Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Cum distrug românii România

Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vantu si Dinu Patriciu, trei miliardari romani proprietari de media si tinte predilecte ale actualului presedinte din 2005 pana astazi. Nu m-am lovit la cap si nici nu am trecut peste noapte in tabara admiratorilor sinceri ori a lingailor prezidentiali.

Cu toate acestea, sunt trei personaje care prin gesturile lor directe, asumate, personale au demonstrat ca, in realitate, isi doresc in continuare ca Traian Basescu, inca presedinte al Romaniei, sa conduca multi ani aceasta tara. Stiu, in acest moment in mintea dumneavoastra a aparut intrebarea cat se poate de logica si normala: Ce Dumnezeu vorbeste baiatul asta, atata timp cat noi vedem seara de seara cum angajatii acestor trei domni supranumiti de insusi presedintele moguli si oligarhi si prezentati ca sperietori ce sug sangele poporului si vor sa fure minele de sare si uraniul tarii pentru a-l duce Dumnezeu stie unde, il critica cu inversunare exact pe Traian Basescu. Da, domnii Badea, Gadea, Ciutacu, Stan, Ursu, Ciuvica, Buscu ori doamna Dana Grecu sau Oana Dobre, impreuna cu multi, multi altii, critica, intr-adevar, cu inversunare si, de cele mai multe ori, pe buna dreptate un presedinte ce se transforma pe zi ce trece din jucator tot mai mult in dictator.

Imi amintesc cum in campania electorala prezidentiala, la un moment dat, ecranele televizoarelor erau ocupate, rand pe rand, ba de domnul Voiculescu, ba de domnul Vantu, ba de domnul Patriciu, care ne explicau ce se intampla cu democratia in cazul in care Traian Basescu castiga alegerile. In esenta, ceea ce ne spuneau distinsii domni nu putea fi contestat. Problema a fost, este si a ramas faptul ca cei care spuneau acest lucru erau tocmai domnii pe care presedintele Basescu ii prezenta ca sperietori in fata natiunii, capitalisti verosi si dornici sa obtina totul pentru ei. Asta ne spunea Traian Basescu. Deci, practic, orice ar spune domnii respectivi in fata marii mase de cetateni are un efect contrar.

Atunci cand in campania electorala Dan Voiculescu iesea in public si vorbea despre necesitatea schimbarii presedintelui aducea voturi pentru Traian Basescu. Atunci cand Sorin Ovidiu Vantu intervenea joi seara tarziu in “saptamana mare” a alegerilor prezidentiale, imediat dupa confruntarea dintre Basescu si Geoana, in care Basescu il facuse praf pe cel din urma, in realitate Sorin Ovidiu Vantu nu-l ajuta cu nimic pe candidatul Geoana, ci il sprijinea indirect, fara voia lui cu siguranta, tot pe Traian Basescu. Atunci cand Dinu Patriciu a iesit in premiera enuntand cu prea multe zile in avans existenta unei casete cu celebrul dos de palma adresat unui copil de catre Traian Basescu, Dinu Patriciu nu facea altceva decat sa-l victimizeze pe Traian Basescu.

Practic, cei trei, desi isi doreau probabil schimbarea lui Basescu, au contribuit decisiv, tocmai prin faptul ca au incercat sa se transforme in vectori de influenta directa, in realegerea lui Traian Basescu. Este ciudat sa spui asta despre niste oameni care si-au pus in joc trusturile media si zeci de milioane de euro pentru schimbarea lui Basescu, dar cei trei nu au facut altceva prin iesirile lor publice decat sa dea apa la moara si sa confirme teoria mogulilor rai, pe care s-a bazat intreaga campanie electorala a lui Traian Basescu pentru al doilea mandat la Cotroceni. Din pacate, cei trei nu inteleg nici astazi ca iesirile in public in favoarea unei idei sau impotriva unui sistem sau presedinte nu are efectul scontat, ci, din contra, are toate sansele sa-l relanseze pe Traian Basescu sau cel putin sa-i blocheze caderea libera pe care o traverseaza astazi.

Faptul ca a doua suspendare a lui Traian Basescu a fost enuntata in premiera, dupa vehicularea ei in mass-media, tocmai de catre Dan Voiculescu creeaza o uriasa problema de abordare si de reusita, pana la urma. Faptul ca domnul Vantu a iesit in mod public spunand lucruri corecte, de altfel, nu contribuie in nici un caz la decredibilizarea sistemului care il sustine astazi pe Traian Basescu si creeaza efect invers la nivel public. De asemenea, iesirile tot mai dese la rampa, din locuinta somptuoasa de miliardar, a lui Dinu Patriciu nu ajuta in nici un caz la transformarea lui Traian Basescu in vinovat in abordarea eronata a crizei financiar-economice din Romania.

Chiar daca, in esenta, conu Dinu spune lucruri extrem de corecte din punct de vedere al strategiei financiar-economice in perioada de criza, faptul ca o spune el, si nu un analist economic de calibru sau chiar un lider politic din opozitie, nu ajuta in nici un caz la decredibilizarea Puterii. Sunt convins ca cei trei la care am facut referire il urasc intr-atat de mult pe Traian Basescu incat nu rezista tentatiei de a afirma asta si public. Insa, daca doresc sa nu traiasca intr-o Romanie condusa de Traian Basescu si in urmatorii 4 ani si jumatate, sunt obligati sa se retraga linistiti in spatele cortinei, sprijinind de acolo reprezentantii presei si pe cei ai partidelor de opozitie, care sunt singurii capabili sa creeze starea necesara rasturnarii prin suspendare si apoi prin referendum a lui Traian Basescu si a reginei sale blonde.

Rares Bogdan

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page