Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

LA CRUCEA DE PIATRA

Liviu JIANU


Eu sunt foarte curios daca toata lumea in tara asta lucreaza pe gratis. Daca este asa, inseamna ca am ajuns in comunismul deplin. Lucreaza fiecare ce, cat, si unde doreste, si primeste ceea ce pofteste. Ma rog, unii mai egal decat altii.

Dar...
Sunt elementele care contrazic aceasta seducatoare teorie. De pilda, de dimineata, in avancronica sambetei mortilor, drept in fata, dincolo de mormantul tatalui, bunicilor si matusii mele, se casca o groapa larga, adanca, flancata, de-a stanga, si de-a dreapta, de doua mormane mari, si proaspete, de pamant, de o roaba, cu unelte, in ea, ba, si de o funie groasa, de spanzuratoare, aruncata cu generozitate la mine, pe terasa.

Erau intrunite, chiar, elemente sa cred ca nu de o ingropare era vorba, ci – desigur – de o inviere. Ma intrebam, chiar, cine va iesi din groapa, cum va decurge discutia, sau – cine ma va invita, sa intru eu, acolo, sa vad cum e. Cum sa fie. Parca daca te baga cineva cu forta, in groapa, mai poti sa comentezi. O rabzi si pe asta. De mort, de viu – nici nu prea mai conteaza. Doar sa fii impacat, cu toata lumea, in general. Ti-ai facut datoria de serviabil, total.

Nu iesea nimeni din groapa. Asa ca bag de seama alt element catastrofal. Deasupra, de un metru si mai bine de beton, poate chiar mai bine de jumate, era turnat un monument falnic. Lat. Incapator. Insa – noul asteptat, o bunicuta, Maria, nonagenara, care a plecat tocmai de ziua bisecta a lui Marin Sorescu, sa ii vada, poata, si ea, o piesa de teatru, pe gratis, ca in fiecare zi a comunismului nostru, de astazi – nu avusese locul prevazut, acolo. Asa ca s-au excavat manual – cum altfel – vreo 4 - 5 mc de pamant, de niste stahanovisti comunisti merituosi, ca nu erau sa se excaveze singuri.
Ca sa i se faca loc. La subsol. In pamant gol. Sa fi fost dorinta decedatei? Nu stim. Si nu ne hazardam. A cunoaste. Paradoxul constructiilor comuniste faraonice. De ieri, maine, si astazi. Protejate de tot felul de maini care au pus mana pe tot felul de drepturi de autor.

Ce stim este ca ne este mila de gropari. Or fi lucrat pe gratis? Daca da, inseamna ca au ajuns si ei, in comunismul cu fata umana. Ca din toate marile banci ale lumii, ploua peste ei, cu bani, de sus, si de jos, cu marfa: o nonagenara, cu pretentii, la subsol, este o raritate. O cazna. Dar sa vedeti oameni tineri... vaduve... vaduvi... copii... pe capete... Si maratonisti care nu ajung nici macar sa ia o gura de aer din subsolul patriei, macar... la pensie...

Acum, spre seara, primesc o bataie ferma in geam... Daca nu scrisesem nimic pe gratis... Primiti cu lumina? Sa citim? Cat consumati?
Primim...

Dar...
Nu se vede prin plastic...

Intelegem...
Plasticul s-a opacizat in atatia ani...
Alta dandana...
Alt material...
Tot pe gratis...
Alte manopere...
Tot pe gratis...

Alte citiri...
Tot pe gratis...

Ca pana acum nu s-a vazut nimica...

Curat dezvoltare durabila, pe termen infinit, in comunismul deplin, al zilelor noastre paradisiace, dintotdeuauna...

Totul, pe gratis...
Totul, cu zambetul pe buze...
Totul, de placere...

Totul, numai o bucurie, si o mangaiere...

Dar cum rezolvam cu citirea?
Pai, sunati dv.
Unde?
La noua da-ne noua.
Iar?
De ce nu sunati dv.?
Dv. Sunteti proprietarul.

A....
Adica:
Toate gratuitatile sunt suportate de proprietar.
Tot ce ofera comunismul deplin, din ziua de azi, e suportat de mine, saracul.

Care nici nu mai stiu daca, si cat – o sa am o pensie.
Sa mai scriu si carte, din ea.

Nu vi se pare bataia de joc a comunismului deplin, prea a dracului?

Dar stiti cum e in comunismul deplin.
Daca faci gat,
Ramai in bezna.

Totusi... cand primesti bomboane cu menta, seara, de la o iubita pe a carei lista esti pe undeva, pe la pozitia 1042... plus un scandal monstru, ca ai baut o cutie de cidru, care - de fapt - era destinata altui tanar vlastar al viitorului luminos al patriei... si ii mai faci o reconstituire, ca sa ii demonstrezi, ca Ciulei, saracul... Parca imi lasa si acum, gura… Apa...

Cu deosebit respect,

Liviu-Florian JIANU
3 martie 2016
Craiova


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page