea, continua pregatire si perfectionare, mai ales in conditiile unui cadru normativ aflat intr-o permanenta modificare, precum si implicarea profesionala si atentia acordata fiecarui client in parte, toate avand ca scop indeplinirea obiectivelor legale propuse. In activitatea desfasurata de societatea noastra, suntem orientati spre rezultat, urmarim sa gasim solutii practice, sa finalizam cu profesionalism si celeritate procedurile in care suntem implicati. Fiind constienti de complexitatea procedurilor de insolventa si lichidare voluntara, suntem convinsi ca o finalizare cu succes a unei astfel de proceduri presupune capacitatea de a lua decizii, dar si o abordare pragmatica, experienta in domeniu fiind vitala. Colaboram cu echipe profesioniste de avocati, economisti, contabili, auditori si evaluatori, impreuna cu care asiguram indeplinirea cu celeritate si cu un inalt grad de profesionalism a obligatiilor si a atributiilor specifice.

- Coordonati o societate de avocatura si una de practicieni in insolventa in care lucreaza o echipa de specialisti in dreptul civil si in legislatia insolventei. Multi cetateni romani rezidenti in afara granitelor, dar si cetateni straini sunt interesati sa investeasca in Romania. Le puteti spune care sunt primii pasi pentru infiintarea unei firme?

- Inainte de a face pasul pentru infiintarea unei societati cei interesati in acest demers ar trebui sa aiba un plan concret referitor la ce doresc, domeniul de activitate ar trebui sa-i fie cat de cat familiar investitorului, si ce resurse (timp, bani) sunt dispusi sau pot sa aloce. Pasul urmator este sa apeleze la un consultant, de preferat, un avocat care sa le fie alaturi in acest demers. Ca in orice activitate, e mai productiv sa previi problemele decat sa actionezi reactiv. Evident, este esential ca persoana pe care o aleg sa fie de buna calitate profesionala, dar mai ales umana, un partener / consultant onest pe plan local este esential pentru orice investitie.

- In acelasi timp, sunt si persoane care, din diverse motive, vor sa desfiinteze  firmele inregistrate in Romania. Aveti o vasta experienta in avocatura si  faceti parte din corpul practicienilor in insolventa. In calitate de administrator judiciar / lichidator judiciar ati acordat asistenta juridica pentru solutionarea cu succes a multor dosare de reorganizare / lichidare. Ce sfaturi, recomandari aveti pentru persoanele aflate departe de tara si care vor sa radieze firmele inregistrate in Romania? Ce credeti ca ar trebui sa stie inainte de a porni la un asemenea drum?

- Intrebarea dumneavoastra acopera practic tot domeniul procedurii de insolventa si/sau a procedurii de lichidare voluntara, deci o sa incerc sa sintetizez cat mai mult posibil.  Primul pas presupune o o analiza juridica a situatiei concrete si o evaluare a patrimoniului persoanei juridice. In ipoteza in care sunt indeplinite conditiile legale de intrare in insolventa, atunci debitorul prin administrator este obligat sa formuleze o cerere in acest sens ce va fi adresata instantei compentente. Neformularea cererii, desi sunt indeplinite conditiile legale, atrage sanctiuni impotriva persoanei vinovate.  Daca vorbim despre o procedura de lichidare desfasurata in relatia cu Registrul Comertului, respectiv lichidarea unei firme cu datorii totale mai mici de 40.000 lei, primul pas pe care asociatii/actionarii persoanei juridice trebuie sa il faca este emiterea unei hotarari de dizolvare si lichidare si desemnarea unui lichidator al afacerii. De aici procedura va fi preluata de acest profesionist. Ce recomand in toate situatiile este ca aceste demersuri sa nu fie neglijate, nu putine au fost situatiile in care au apelat la noi actionari care au lasat practic firmele in parasire din diverse motive, bazandu-se pe plan local pe persoane nepricepute sau lipsite de onestiate. Asta a dus la grave probleme legate de pierderi de patrimoniu, contabilitate lasata in parasire,  cu consecinte legale grave etc.
    Am avut multe situatii in care firme cu patrimoniu insemnat, in general imobiliar, au fost dizolvate si lichidate din oficiu de Registrul Comertului fara stirea actionarilor care se aflau in strainatate, pentru nedepunerea declaratiilor contabile obligatorii sau alte cauze. Toate aceste inactiuni pot avea consecinte patrimoniale si chiar personale pentru actionari, care au si ei obligatii legale cu privire la aceasta calitate. Au fost si multe situatii de entitati non-profit, asociatii sau fundatii, infiintate la un moment dat si lasate in parasire din diverse motive. Aceste entitati trebuie lichidate, pentru ca daca nu au activitate nu inseamna ca nu au obligatii, in special legate de tinerea contabilitatii. Nerespectarea acestor norme poate avea consecinte personale asupra fondatorilor si/sau  reprezentatilor legali ai acestor entitati.  Recomandarea noastra este ca aceste entitati, fie ca sunt firme, fie ca sunt asociatii sau fundatii, sa nu fie lasate in parasire, problema nu se va rezolva de la sine, din contra, cu cat perioada de nelegalitate este mai mare, cu atat si timpul, si costurile de lichidare sunt mai mari.

