Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

ORIZONTURI TOT MAI SUMBRE PENTRU ROMANI

Bulversante, imaginile transmise de televiziunile noastre cu miile de protestatari din fata Parlamentului, batrani sau tineri disperati, ajunsi la capatul rabdarii din cauza mizeriei, a saraciei la care sunt condamnati sa traiasca.

Scene de lesin ale unora, de proteste vehemente, de delir, toate consecinta unui trai dus mult dincolo de ceea ce inseamna decenta vietii. Imbranceli cu jandarmii, pusi sa-i apere pe cei care se manifestau, in Parlament, aproape similar cu cei din strada. Este vorba de deputatii si senatorii romani, chemati sa dea votul lor pe motiunea de cenzura depusa de PSD, "Opriti genocidul social!", motiune dezbatuta la putine ore dupa ce, cu o noapte inainte, alesii nostri erau la un pas de incaierare din cauza nominalizarii, ca membrii ai Curtii Constitutionale, a doi reprezentanti ai puterii, respectiv ai PD-L.

Presiunii strazii asupra parlamentarilor din arcul guvernamental i s-a suprapus presiunea celor din opozitie la dezbaterea motiunii, ca si manifestarile galagioase, turbulente, ale unui grup de presiune de la balcoanele Parlamentului, o dezbatere nu lipsita de picanterii si de jigniri reciproce intre deputati si senatori.

Rezultatul este de acum cunoscut, motiunea nu a trecut, in favoarea ei au votat 228 de parlamentari, dintre care 16 din bancile puterii, numar insuficient, totusi, pentru a satisface asteptarile multor romani. Erau necesare 236 de voturi pentru ca actualul guvern sa cada. Opt voturi au facut diferenta intre a fi sau a nu mai fi la guvernare pentru Emil Boc si echipa sa.

Opt voturi cruciale, care ar fi putut insemna salvarea a mii de romani de la saracie sau adancirea crizei.

Cum ar fi fost mai bine pentru romani, nu prin perspectiva zilei de maine? Greu de raspuns, lucru pe care nu l-au facut nici analistii politici si nici marii economisti, pentru ca nimeni nu detine o formula magica de salvare, de pe o zi pe alta, a situatiei de criza in care se afla tara.

Propunerile Guvernului de restabilire a echilibrului bugetar sunt aplicabile, dupa spusele premierului, doar pana la sfarsitul acestui an, au, deci, un caracter temporar. Dar poate cineva garanta ca, dupa ce romanii vor suporta curbele acestea de sacrificiu, reducerea salariilor bugetarilor cu 25 la suta, a tuturor pensiilor cu 15 la suta, cat si a pensiilor "nesimtit de mari", situatia tarii se va redresa? Toti specialistii sustin ca sunt necesare si alte masuri, care sa opreasca caderea economica, si, pe cat posibil, sa relanseze activitatea productiva, ca singura formula de iesire la liman.

Votul din Parlamentul Romaniei, de respingere a motiunii, este apreciat de multi analisti economici ca un lucru bun, ei sustinand ca aceste reduceri erau necesare, altfel gaura din vistieria tarii ar fi condus la un adevarat colaps.

Timp in care sustinatorii caderii actualului Guvern sunt de parere ca lucrurile vor merge din rau in mai rau. De altfel, presedintele PSD, Victor Ponta, afirma: "Ne aflam intr-o criza politica. Un Guvern care mai are doar 197 de sustinatori, in timp ce 228 de parlamentari au votat impotriva, este nelegitim. Nu va reusi sa faca nici un lucru bun pentru Romania. Cred ca este de datoria presedintelui Traian Basescu sa-i ceara domnului Boc sa-si dea demisia si sa cheme toate fortele politice pentru a gasi o solutie de iesire din aceasta criza".

