Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

DRAGOSTE LA PERSOANA ÎNTÂIA

George ROCAMagdalena BRATESCU
„UMBRA CELOR SAISPREZECE APUSURI”

(roman)
Editura Familia. Israel, 2016

Noul roman al scriitoarei Magdalena Bratescu, al saselea ca numar, este o confesiune masculina de inalta tensiune lirica si dramatica, cu implicatii social-politice in istoria Israelului si o minutioasa analiza psihologica a personajelor si faptelor, varstelor si sexelor. Scriitoarea are harul si stiinta de a-si insusi, renuntand total la feminism, modul de gandire, actiune si deciziile unui barbat, Boaz Swift, eroul principal al cartii, care se autozugraveste pe intreg parcursul obsesivei sale idile cu Noemi Sirah.

Actiunea cartii poarta cititorul, incepand cu momentul intalnirii celor doi protagonisti in anii '60, pe cand aveau numai zece ani, si pana la maturitatea lor avansata, timp in care sinuozitatile vietii, rasturnari de situatii, hotarari pripite, sau implicarea destinului cu un anume decalaj in implinirea dezideratelor, devin piedici insurmontabile in implinirea visului de iubire.

Boaz este in esenta lui tipul copilului unic, lipsit de caldura parinteasca, ulterior devenit un barbat puternic, dar in continuare ahtiat de afectiune declarativa si demonstrata concret prin dovezi permanente. Neprimind calitativ si cantitativ o iubire conforma cu pretentiile lui, el reactioneaza sovaielnic, egoist si dominator.

Din galeria personajelor misterioase imaginate de autoare, un rol important il joaca ofiterul englez Tom Swift, tatal lui Boaz, cu o biografie incitanta si secreta, ghicita printre randuri si dezvaluita treptat, dar pastrand o marja cetoasa. La fel, Noemi, frumoasa femeie fatala, fiica agentului sub acoperire, Simon Sirah, infiltrat intr-o inchisoare din Nice, sau fermecatorul londonez Collin Courteline avand legaturi cu personalitati la nivelul cel mai inalt in Anglia si Egipt.

Desfasurarea evenimentelor poarta lectorul din Tel Aviv-ul plin de viata, la Londra conservatoare si intr-un pitoresc orasel din apropierea capitalei britanice, dar si in kibutzul Mashabei Sade din Negev, precum si in alte orase israeliene ca Eilat si Nazareth.

„Umbra celor saisprezece apusuri" este un roman dominat de analiza fenomenului numit dragoste, ca mentinere obsesiva a interesului pentru alegerile inimii si implinire a vietii printr-o iubire datatoare de sensuri.

Cu o actiune palpitanta, plasata pe fundalul istoriei Israelului, prin fina investigatie a sufletului omenesc, printr-o aleasa si intelectuala limba romaneasca, prin profunzimea descrierilor framantarilor personajelor, cartea Magdalenei Bratescu poate fi cu siguranta considerata un volum de referinta pentru literatura romana si universala.
------------------------------
George ROCA
Sydney, Australia
11 martie 2016

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page