- In portofoliul societatii “Business Recovery BD&A SPRL”, dar si in cel al „Barbu si Asociatii SPARL” se gasesc, de asemenea, multe dosare pentru desfiintarea de asociatii si fundatii. Care sunt problemele cele mai grele cu care va confruntati in aceste dosare si ce recomandari  aveti  pentru cei care, intr-un viitor mai apropiat sau mai indepartat, vor decide sa recurga la dizolvare, pentru a fi evitate aceste probleme?

- Unul dintre obstacolele care apar in procedura de lichidare a unei persoane juridice fara scop patrimonial este necesitatea refacerii contabilitatii. Aceasta procedura impiedica finalizarea lichidarii intr-un timp relativ scurt. Bineinteles, un alt aspect de luat in considerare este acela al existentei datoriilor, dar si a creantelor pe care un lichidator trebuie sa le urmareasca in procedura. Practic, radierea unei asociatii si/sau fundatii din Registrul asociatiilor si fundatiilor regasit la Grefa judecatoriilor poate fi obtinuta intr-un interval de aproximativ 6 luni numai daca situatia patrimoniala a persoanei juridice nu presupune demersuri suplimentare pentru clarificarea (achitarea si/sau incasarea) datoriilor, clarificarea altor probleme patrimoniale sau litigioase.

Cum poate fi prevenita insolventa

- Care este riscul ca o firma mai mica sau mai mare sa ajunga in insolventa?

- Principalul risc este legat de acumularea de datorii neplatite la scadenta, definitia starii de insolventa se refera la  acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizeaza prin insuficienta fondurilor banesti disponibile pentru plata datoriilor certe, lichide si exigibile, de principiu pentru mai mult de 60 de zile de la scadenta. Legea stabileste  un nivel minim al acestor datorii, pentru a intra in insolventa, de 40.000 lei. Odata indeplinite aceste conditii, nu numai ca exista riscul de intrare in insolventa, dar administratorii sunt obligati sa ceara insolventa.  De regula, primul efect al deschiderii procedurii este ca se pierde controlul societatii, acesta revenind creditorilor/lichidatorului. Mai sunt si efecte importante legate de atragerea la raspundere a membrilor organelor de conducere ce reprezinta acea raspundere personala a indivizilor care se fac culpabili de aparitia starii de insolventa.

- Practicianul in insolventa poate acorda asistenta juridica in scop de preventie?  In ce etapa poate fi aplicabila  „terapia preventiva”?

- In primul rand, cred ca o persoana interesata de aceasta asistenta ar trebui sa consulte un avocat care daca are si calitatea de practician in insolventa, este cu atat mai bine. Un practician in insolventa poate oferi consultanta in ceea ce priveste riscurile declansarii unei proceduri de insolventa, cu atat mai mult cu cat noua lege a insolventei reglementeaza si procedurile de prevenire a insolventei, tocmai in vederea preintampinarii inceperii unei proceduri de insolventa. Si in aceste proceduri de prevenire a insolventei (mandatul ad-hoc si concordatul preventiv), procedura este tot una litigioasa; hotararea de deschidere a unei astfel de proceduri revenind tribunalului in a carui circumscriptie se afla sediul principal sau sediul profesional al debitorului aflat in dificultate financiara.

- Pentru a fi practician in insolventa este suficienta experienta juridica sau este nevoie de pregatire multidisciplinara?

