Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Ce se va intampla cand veniturile vor fi mai mici decat factura de intretinere…?


…Oare spre asta ne indreptam? Daca, da, abia atunci sa vedeti miscari de strada! De ce spunem asta? Deoarece, daca diminuarea pensiilor si salariilor bugetarilor cu procentele cunoscute (15% si respectiv 25%) se va aplica - concomitent cu intentia autoritatilor de a elimina subventia pentru incalzire -, va face prapad peste cateva luni. Conform unor calcule, in unele orase (daca nu in toate!), intretinerea pentru doua camere (pe fondul cresterii pretului gigacaloriei) ar putea depasi salariul minim pe economie. Or, la taierea cu 15% a pensiilor, cati oameni de varsta a treia si-ar permite-o?! Cate familii n-ar fi obligate sa se debranseze de la reteaua de termoficare? Specialistii anticipeaza: numarul restantierilor s-ar dubla, tinzand spre un astronomic 70%!

Intrebarea este: accepta romanii sa se sacrifice (pensionarii, mai ales) de dragul unei iluzorii iesiri din criza? Raspunsul: categoric, nu! Mai ales ca, din pacate, in Romania, solidaritatea (mult clamata de cei cu conturi grase in banci!) nu se manifesta atat timp cat tocmai cei care conduc tara sunt cei care nu dau exemple de cumpatare, ci, dimpotriva, de dezmat financiar, ostentatie batjocoritoare si furt. Presa e plina de exemple de cum potentatii zilei si clientela politica incalca (faradelegile) tarii, cand e vorba sa atenteze la banul public! Asa ca marele interes dobandit in Romania de situatia din Grecia este, de fapt, Romania. De ce? Intrucat - conform analistilor - in Romania exista banci grecesti care detin 30% din intregul sistem bancar. In Grecia nu exista banci romanesti. Deci, in timp ce Romania poate fi afectata de falimentul unor banci grecesti, Grecia este ferita de falimentul unor banci romanesti. Mai mult, Grecia face parte din zona euro, Romania, nu! Unde-i, atunci, comparatia cu care ne avertizeaza Traian Basescu, vorbind de asa-zisa "grecizare" a conflictelor? Una falsa!

Drept care, nu putini sunt analistii care considera ca ceea ce ni se propune acum - sub toate aspectele - nu este austeritate, ci genocid. In loc sa ne salveze de criza economica, asemenea masuri aberante (reduceri de salarii si pensii, eliminarea subventiei pentru incalzire s.a.) nu vor face decat sa ne pricopseasca si cu o grava criza sociala. Nu exista un alt deznodamant. Asta-i clar!

GHEORGHE GIURGIU

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page