Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

BIBLIA NU SE CONTRAZICE. NICI NU SE DEZICE

Este nefericit, dar cinstit, pentru cel care spune ca nu crede in Dumnezeu si in Biblie, Cuvantul Sau. Alegerea personala este deplina. Pentru cel care spune insa "eu cred in Biblie" si apoi cauta in ea argumente pentru justificarea propriei practici de viata, nu este numai necinstit, dar si urat. Prin definitie, notiunea de DUMNEZEU elimina intrebari de felul "dar pe Dumnezeu cine L-a facut" sau declaratii de felul "Dumnezeu ne-a abandonat", "Dumnezeu a murit", "Dumnezeu ne iubeste asa de mult ca nu are importanta ceea ce facem". Prin definitie, "acceptarea Bibliei" inseamna ca ea NU SE CONTRAZICE, NICI NU SE DEZICE, altfel intram in absurd.

Nici vorba de a incerca sa "apar Biblia". Ea nu are nevoie sa fie aparata. Generatii au venit pe lume si au plecat fara a scoate sau a adauga, ci doar confruntandu-se cu ea spre bine sau spre rau. Si fiecare dintre noi la fel.

Si acum, inchipuiti-va ca Biblia s-ar CONTRAZICE in continutul ei. O declaratie ar anula-o pe cealalta, si ar ramane sa stabileasca fiecare pentru toti sau toti pentru fiecare sau fiecare pentru fiecare, ce este de ramas si ce este de eliminat. Cum ar arata Biblia dupa o astfel de tratare a ei? Mai inchipuiti-va ca Biblia s-ar DEZICE de ceea ce a spus intr-un loc sau altul pana la s-ar DEZICE in intregime. Cum ar arata dupa aceasta consideratie? Probabil ca nu si-ar mai gasi nici un loc, de fapt o autoanulare.

Nu este vorba de a IMPACA diferitele declaratii biblice care par contradictorii erijandu-ne in "dregatori ai Bibliei", in "supra specialisti" a ceea ce Dumnezeu vrea sa ne spuna prin ea. Este vorba de a ne innobila caracterele smerindu-ne in ACCEPTAREA ei. Odata acceptata realitatea de natura divina, uneori tainica, neinteleasa, ca BIBLIA NU SE CONTRAZICE, nici NU SE DEZICE, rezolvarea vine de la sine. De fapt, abia de aici intram in marile frumuseti si intelegeri binecuvantate. Orice cuvant scris pe paginile ei, STA, indiferent unde este scris si cand a fost scris si de ce a fost scris.

Exista tentatia, si de aici si tendinta ca "zicerile biblice" sa fie considerate dupa timpul in care au fost facute si locul in care sunt asezate, si ca cele mai tarzii anuleaza pe cele de mai inainte si nu invers. Asa de exemplu, notiunea de NOU TESTAMENTAR ni se pare superioara, ba chiar impotriva notiunii de VECHI TESTAMENTAR, in unele locuri si unele populatii si unele curente religioase, pana la eliminare. Interesant totusi, de fapt divin, ca nici fervoarea cea mai mare NOU TESTAMENTARA nu a reusit sa se desprinda total de cea VECHI TESTAMENTARA in ceva de sine statator. Biblia a ramas intreaga iar cele doua denumiri sunt pur conventionale. Nici una din ele nu ar putea supravietui fara cealalta.

In realitate situatia este mai degraba invers. Ceea ce in Biblie a fost spus MAI PE URMA este o CONFIRMARE, o SUBLINIERE, o INFRUMUSETARE spre intelegere a adevarului vesnic spus MAI INTAI si nu o CONTRAZICERE, o DESFIINTARE, o ANULARE a lui. Cercul intelegerii se inchide, rotundul este complet.

La aceasta situatie Biblia este UNA SINGURA si conventionalitatea VECHI si NOU este doar speculata si nedrept si necinstit. Desi ar fi o nenorocire, ar fi cumva "cinstit" ca un NOU TESTAMENTAR sa nu aiba pe masa sa INTREAGA BIBLIE. Dumnezeu sa ne fereasca de un asa "cinstit", dar sa ne fereasca si de a avea pe masa AMANDOUA TESTAMENTELE pentru a folosi unul IMPOTRIVA CELUILALT dupa cum pica mai bine intereselor noastre pe care le protejam cu idei din ele, dar injumatatite sau pe alese.

Daca Biblia ar fi INCA O CARTE si atat, asa zisele contraziceri din ea nu ar deranja mai pe nimeni, ceva obisnuit. Cand Biblia este considerata CUVANTUL lui DUMNEZEU, VOIA LUI cu OAMENII, PLANUL SAU DE IUBIRE PENTRU A-I MANTUI, atunci importanta gandirii si atitudinii asupra ei capata dimensiuni vesnice cu valori de VIATA si de MOARTE. Rezultatul este simplu:

Daca BIBLIA se CONTRAZICE = DUMNEZEU se CONTRAZICE

Daca BIBLIA se DEZICE = DUMNEZEU se DEZICE

Daca BIBLIA este VULNERABILA = DUMNEZEU este VULNERABIL.

Aceasta ecuatie este ecuatia diavolului pe care nu Biblia ca o carte il deranjeaza, ci Dumnezeu care Isi lucreaza voia Sa prin ea. Nu ar fi strategic pentru el sa se declare DIRECT si PE FATA impotriva lui Dumnezeu cum a facut-o candva in cer, pentru ca ar fi mai putin credibil. Multimi de oameni s-ar opune acestei revolte pe care el a mai folosit-o odata, si atunci pune sub semnul intrebarii Biblia spre a ajunge de fapt tot la despartirea omului de Dumnezeu. Odata implantata in mintea oamenilor intelegerea gresita ca BIBLIA SE CONTRAZICE si SE DEZICE, existenta lui Dumnezeu este pusa la indoiala, sau daca nu, iubirea si dreptatea Lui prezentate ca nedesavarsite, iar rezultatul este acelasi.

Poate este timpul sa ne privim sincer unii pe altii si fiecare pe sine in oglinda propriei constiinte si Biblia INTREAGA sa lucreze asupra noastra mantuirea cea vesnica prin Isus Hristos in jurul caruia isi desfasoara ea toate invataturile.

Benone Burtescu

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page