Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din Lumea... lui Stanley Kramer (946)

* Sunt inca sub impresia esecului echipei mele favorite, Boston Celtics, in finala campionatului national de baschet American. O sa va intrebati si, foarte probabil pe buna dreptate, cum un locuitor al pitorestii zone a Oceanului Pacific simpatizeaza cu o echipa de pe coasta de est a Americii, zona Oceanului Atlantic? Raspunsul este foarte simplu. Zona Boston-Massachusetts se identifica cu notiunea de patriotism, iar prin (de)formatie profesionala si sociala, intotdeauna am iubit patriotii, considerand aceasta notiune conotata la caracter, ordine, disciplina, integritate, bravura, fidelitate si multe alte atribute carora nu li se mai acorda nicio atentie si, spre regretul meu, sunt pe cale de disparitie. Ceea ce a urmat dupa meci, nu mai constituie un secret pentru nimeni, iesirile "civilizate" ale suporterilor au facut incojurul mapamondului.

Pentru cei nefamiliari cu actele de barbarism, mai mult comune inceputului mileniului I, decat inceputului mileniului III, ii informez ca manifestarile suporterilor au cauzat pagube de milioane de dolari, rezultate in masini, cladiri, proprietati private si guvernamentale incendiate - distruse, bunuri sustrase si zeci de persoane, intre care si politisti, necesitand ingrijiri medicale. Nu, nu suntem in Bujumbura-Burundi sau in Ouagadougou-Burkina Faso, suntem in Los Angeles - Orasul Ingerilor, California, oras care dupa anumite standarde dispune de cea mai profesionala organizatie de Law Enforcement - Politie din lume. O noua pata pe obrazul deja destul de sifonat al orasului, care a devenit campioana mondiala a spargerilor de banci, atacurilor armate, a crimei organizate, a bandelor de raufacatori, in general, a tot ceea ce este ilegal in America.

George Orwell, pseudonim al lui Eric Arthur Blair, scriitor englez, ne-a avertizat ca prima datorie a unei persoane inteligente este sa reconsidere parerile asupra anumitor lucruri. Ceea ce am vazut este exact universul monstrous - grotesc sau terifiant, creat de o atitudine subhumana, in care demnitatea umana a fost calcata in picioare. Este ceea ce descrie in Ferma Animalelor sau in Utopia 1984. Daca aceasta este democratia pe care o dorim s-o exportam si implementam in alte perimetre geografice, incep sa le dau dreptate prietenilor mei de pe malul raului Maris, care m-au admonestat ca, "tot raul din lume, vine din America."

Plutarh din Cheroneea, scriitor, istoric si filozof grec ne-a avertizat ca primul distrugator al libertatii poporului este acela care le da lor gratuitati cu larghete. (The first destroyer of the liberties of the people is he who first gave them bounties.)

La sistemul social existent, cand cei pentru care munca este o insuportabila povara, beneficiaza de un tratament special, nu este de mirare nimic din ceea ce se intampla.

Raman strict la parerea ca democratia prost inteleasa duce automat la anarhie, iar manifestarile infantile de care am avut parte imi intaresc convingerea ferma ca fara respectarea stricta a Amendamentului 2 la Constitutia Americana - dreptul de a purta arma, viata fiecaruia din noi este in pericol.

Jean Jacque Rousseau, filozof si scriitor francez, care in vasta sa opera denunta toate formele puterii si iluzia progresului, sustinand revenirea la natura si armonia intre oameni si a carui opera capitala, "Contractul Social"a devenit platforma Iacobinilor in timpul Revolutiei Franceze si a inspirat Declaratia Drepturilor Omului si Cetateanului ne-a avertizat ca libertatea nu consta in a actiona conform vointei proprii, libertatea fara ordine duce la instabilitate sociala si in final la anarhie.

Dupa umila mea parere, libertatea presupune legi mult mai dure care sa incadreze populatia in perceptul si normele de ordine.

Edmund Burke om de stat britanic, orator, filosof, considerat intemeietorul conservatorismului modern si al liberalismului clasic, ne-a lasat urmatorul postulat: "singura libertate pe care o cunosc si o inteleg este cea conectata la ordine; nu numai ca trebuie sa fie o componenta a ordinei si valorilor morale, dar nu poate exista fara ele." Sa nu fi auzit organele de law enforcement din Los Angeles de Edmund Burke? Am mari dubii, pe langa Academia de Politie, care este obligatorie, angajatii acestei profesionale organizatii sunt in majoritate absolventi ai unei Universitati americane, multi dintre ei provin din U. S. Army.

Unul dintre "parintii fondatori" ai acestei foste democratii a lumii, trecut sub o nemeritata tacere, desi din 2002 avem o Universitate care-i poarta numele, este Fisher Ames, una dintre cele mai influente personalitati ale politicii americane, apropos era din Boston, leaganul patriotismului American. Ames a fost unul dintre marii oratori ai lumii, dupa voci autorizate comparabil cu Cicero si la ani lumina de Pontifus Maximus, caruia i se atribuie pe nedrept acest merit. Din multitudinea de postulate si axiome lasate mostenire, mi-a retinut atentia urmatoarea: "Singura libertate viabila este bazata pe legi care guverneaza comportamentul uman."

Din nefericire, comportamentul uman se afla la standarde revoltator de joase, notiunea de civilitate - simt civic - fiind totalmente necunoscuta, omul regasindu-se perfect in dictonul latin,"Homo Homini Lupus."- Omul este lup pentru om. Iarasi trebuie sa va reamintesc cuvintele lui Carol al II-lea, rege al Scotiei, din Dinastia Stuart: "Cu cat cunosc mai mult oamenii, cu atat iubesc mai mult cainii."

Sper sa nu ajungem ca Lucius Annaeus Seneca si sa devenim adeptii unei morale a fatalismului si a resemnarii. Aveti mare grija ! Se va gasi un Nero care ne va ordona sa ne sinucidem, la fel cum i s-a ordonat lui Seneca !!!

A. C. Ton

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page