Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din Lumea... lui Stanley Kramer (1201)

“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus
"Guvernele lumii sunt reduse la paralizie sau imbecilitate-The government of the world are reduced to paralysis or imbecility"- Alvin Toffler

Indiferent de afinitatile si apartenenta dumneavoastra la ideologiile care domina esichierul politic si la care marea majoritate a populatiei s-a afiliat fara a aprofunda pe deplin filosofia care a stat la baza ideologiei respective, va asigur ca paginile publicatiei noastre respecta toate opiniile, chiar daca sunt adverse sau contrarii publicatiei; consideram acest fel de atitudine un corolar al democratiei desprins dintr-o scrisoare adresata de Voltaire lui Pirron: “nu sunt de acord cu ceea ce spui, dar voi apara pana la moarte dreptul tau de a spune ce gandesti - I may not agree with what you say, but to the death I will defend your right to say it.”
 Familiari cu aforismul filosofului Socrates,” exista un singur lucru bun, cunostintele si un singur lucru rau, ignoranta - there is only one good, knowledge, and one evil, ignorance”, ne-am straduit, ne straduim si ne vom stradui cat timp vom mai fi locatarii acestei imperfectiuni numita Mapamond, sa va familiarizam cu “lucrurile bune.” Nu de alta, dar marele filosof Confucius (551-479 B.C.) ne-a avertizat ca, ”ignoranta este noaptea gandirii-mintii, dar o noapte fara luna si stele - ignorance is a night of the mind, but a night without moon and stars.” In orice caz, cel mai mare pas spre cunoastere este admiterea ca suntem ignoranti, sau mai corect sa admitem aforismul lui Aristotel : ”stiu un lucru, acela ca nu stiu nimic.” Tin sa mentionez ca un proverb Japonez ne avertizeaza: daca crezi tot ceea ce citesti, mai bine sa nu citesti - if you believe everything you read, better not read.”
Cu aproximativ 1000 de ani I.Cr. s-a scris Eclesiastul-Ecclesiastes, carte atribuita Imparatului Solomon. Las la o parte contradictiile legate de acest intelept Imparat, ba ca nu a fost loial lui Dumnezeu -1 Imparati, cap.11, ba ca a fost loial Divinitatii, conform Eclesiastul cap 12, vers 13 !?! Ceea ce mi-a atras atentia este cap.9, vers. 1, care ne atentioneaza:”ce a fost, va mai fi, si ce s-a facut se va mai face: nu este nimic nou sub soare - what has been will be again, what has been done will be done again; ther is nothing new under the sun.” Extrapoland, ma gandesc ca sistemul existent pana in anul 1989, nefunctional din cauza unor tare de interpretare care au generat un haos economic iremediabil si un fond uman total incapabil sa inteleaga perceptele pe care s-a fundamentat sistemul, va fi readus de pe linia de garare si va fi implementat….. unde nimeni nu se asteapta. Ramane un mister pentru mine si foarte probabil pentru multi dintre dumneavoastra, de ce s-a gasit - sau mai nou se gaseste - in sistemul socialist singura salvare de a iesi din situatia catastrofala in care a ajuns Mapamondul. Winston Churchill, nume de rezonanta in politica mondiala, ne-a avertizat ca ” socialismul este o filosofie falimentara a insuccesului, crezul ignorantei si Evanghelia invidiei; singura virtute inerenta este impartirea egala a mizeriei - Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance and the Gospel of envy; its inherit virtue is the equal sharing of misery.” Tot acest geniu cerebral, om politic de prima marime, scriitor, intelectual de marca ne-a atentionat ca, ”viciul inerent al capitalismului consta in distribuirea inegala a bogatiei - the inherent vice of capitalism is the unequal sharing of wealth.” Foarte mare adevar; a se vedea cazul numitului George Soros si imbogatirea inexplicabila a Billei, cu sanse maxime de a ajunge presedinta, in loc de “pensionara” unei inchisori federale de maxima securitate.
