Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

I-am votat, ne-au umilit!


- Comentariu - 10 Iunie, 2010

Va mai amintiti ce ne spunea Traian Basescu in campania electorala prezidentiala? Va reamintim noi: "Vreau presedinte, pentru ca populatia merita mai mult!". Ca si cum nu putea dormi noaptea de grija poporului roman. Iar cum scopul (un nou mandat, pe care l-a si obtinut) scuza mijloacele, candidatul Basescu (dar si presedintele in exercitiu) s-a pretat la orice. A intrat si in altarul unui lacas de cult (lucru de neimaginat in traditia Bisericii Ortodoxe Romane); a participat la sindrofii de toate felurile (inclusiv la "tunsul oilor", "udatul nevestelor" etc. etc.), caci, nu-i asa, in Politica este bine, iar la Putere(a) de la Cotroceni, cu atat mai mult!
Cat despre naivitatea noastra, a romanilor, ce sa mai vorbim: il pupam si-i strangem mainile (in loc sa-l huiduim), il invitam, in fond, pe banii nostri, la gratare s.a., creandu-i impresia falsa ca romanii o duc bine, iar criza economica este doar o inventie a presei.

Ce a urmat? Stim (si vedem) cu totii. Cand a venit vremea ca, in cel de-al doilea mandat, presedintele sa ne demonstreze prin fapte ca "populatia merita mai mult", a recurs, caci initiativa ii apartine! la taierea pensiilor si a salariilor bugetarilor. Asta, in conditiile in care in nicio tara din Europa pensiile (un drept privat) n-au fost taiate, ci doar (cel mult) inghetate. Asa s-a ajuns ca, in Romania anului 2010, sa se pomeneasca din nou despre genocid. Acest cuvant fatidic a stat si pe buzele lui Corneliu Vadim Tudor (inspirat de textul motiunii de cenzura a PSD), care, la o emisiune televizata, a amenintat cu depunerea unei plangeri penale impotriva presedintelui Traian Basescu. Apoi, cel mai influent jurnalist al Romaniei postdecembriste avertiza sumbru ca politicienii care vor vota legile austeritatii vor trimite la moarte niste oameni si familii care au bugetari si pensionari.

Spunand toate acestea, ne vine in minte, prin antiteza cu Basescu, o declaratie a presedintelui american Barack Obama. Acesta a spus: "Prefer sa fiu un bun presedinte cu un singur mandat, decat unul mediocru, cu doua".

Or, ati auzit vreun deputat, senator, ministru ori presedinte roman spunand ca nu-i pasa daca va mai fi sau nu ales, cata vreme menirea lui e sa-si faca bine treaba, intr-un singur mandat? Sincer, noi n-am auzit si nici nu am crede ca, intr-un viitor apropiat, vreun demnitar roman ar renunta la propriile privilegii, doar de dragul iesirii tarii din criza. Dimpotriva, ai nostri "fac totul" (vorba unei sintagme antedecembriste) pentru a-si reinnoi (ca si Basescu) mandatul si pentru a se afla, cat mai mult posibil, la… masa bogatilor. Apoi, dupa noi, potopul!

Si mai e ceva: lipsa de raspundere. Pentru a nu-si compromite viitorul politic (oricum, compromis total!), Basescu et comp. au ales sa scoata castanele din foc cu mana unuia care sa nu aiba apartenenta politica, Sebastian Vladescu, asa incat, comenta un analist financiar, Bogdan Baltazar, "Tot ce s-a promis nu s-a facut. Totul se face dupa ureche, din bucatele, si nu pe baza unor studii". Asa s-a ajuns la cea mai simpla masura (hei-rup-ista) de a aduce bani prin taierea pensiilor! Masura luata, fara a clipi din ochi (pe sub ochelari), de cel care, relata presa, poarta pe mana un ceas de 10.000 de euro!

Sa fie sanatos! Dar sa traiasca si el dintr-o pensie de 600-700 de lei, taiata cu 15%! Asta ar merita toti, in frunte cu Traian Basescu!

GHEORGHE GIURGIU

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page