- Pentru a deveni practician, de regula,  este necesar sa se promoveze un examen, dupa care urmeaza o perioada de stagiu de 2 ani. Activitatea practicianului are multe aspecte  de management, fiscale, contabile, deci este nevoie de o pregatirea multidisciplinara, experienta juridica este, evident, un avantaj. Materia insolventei presupune, pe langa studiile aprofundate ale legislatiei insolventei, si cunostinte ale normelor din dreptul civil, procesual civil, penal, fiscal, muncii, cunostinte contabile si legate de procedurile de evaluare. Practic, in cazul meu, cele doua profesii se intrepatrund, la fel si cunostintele, iar experienta acumulata pe ambele ramuri imi ofera posibilitatea conexarii cunostintelor si aprecierii unei probleme si a modului de solutionare a acesteia sub ambele perspective. Calitatea de lector la INPPI (Institutul National de Pregatire a Practicienilor in Insolventa) ma ajuta, de asemenea, sa mentin gradul de pregatire profesionala la un nivel adecvat.
                

 Important pentru tinerii romani aflati la studii in strainatate
Profesia de practician in insolventa

 
- Sunt multi tineri romani plecati la studii in strainatate, studii universitare sau postuniversitare.  Poate n-ar fi rau sa le spuneti ce presupune profesia de practician in insolventa si cum este aceasta organizata in Romania.

- Exceptand caracteristicile pe care, din punctul meu de vedere, ar trebui sa le detina orice profesionist, si ma refer aici la creativitate, rigurozitate, organizare, perseverenta, responsabilitate, cunostinte, onestitate, orientare spre rezultat, profesia de practician in insolventa presupune si atributii de administrare si/sau gestionare a activitatii unei persoane juridice, uneori de conducere in integralitate a acestei activitati, iar aceste atributii pot fi aduse la rezultatele scontate numai prin seriozitate si o apreciere, dar si o anticipare a ansamblului obstacolelor ce pot interveni in cadrul unei proceduri de insolventa si/sau lichidare voluntara. In ceea ce priveste colectivul societatii pe care eu o coordonez, pot spune ca suntem o echipa care se axeaza pe calitatea serviciilor oferite, nu pe cantitate. Noi ne selectam clientela cu atentie si nu urmarim ca prioritate cresterea numarului de clienti, ci cresterea valorii si complexitatii dosarelor din portofoliu. Aceasta trasatura ar trebui sa caracterizeze orice practician in insolventa. Practicienii in insolventa compatibili isi pot exercita profesia in cabinete individuale, societati profesionale cu raspundere limitata si intreprinderi unipersonale cu raspundere limitata sau pot avea calitatea de colaboratori ori angajati ai uneia dintre formele de exercitare a profesiei.
Uniunea Nationala a Practicienilor in Insolventa din Romania este persoana juridica de utilitate publica, autonoma si fara scop lucrativ, din care fac parte practicienii in insolventa. Ea controleaza si supravegheaza activitatea practicienilor in insolventa. Autoritatea UNPIR se intinde pe intregul teritoriu al tarii. Institutul National pentru Pregatirea Practicienilor in Insolventa (INPPI) este singura institutie de invatamant care pregateste practicieni in insolventa, fiind infiintat la initiativa Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania. Institutul este organizat si functioneaza sub autoritatea Adunarii Reprezentantilor Permanenti ai Uniunii si a Consiliului National de Conducere al Uniunii, avand personalitate juridica proprie. Institutul se adreseaza tuturor practicienilor in insolventa, stagiari sau definitivi, indiferent de nivelul la care se afla in cariera. Cum am mentionat anterior,  am onoarea sa fiu lector si membru in Consiliul director al INPPI.

- In numele cititorilor, va multumesc pentru generozitatea cu care ne-ati acordat acest interviu bogat in informatii foarte utile.

- Si eu va multumesc pentru interesul manifestat si, prin raspunsurile oferite, sper ca am reusit sa trasez, chiar daca numai generic, anumite coordonate ce caracterizeaza activitatea unui practician in insolventa din Romania. Recomand cititorilor dvs. sa acceseze si site-ul nostru, www.barbu-si-asociatii.ro, unde vor gasi multe informatii relevante pentru domeniu, inclusiv modele de acte specifice.

                                                                                              Elena Chirita / UZPR

Romania este pe primul loc in ceea ce priveste gradul de dezvoltare al profesiei de practician in insolventa dintre cele 27 de tari evaluate, potrivit unui studiu comparativ al BERD
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page