Daca doriti o societate egalitara in care sa aplicam perceptul lansat inca din 1848, de Moses Mordecai Karl Levi in “Communist Manifesto”,”de la fiecare dupa capacitate, fiecaruia dupa nevoi”, nu va ramane, daca aveti cu ce, decat sa studiati teoria lui Richard Clover Frances Fox Piven, profesor la Columbia University, School of Social Work, care a lansat o politica-strategie care prevede introducerea unui sistem economic la nivel national care va garanta fiecaruia un venit anual si va duce la eradicarea saraciei. Desi realizez ca ma adresez la “bostani” si “pereti”, inca din 1961, filosoful Kurt Vonnegut in nuvela “Harrison Bergeron” a trasat perceptele unei societati egalitare, functionala in anul……2081. Pentru amatori, nuvela a avut un character distopian. Oricum, pana in anul 2081, mai avem de asteptat 66 de ani, cifra cu rezonante armaghedonice-apocaliptice !!! Sa speram ca ceea ce a scapat Calendarului Maias si Organizatiei Free Masons se va materializa in anul 2081, planeta Terra a devenit total nefunctionala si in pragul unui iminent sfarsit; Statele Unite ale Americii fiind parte componenta a Terrei va urma acelasi curs. Daca ultimele sondaje de opinie indica ritmul cardiac al Americii, nu mai este niciun secret ca ne aflam in fata unui atac de cord generalizat. Pentru al treilea an consecutiv, americanii sunt total nesatisfacuti cu modul in care administratia rezolva problemele majore cu care se confrunta tara. American Consumer Satisfaction Index, care indica gradul de satisfactie al americanilor fata de guvernul federal, inregistreaza cel mai scazut nivel din ultimii 8 ani, surprinzator Treasury Department ocupa ultimul loc. Cu toate acestea, alegem in continuare pe cei mai mari ignoranti si cei mai mari sarlatani ai umanitatii, care inoculeaza in noi un elixir care s-a dovedit a fi fatal, dupa aplicare timp de 72 de ani ( 1917-1989): socialism.
Un aparent apocrif citat, atribuit fostului premier sovietic Nikita Hrusciov, spune:” Noi nu putem astepta ca americanii sa sara de la capitalism la socialism, dar noi putem asista leaderii lor alesi sa dea Americanilor doze mici de socialism pana cand deodata se trezesc sa afle ca au comunism - We cannot expect Americans to jump from capitalism to communism, but we can assist their elected leaders in giving Americans small doses of socialism until they suddenly awake to find communism.” Daca cumva sunteti inclinati sa atribuiti numai lui Bernie Sanders si Billa ca urmeaza indicatiile-previziunile lui Nikita, va inselati: toti candidatii la presedintie, indiferent de coloratura lor politica, urmeaza sfaturile Hruscioviene ! Americaniii, desi se considera intelepti, persista intr-o naivitate alarmanta, asta ca sa n-o numesc ignoranta, si fara voia lor contribuie la disparitia a ceea ce a fost candva America.
