Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Conducatori dupa "Inima lui Dumnezeu" si Conducatori dupa "Inima Oamenilor"

de Preot Paroh Iconom Stavrofor Aurel Sas

„Iar Samuel i-a zis (regelui Saul): Rau ai facut ca nu ai implinit porunca Domnului Dumnezeului tau, care ti s-a dat, caci ar fi intarit Domnul domnia ta peste Israel de-a pururi. Acum insa nu va dura domnia ta. Domnul Si-a ales un om dupa inima Sa; si Domnul Ii va porunci sa fie rege peste tot poporul Sau, fiindca tu n-ai pazit ceea ce ti-a poruncit tie Domnul" (1 Regi 13:13-14).

(Continuare din editia precedenta)

Cuvantul regelui Solomon catre popor

Atunci Solomon a zis: „Domnul a spus ca binevoieste sa locuiasca in norul cel intunecos". „Eu Ti-am zidit Templu ... in care Tu sa petreci. Apoi s-a intors regele cu fata spre multime si a binecuvantat toata adunarea Israelitilor, ... si a zis: „Binecuvantat sa fie Domnul Dumnezeul lui Israel, Care a grait cu gura Sa catre David, tatal meu, ceea ce astazi a implinit cu mana Sa! El a zis: Din ziua in care am scos pe poporul Meu Israel din Egipt, nu Mi-am ales cetate in nici una din semintiile lui Israel, unde sa fie zidita Casa in care sa petreaca numele Meu; dar apoi, am ales Ierusalimul pentru petrecerea numelui Meu in el, si am ales pe David ca sa fie peste poporul Meu Israel.

Lui David, tatal meu, ii intrase in inima sa zideasca casa numelui Domnului Dumnezeului lui Israel; Insa Domnul a zis catre David, tatal meu: Ti-ai pus in gand sa zidesti casa numelui Meu; este bine ca ti-ai pus aceasta la inima. Insa nu tu vei zidi Templul ci fiul tau, care va iesi din coapsele tale, acela va zidi casa numelui Meu: si a implinit Domnul cuvantul Sau, care l-a grait. Eu am umblat in locul tatalui meu,..., si am zidit Templul numelui Domnului Dumnezeului lui Israel. Si am pregatit acolo loc pentru Chivotul in care se afla Legamantul Domnului, facut cu parintii nostri, cand i-a scos din pamantul Egiptului" (3 Regi 8:12-21).

Reflectie

In Scriptura de mai sus, Domnul Dumnezeu descopera lumii intregi, zicand: „...dar apoi, am ales Ierusalimul pentru petrecerea numelui Meu in el, si am ales pe David ca sa fie peste poporul Meu Israel" (3 Regi 8:16). Deci, daca nu am stiut pana astazi, acum putem sa cunoastem ca Ierusalimul este in chip deosebit cetatea sau orasul ales de Dumnezeu pentru El. Si in acelasi timp, Domnul Dumnezeu descopera pentru toate popoarele, si poporul care l-a ales Dumnezeu, sa locuiasca in Ierusalim si in pamantul Canaan, adica poporul Israel, cand zice: „Si am ales pe David ca sa fie peste poporul Meu Israel" (3Regi 8:16), adica se subintelege ca si pe urmasii poporului regelui David, adica pe Israel, Dumnezeu i-a ales o data pentru totdeauna, dandu-le orasul Ierusalim ca si capitala a natiunii lui Israel.

In Ierusalim pot sa locuiasca suflete din toate popoarele lumii, chemand numele lui Dumnezeu, dar Ierusalimul ramane al lui Dumnezeu, si cum spunem noi azi: si capitala poporului Israel, data de Dumnezeu, pentru intreaga istorie, pana la a 2-a venire a Domnului, cand va fi „un cer nou si un pamant nou", dupa Scriptura care zice: „Dar noi asteptam, potrivit fagaduintelor Lui, ceruri noi si pamant nou, in care locuieste dreptatea" (2 Petru 3:13). In alte Scripturi, Dumnezeu descopera lumii si Ierusalimul ceresc, cand zice: „... al noului Ierusalim, care se pogoara din cer, de la Dumnezeul Meu" (Apoc. 3:12; 21:2-10).

Pamantul Canaan, adica pamantul poporului Israel, a fost fagaduit de Dumnezeu parintilor natiunii lui Israel, adica: lui Avraam, Isaac si Iacov, si urmasilor lor, dupa Scripturile de mai sus. De aceea, Dumnezeu a adus pe poporul Sau ales Israel din Egipt si i-a dat pamantul Canaan drept mostenire. Asa ca Dumnezeu nu vrea impartirea Ierusalimului, cum vor unii conducatori de popoare de azi, ca sa faca un compromis de pace. Rezolvarea problemelor pentru pace in Ierusalim, este dupa Scriptura care zice: „Rugati-va pentru pacea Ierusalimului si pentru indestularea celor ce te iubesc pe tine" (Psalmul 121:6), si prin respectarea Legilor lui Dumnezeu din Sfintele Scripturi.

Acum nu trebuie inteles gresit, ca Dumnezeu ar locui numai in Ierusalim. Nu. Dumnezeu este necuprins de gand, de cuvant si de spatiu, Dumnezeu este omniprezent, adica pretutindenea, adica incepand din sufletele oamenilor si in toate localitatile din lumea intreaga, unde se cheama numele Lui, ca sa le mantuiasca de orice primejdii, dupa Scriptura care zice: „Si tot cel ce va chema numele Domnului se va mantui" (Fapte 2:21). Iar in urmatoarea Scriptura, Domnul Iisus ofera un raspuns de viata datator: „Raspunzand, Iisus le-a zis: Va rataciti nestiind Scripturile, nici puterea lui Dumnezeu" (Matei 22:29).

