Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

SCHITE UMORISTICE (66) – UN CAZ RARISIM

Dorel SCHOR

- Domnilor, spuse dentistul Kleinergrois. Nici una din intamplarile care s-au petrecut la policlinica, nu se poate compara cu ce mi s-a intamplat mie la sectia de stomatologie.
- Povesteste! l-am rugat noi.

Si iata ce a relatat dentistul:
- In urma cu circa o saptamana, cam pe la ora noua si patruzecisicinci, adica inainte de pauza de ceai, a intrat la mine un cetatean care mi-a facut o propunere uluitoare: sa-i scot o masea de minte fara anestezie! Precizez ca l-am consultat si am vazut ca era vorba de un molar cu trei radacini, bine infipt in maxilar, cu coroana total compromisa si tulpina la fel. O.K., i-am spus, maseaua trebuie scoasa, dar fara anestezie e practic imposibil. O sa ai niste dureri, de o sa-ti vina sa te cateri pe pereti si ai sa-ti amintesti de invatatoarea din clasa intaia si de caporalul de la instructie...
- Fa ce-ti spun eu, a insistat respectivul, duca-se dracului toate invatatoarele si toti caporalii impreuna. Dumneata fa-ti meseria si daca o sa auzi de la mine cel mai mic suspin, n-ai decat sa intrerupi extractia!

Eu, fratilor, ce sa va spun? Lucrez in bransa de aproape treizeci de ani, dar de asa un caz, de o extractie de molar fara anestezie, n-am auzit... Asa ca a intrat ambitia in mine si i-am spus bine, culca-te pe scaun si deschide gura mare, dar sa nu ai pretentii dupa aia!
- Si?? vrem noi sa stim.
- Si exact asa s-a intamplat, spuse dentistul. Am apucat strasnic clestele, am rasucit in dreapta si in stanga, la momentul oportun am facut o miscare energica pe liniile de forta si maseaua a iesit perfect. Iar tipul, va rog sa ma credeti, s-a tinut de cuvant: n-a scapat nici o silaba. Eu asa ceva n-am mai pomenit... Un caz demn de o comunicare stiintifica.
- Si...! il indemnam noi.
- Si in pauza de ceai, m-am grabit sa povestesc colegilor despre cazul acesta atat de interesant. Uite, asa si asa, le spun eu, astazi am efectuat o extractie fara anestezie, incep eu sa ma grozavesc. Dar doctorul Groiserklein ma intrerupe: Era un pacient cu mustata, cu doi canini de vipla sus si o punte in stanga jos? Sigur, confirm eu, nici nu ma mira ca il retii, astea sunt cazuri rarisime, cu lipsa sistemului autonom de semnalizare a durerii, sau cu o zona patologica de anestezie in sistemul nervos central.
- Nu e chiar asa de rarisim, spune insa Groiserklein. Este al doilea caz intr-o singura luna, cand ii fac pacientului anestezia, il rog sa astepte pe sala un sfert de ora, ca sa-si faca efectul maxim si el intra la alt medic, numai pentru ca s-a eliberat scaunul mai repede...
 
Dorel SCHOR
Tel Aviv, Israel
25 februarie 2016


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page