Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Nu distrugeti cultura la Radio România!

Madalina Corina Diaconu

O initiativa legislativa promovata in procedura de urgenta de Parlamentul Romaniei pune in pericol buna functionare si independenta editoriala a Radioului Public.  

Radio Romania este printre putinele servicii publice din Romania, daca nu chiar singurul, care si-a dovedit, prin rezultate cuantificabile, performanta, atat din punct de vedere editorial, cultural, cat si financiar.   

Conform sondajelor de audienta, in acest moment, cu peste 4,5 milioane de ascultatori, Radio Romania este principala sursa de informatii si cultura pentru public. De asemenea, intr-o lume a tabloidizarii si subordonarii mediei pe criterii discutabile, postul public de radio este cel mai important promotor al culturii autohtone la nivel national si international.

Orice comparatie intre radioul si televiziunea publica din Romania la acest moment este menita sa demonstreze faptul ca succesul si stabilitatea sunt posibile in actualul cadru legislativ. In timp ce SRR a construit Targul International de Carte Gaudeamus (unul dintre cele mai mari si respectabile din Europa) si Festivalul International al Orchestrelor Radio (o manifestare cu caracter de unicitate in peisajul cultural si mediatic international), TVR a inchis canalul Cultural, singurul de gen in plan national!

Totul depinde numai si numai de oamenii care aplica legea, de capacitatea acestora de a reusi performantele profesionale pe care legea le permite!  

In aceste conditii, Radio Romania a devenit principalul sustinator al culturii nationale si al creatorilor autohtoni. Cele doua posturi de radio dedicate exclusiv domeniului (Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical) sunt dovada respectarii misiunii publice pe care Radio Romania si-a insusit-o conform Legii 41, aceeasi dupa care functioneaza si TVR. Cele doua posturi reprezinta la ora actuala cele mai mari scene ale tarii, fie ca vorbim despre prezentarea si analizarea competenta a fenomenului cultural, fie ca notam marile spectacole de teatru, opera si muzica clasica difuzate.  

Radio Romania investeste sume considerabile in domeniile creative, sustinand muzicieni, actori, scriitori, scenaristi, regizori, personalitati din domeniul cultural, literar etc.  

Schimbarea Legii 41 de dragul schimbarii ar afecta nu doar calitatea actului editorial, cu influente directe asupra dreptului la informare, cultura si educatie pentru milioanele de ascultatori de radio si utilizatori de internet, dar ar avea efecte si asupra Radio Romania ca organizatie. Amestecarea atributiilor de conducere, perturbarea lantului de decizie ar induce ideea ca politicul poate avea o influenta tot mai directa asupra actului editorial.  

In cazul unor astfel de tulburari, intotdeauna primii sacrificati sunt cei care activeaza in fragilul domeniu al culturii.  

Este aceasta initiativa legislativa o solutie pentru acoperirea uriasei datorii financiare a TVR? Cu siguranta, nu! In schimb, realizata asa cum este ea propusa acum si in lipsa unei dezbateri publice, risca sa destabilizeze grav si, in cele din urma, sa distruga Radio Romania!

Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical
PETITIE ONLINE

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page