Rugaciunea lui Solomon la sfintirea Templului

„Apoi a stat Solomon inaintea Jertfelnicului Domnului, in fata intregii adunari a lui Israel, si a ridicat mainile sale la cer, si a zis: „Doamne Dumnezeul lui Israel! Nu este Dumnezeu asemenea Tie, nici in cer sus, nici pe pamant jos; Tu pazesti Legamantul si ai mila de robii Tai, care umbla cu toata inima lor inaintea Ta; ..., si acum Doamne Dumnezeul lui Israel, sa implinesti cuvantul care l-ai grait cu robul Tau David, ..., Oare adevarat sa fie ca Domnul sa locuiasca cu oamenii pe pamant? Cerul si cerul cerurilor nu te incap, cu atat mai putin acest Templu pe care l-am zidit numelui Tau;

Insa cauta la rugaciunea robului Tau, ... Asculta strigarea si rugaciunea cu care se roaga astazi; Sa fie ochii Tai deschisi ziua si noaptea la Templul acesta, ..., Sa asculti rugaciunea robului Tau si a poporului Tau, Israel, cand se va ruga in locul acesta, Cand poporul Tau Israel va fi batut de dusmani, pentru ca a pacatuit inaintea Ta, si ei se vor intoarce la Tine si se vor marturisi numelui Tau, aducand rugaciuni si cereri in acest Templu, Atunci Tu sa asculti din cer, sa ierti pacatul poporului Tau Israel ...

Cand se va incuia cerul si nu va mai fi ploaie, pentru ca ei au pacatuit inaintea ta, si Iti vor aduce rugaciuni in locul acesta si vor marturisi numele Tau si se vor intoarce de la pacatul lor, ... Atunci Tu sa asculti din cer si sa ierti pacatul robilor Tai si al poporului Tau Israel, aratandu-le calea cea buna pe care sa mearga, si sa trimiti ploaie pamantului Tau pe care l-ai dat poporului Tau de mostenire! De va fi foamete pe pamant, de va fi ciuma si boala molipsitoare, de va fi vant dogoritor, uscaciune, lacusta, omida, dusmanul de-l va stramtora in portile cetatii lui, de va fi orice necaz si orice boala, Orice rugaciune, orice cerere care se va face de orice om din tot poporul lui Israel, cand ei iti vor cunoaste mustrarea cugetului lor si iti vor intinde mainile lor la Templul acesta. Tu sa asculti din cer, din locul sederii Tale si sa miluiesti;... pentru ca sa se teama de Tine in toate zilele cat vor trai pe pamantul pe care l-ai dat parintilor nostri.

Chiar strainul, care nu este din poporul Tau Israel, de va veni pentru numele Tau din pamant departat, caci se va auzi de numele Tau cel mare si de mana ta cea puternica... Sa-l asculti din cer, din locul sederii tale, si sa faci tot ceea ce strainul iti va cere, ... Cand ei (poporul Israel) in pamantul in care se vor gasi in robie, … si se vor intoarce catre Tine, se vor intoarce la Tine cu toata inima lor, ... in pamantul dusmanilor care i-au robit,... Atunci sa asculti din cer, rugaciunea si cererea lor, ... si sa ierti poporul Tau.

Cand Solomon a sfarsit toata aceasta rugaciune si cerere catre Domnul, s-a sculat dinaintea Jertfelnicului Domnului, unde statuse in genunchi cu mainile intinse spre cer, si stand in picioare, a binecuvantat toata adunarea Israelitilor, zicand: „Binecuvantat fie Domnul Dumnezeu, Care a dat odihna poporului Sau Israel, ... Sa fie cu noi Domnul Dumnezeul nostru, ... Plecand spre El inima noastra, ... Pentru ca sa cunoasca toate popoarele ca Domnul este Dumnezeu si nu este altul afara de El ... si regele impreuna cu toti Israelitii au adus jertfa Domnului.

Si a sarbatorit Solomon si sarbatoarea Corturilor in acelasi timp cu tot Israelul, strangandu-se adunare mare ... pana la raul Egiptului, pentru a fi inaintea Domnului Dumnezeului nostru timp de sapte zile si alte sapte zile, adica paisprezece zile. In ziua a opta, Solomon a dat drumul poporului. Si au binecuvantat toti pe rege si s-au intors la corturile lor, bucurandu-se si veselindu-se cu inima pentru tot binele ce l-a facut Domnul robului Sau David si poporului Sau Israel" (3 Regi 8:22-66).

Reflectie

Trebuie sa citim si sa recitim Rugaciunea lui Solomon la sfintirea Templului, pentru ca este inspirata de Dumnezeu, si ca sa putem intelege cuprinsul ei profund si de nemarginit. De la Templul de atunci, trebuie sa venim la lacasul Bisericii de azi, unde poporul trebuie sa se adune la Slujbe, ca Dumnezeu sa-l ierte de toate pacatele si sa-l izbaveasca din toate nevoile. Fiindca Scripturile descopera ca  fara intoarcerea poporului la Dumnezeu din ratacirile lui, nu se poate iertarea si restaurarea lui.

Va urma

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page