De cealalta parte, premierul Emil Boc, dupa respingerea motiunii, a declarat ca guvernul a fost nevoit sa ia decizii nepopulare, singurele care pot determina iesirea din dificultatile financiare pe care le are Romania. Sustinand ca stie exact greutatile pe care le are omul de rand, de la cel care tine coasa in mana si pana la profesorul universitar, Emil Boc a reiterat faptul ca "Nicio alta prioritate mai mare nu va fi pentru mine decat a face tot posibilul sa-i ajut (e vorba de romani), in acelasi timp sa fie cat mai temporare aceste masuri si, nu in ultimul rand, sa lasam maxim de spatiu pentru cresterea economica".

Nu doar romanii se confrunta cu probleme grave privind traiul lor zilnic. Daca ne uitam la vecinii nostri din Ungaria, vom afla ca si ei vor reduce salariile bugetarilor cu 15 la suta, creditele imobiliare in alte valute decat cea nationala vor fi interzise, bancile vor fi taxate suplimentar pe parcursul a cel putin trei ani de zile. In paralel, vor cobori impozitele aplicate micilor intreprinderi de la 19 la suta, la 10 la suta si vor reduce contributiile sociale platite de angajatori, pentru a incuraja munca.

In Spania, reducerea salariilor personalului bugetar va fi, in medie, de 5 la suta, cu mentiunea ca aceste reduceri au loc proportional cu veniturile, ajungandu-se ca guvernantilor taierile de salariu sa ajunga la 15 la suta. Se va schimba si calculul punctului de pensie, din 2011, fara a fi afectata pensia minima, de care beneficiaza 30 la suta dintre pensionari. Mamele nu vor mai primi pentru un nou-nascut prima de 2.500 de euro, concomitent vor fi inasprite conditiile de pensionare anticipata, fata de varsta legala de 65 de ani.

Si Germania, tara cu cea mai puternica economie din Europa pregateste un set de masuri de austeritate, care vor conduce la reducerea cheltuielilor publice cu aproape 80 de miliarde de euro.

Intre aceste masuri se numara concedierea a 15.000 de angajati de la stat, impunerea unor noi taxe in unele domenii, reducerea cheltuielilor bugetare cu 11,2 miliarde de euro pana in 2011 si cu 85 de miliarde pana in 2014.

In Lituania au fost reduse cheltuielile publice cu 30 la suta, salariile din sectorul public au fost reduse cu 20-30 la suta, a fost concediat peste 20 la suta din personalul bugetar, a crescut impozitul pe profit de la 15, la 20 la suta, iar TVA-ul a crescut de la 18, la 21 la suta.

Masuri de reducere a cheltuielilor bugetare au fost luate in mai toate statele Uniunii Europene, teama cea mare fiind sa nu se ajunga in situatia Greciei, nevoita sa se imprumute masiv, si care, la randul ei a crescut TVA de la 19, la 23 la suta si a redus pensiile cu 10 la suta, in timp ce salariile bugetarilor au fost diminuate cu 20 la suta.

Dupa cum se poate constata, masuri apropiate de cele pe care vrea sa le impuna Guvernul Boc au luat sau vor lua mai toate tarile Europei, de teama unui colaps economic si financiar, insa analisti economici prestigiosi sustin ca masurile de austeritate nu sunt cele mai recomandabile, deoarece acestea sunt periculoase prin impactul social pe care il pot produce, pana la destabilizari politice si statale in diverse tari. De aceea, sustin acestia, trebuie sa existe moderatie in impunerea unor programe care vor afecta viata oamenilor, si, mai ales, sa fie luate masuri care sa permita relansarea economica.

In ce priveste Romania, multi sustin ca guvernul o va duce din carpeala in carpeala, pana ce mizeria va fi totala, ca orizonturile de asteptare ale populatiei vor fi tot mai sumbre, nimic bun in perspectiva, atat pentru guvernanti, cat si pentru populatie. Rele care se trag nu de azi sau de ieri, ci de la toate guvernarile de dupa 1989 incoace, care au acoperit, tolerat sau chiar incurajat jaful national.

Cu toate acestea, opozitia mai are, ca mijloace de lupta politica impotriva programului Boc de austeritate, posibilitatea inaintarii unei plangeri la Curtea Constitutionala, pentru neconstitutionalitatea masurilor, cat si depunerea unei noi motiuni de cenzura, in actuala sesiune parlamentara.

Tarfin Todea

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page