In teorie, socialismul poate fi definit ca un sistem politic si economic in care rezultatele muncii sunt proprietate comuna a producatorilor, guvernul avand singura menire de distribuire proportionala a bunurilor create in sfera productiei materiale. Omul de stiinta Paul Brians ne spune ca sistemul initial preconizat s-a indepartat total de principiile de baza, imbracand forme totalitare in toate tarile in care s-a adaptat introducerea lui. In Europa si unele tari din America Latina s-au imbinat forme de socialism cu forme de capitalism existente. In USA, Social Security si Medicare, candva condamnate ca fiind forme camuflate de socialism, au devenit parti componente ale politicii americane. Condamnat si marginalizat ani la rand, socialismul a fost revitalizat de candidatul la presidential USA, democrat-socialistul Bernie Sanders. Aparut in Europa ca urmare a conditiilor inumane de lucru de la inceputul secolului al XIX-lea, a fost statuat de Robert Owen, care in anul 1820 a creat in Anglia si Midwest America, mici comunitati in care produsele-rezultatele muncii au fost impartite egal intre membrii comunitatii respective. Dupa toate aparentele, ideea are un substrat utopic si a fost preluata din operele lui Thomas Morus si Thomasso Campanella. La mijlocul secolului al XIX-lea, in urma scrierilor atribuite lui Moses Mordecai Karl Levi, socialismul are multi aderenti si bazat pe teoriile omului de stiinta Paul Brians, resping teoria ca bunurile create in sfera productie materiale apartin propietarilor de bunuri-patronilor. Brians a spus :”The wealth is created by the working class and wrongfully appropriated by the rich - bogatiile sunt create de clasa muncitoare si in mod eronat insusite de bogatasi”. Imigranti proveniti din Germania, infiinteaza la 1876 SLP-Socialist Labor Party-Partidul Socialist al Muncitorilor, primul oficial ales fiind Fred Haack, un pantofar - meserie predestinata. Patru ani mai tarziu, fostul SLP formeaza Socialist Party of America, Partidul Socialist American, care in urmatoarele doua decade are deja doi Congressmeni, peste 100 primari si duzini alese in aparatele legislative locale. Principalul exponent al partidului a devenit Eugene V. Debs leader sindical, care a candidat de 5 ori la presedintia USA; in anul 1920 Partidul Socialist a pierdut dramatic din popularitate, din cauza oponentei membrilor sai, privitoare la intrarea Statelor Unite in Primul Razboi Mondial. Trebuie sa va mentionez ca in anul 1917 Congresul USA a aprobat The Espionaje Act, prin care se considera o crima-infractiune sa te pronunti-vorbesti impotriva razboiului sau operatiunilor de incorporare in armata. Mii de socialisti au fost incarcerati, iar inceputul Revolutiei Socialiste din Octombrie, din Rusia, a creat o adevarata stare de panica in America, americanii temandu-se de un eveniment similar in USA, socialismul devenind sinonim cu tot ceea ce nu este American pana aproape de zilele noastre.
Eugene V. Debs a primit 919.799 voturi, la alegerile presidentiale din 1920, pe cand servea o condamnare de 10 ani inchisoare pentru ca s-a opus intrarii USA in primul Razboi Mondial; In anul 1921, a fost gratiat de presedintele Warren G. Harding. Sustinator ardent al Marii Revolutii din Octombrie, 1917, a devedit pana la sfarsitul vietii un acerb critic al comunismului din cauza  modului in care regimul comunist s-a comportat cu dizidentii. Multe dintre ideile lui Debs - social security pentru pensionari, interzicerea exploatarii minorilor, asigurare pe perioada de unemployment, au fost cooptate in programul partidelor americane.
In anul 1979 s-a bucurat de un real succes, documentarul Eugene Dobs: Trade Unionist, Socialist, Revolutionary, produs de descendentul lui politic, nimeni altul decat Bernie Sanders, candidat din partea Partidului Democrat, la presidential USA. Din nefericire, se pare ca “Alea Iacta Est”, Billa a trecut demult Rubiconul - a se citi, Potomacul, lucru care ne va oferi ceea ce meritam. Indiferent cine va ocupa somptuosul Birou Oval, trebuie sa reamintesc tuturor, cuvintele presedintelui Thomas Jefferson, considerat pana in zilele noastre, unul dintre artizanii Declaratiei de Independenta si a Constitutiei USA: ”Daca asteptam ca Washingtonul sa ne spuna cand sa semanam si cand sa recoltam, toti vom avea nevoie de paine - If we were directed from Washington when to sow and when to reap, we should all want bread”. Cu alte cuvinte: nu va asteptati la nimic si indiferent ce votam noi, la Conventii, Super Delegatii decid cine va fi nominalizat la presidential USA.
Din nou, “memoria scurta a alegatorilor este ceea ce tine politicienii in functie” - Will Rogers.
A.C.TON

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page