Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Eva Simon: Legaturi între preotul din Batania si Oscarul de la Hollywood

Sa fii membrul unei comunitati mici este uneori o adevarata pacoste, alta data insa este un lucru bun, pentru ca succesul unui membru al comunitatii este o bucurie pentru toti, un sentiment de mandrie trait in comun. O astfel de comunitate este si cea a romanilor din Ungaria, mica si uneori problematica, in care aproape cu totii ne cunoastem, pentru ca daca nu suntem neamuri sau consateni, atunci ori am terminat la acelasi liceu (ceea ce nu este greu din moment ce avem un singur liceu romanesc in Ungaria), ori frecventam aceeasi biserica, ori suntem prieteni cu prietenii cuiva, si iata asa se creeaza in jurul nostru legaturi si relatii asemanatoare unei panze de paianjen, scrie Eva Simon, preluata de Romanian Global News.

Ani de zile ascultam ingrijorarile unei mame din Jula (Dumnezeu s-o ierte, fiindca a plecat deja dintre noi), o prietena prin tot felul de aliante (cu care am avut prieteni comuni si multe subiecte comune), legate de profesia pe care si-a ales-o fiul sau, cea de actor si regizor. Mandria ei de mama era tot timpul invaluita si de grija zilei de maine. Cate zile a trait pe acest pamant il pomenea pe fratele sau, mort mult prea devreme, care la fel avea atractie fata de actorie si cinematografie, dar care macar avea si o meserie din care putea sa traiasca, cea de medic.

De duminica trecuta, din momentul in care am aflat ca „Fiul lui Saul", filmul Ungariei, a luat Premiul Oscar la Hollywood, la Gala Premiilor Academiei Americane de Film, ma tot gandesc ce n-ar da Delia Magdu sa fi trait acest moment. Pentru ca despre ea este vorba si despre fiul sau, Krasznahorkai Balázs, care a fost asistentul principal al regizorului Nemes Jeles László la filmarile de la „Fiul lui Saul". Balázs este copilul cel mare al Deliei Magdu, profesoara de pian la Jula, si nepotul preotului ortodox roman Ioan Magdu, de la Batania. La fel si nepot al poetului, regizorului si medicului Lucian Magdu, plecat din aceasta lume de tanar, in 1968. Cu totii, mama, bunicul si unchiul ar fi mandri sa traiasca si sa vada succesul international al filmului la care a lucrat urmasul lor. Bucuria lor ar fi mult mai mare decat distanta de zece mii de kilometri dintre Hollywood si Batania sau Jula.

Atunci cand se intampla un lucru bun, toata lumea cauta sa aiba legaturi cu el. Probabil asa este si normal. Oscarul castigat de filmul unguresc a adus mandrie si pentru Romania, deoarece actorul care-l interpreteaza pe cel mai apropiat prieten al lui Saul din film este un actor al Teatrului Maghiar din Cluj-Napoca, Molnár Levente. Deci, succesul „Fiului lui Saul" este un pic si al Romaniei. La fel cum este si al comunitatii romanilor din Ungaria, prin persoana asistentului regizorului.

Legaturile si relatiile „romanesti" asemanatoare unei panze de paianjen din jurul acestui film premiat cu Oscarul mai sunt si altele: directorul de imagine Erdély Mátyás, inainte de „Fiul lui Saul" a filmat mult impreuna cu regizorul Cornel Mandrutau (Mundruczó Kornél), printre care si „Delta", film realizat in Delta Dunarii. Cat despre regizorul Cornel Mandrutau, distins si el cu multe premii internationale, printre care si cu Palme d'Or de la Cannes, dar si cu Premiul pentru Nationalitatile din Ungaria (in anul 2008) este tot nepot de preot roman, bunicul sau cu acelasi nume fiind preotul ortodox de la Jaca, din Bihorul unguresc, mutat la Domnul cu multi ani in urma.

Cei doi preoti ortodocsi, amandoi nascuti in Jula, au pastorit sufletele romanilor in aceeasi perioada: Ioan Magdu la Batania, din 1934, Cornel Mandrutau la Jaca, din 1936. Nepotii lor, Balázs si Cornel, s-au nascut in acelasi an, 1975, au terminat aceeasi academie de film si au ales aceeasi profesie. Bunicii au luptat pentru salvarea sufletelor romanilor de aici, nepotii creeaza produse artistice pentru a cuceri lumea intreaga.

Firul de paianjen al memoriei noastre comunitare este unul solid si ne leaga puternic de radacini...

Editorial de Eva Simon, Foaia Romaneasca
Sursa: Romanian Global News

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page