Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Originea crizei românesti

Recenta motiune de cenzura impotriva guvernului Udrea-Boc-Basescu a dat un rezultat graitor: pentru prima oara, votantii cenzurii i-au depasit semnificativ pe aparatorii guvernului.

Doar nefericite formulari constitutionale si democratia aritmetica ce se practica in Romania perpetueaza guvernul actual. Il perpetueaza, trebuie spus, impreuna cu fenomenele tipice celei mai sarace tari din Uniunea Europeana: reducerea activitatii economice, restrangerea investitiilor straine, stingerea agriculturii, fuga profiturilor bancare, slabirea capacitatii administrative, confuzia valorilor, sporirea emigrarii.

In chip perceptibil, criza din Romania nu este deloc doar financiara (lipsa lichiditatilor) sau economica (declinul productiei), nu este doar sociala (sporirea somajului), ci este si o criza administrativa (a insasi capacitatii autoritatilor de a administra tara), o criza de motivatie si o criza culturala. Criza din Romania actuala prezinta toate aceste feluri de crize. Ea nu are analog in trecut decat in deceniul ultim al ceausismului si este, tot mai evident, o criza cuprinzatoare.

De unde vine aceasta criza? Aparatorii regimului actual si o mana de asa-zisi "intelectuali" (persoane fara carti si merite, dar care simt ca un regim in criza i-ar putea face ministri sau ambasadori!) ce-i acompaniaza sustin trei teze: ca Romania traieste, la randul ei, efectele crizei mondiale, ca tara se afla dupa doua decenii de dezvoltare gresita, ce trebuie corectata drastic si ca schimbarea actualei guvernari ar insemna criza politica. Toate aceste trei teze sunt pentru naivi si raman costisitoare prin efectele falsitatii lor. Sa le luam pe rand.

Nu exista in acesti ani o criza economica mondiala, chiar daca recesiunea se observa in cele mai multe locuri. Multe tari (Polonia, Austria, Germania, Franta, China etc.) nu numai ca nu au criza, dar inregistreaza, cel putin unele, cresteri economice. Altele (S.U.A., Ungaria etc.) au anuntat iesirea din criza. Peste tot, in orice tara, asadar, iesirea din criza se cauta pe alte cai decat la Bucuresti.

Dupa 1989, Romania s-a dezvoltat ca orice alta tara din Europa Centrala si Rasariteana: pluralism politic, stat de drept, economie de piata, alternanta la guvernare, integrare europeana. Criza cuprinzatoare din Romania de astazi nu provine din aceasta dezvoltare, care in unele tari (vezi Polonia) nu a dus la criza sau in alte tari (vezi Ungaria, Bulgaria) permite iesirea din criza. Criza cuprinzatoare din tara noastra este mai mult un produs indigen si tine din capul locului de incapacitatea administrativa a acestor ani. Dovada peremptorie este imprejurarea ca niciun proiect de lege al actualului guvern (salarizare, pensii, educatie, descentralizare etc.) nu trece niciun examen: gramatical, juridic, profesional si politic.

De aceea, se poate spune fara ezitare ca schimbarea guvernarii actuale – pe care istoricii epocii moderne o vad drept cea mai diletanta a acestei epoci – este o "criza" incomparabil mai mica decat criza cuprinzatoare ce se adanceste continuu. In definitiv, guvernarea prin antagonizarea grupurilor si persoanelor, politizarea primitiva a functiilor din stat, recentralizarea deciziilor, ocuparea de functii-cheie cu persoane nepricepute, mobilizarea partii mai necalificate si corupte a personalului – toate acestea au efecte dezastruoase in societate si antreneaza in crize multiple societatea. Romania este la aceasta ora dramatica, in care are nevoie de solutii distantate de teze de felul celor evocate. Tara are nevoie de adevar spus raspicat si asumat cu onestitate.

Andrei Marga

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page